Eten Ukkiegeniet

Waarom ik mijn kinderen geen potjes voeding geef..

 • By
 • 24 januari 2018
 • Sticky
Babyvoeding - Maudgeniet.nl

Ik vind het elke keer weer leuk om te zien dat iedere mama anders is en andere dingen in haar voeding belangrijk vindt. Toen ik zwanger was van Fenne wist ik voor 200% zeker dat ik haar voeding zelf zou maken en dat ik haar zo min mogelijk suikers wilde geven. Hééél sporadisch kwam het eens voor dat ze eten uit een potje kreeg, maar verder heb ik me goed aan deze belofte gehouden. Waarom ik hier voor koos? Honderden redenen had ik hiervoor.. Maar een aantal van die redenen vind ik erg belangrijk.

 

Babyhapjes zelf maken is veel goedkoper

Dat was een van de redenen.. Het is een stuk goedkoper om de hapjes zelf te maken en uiteindelijk is het ook niet heel veel werk. Vooral met Fenne stond ik regelmatig een zaterdagmiddag in de keuken, zij lag tenslotte toch lekker te slapen. Zo maakte ik tijdens haar middagslaapje voeding voor de hele week; zowel fruit en een warme hap. Dat stopte ik in de diepvries en ik was klaar voor de hele week!

Babyvoeding - Maudgeniet.nl
Afbeelding komt van Shutterstock.

Smaken herkennen

In veel kant en klaar maaltijden zitten veel meer ingrediënten dan je zou denken als je alleen de voorkant van de verpakking leest. Om een goede basis voor de smaakontwikkeling te creëren voor jouw ukkie, is het belangrijk dat je je baby (vooral in het begin) niet allerlei smaken door elkaar geeft. Daarnaast wordt er geadviseerd om een nieuwe smaak te introduceren door deze 3 of 4 dagen achter elkaar te geven. Op die manier gaat jouw baby een smaak herkennen. Hoe meer smaken jij door elkaar gooit, des te moeilijker het voor hem wordt te weten wat hij eet.

Maar veel potjes babyvoeding bevatten dus wel meerdere ingrediënten. Niet allemaal, maar na een beetje research kwam ik er achter dat dit bij veel babyvoeding wel het geval is. En dan zijn het vaak ook nog ‘nutteloze’ ingrediënten, zoals appelsap (lekker zoet!) en zetmeel (om het dikker te maken). In het kopje hieronder zal ik zo twee van deze schokkende voorbeelden geven. Ik vind het echt schrikbarend!

etiketten lezen - Maudgeniet.nl

Leuke test: Koop zelf eens een of meerdere potjes babyvoeding en ga eens blind proeven. Proef jij wat er in zit? Ik ben heel benieuwd! Zelf proef ik het lang niet altijd namelijk.. 

Etiketten lezen!

Het is al bijna 1,5 jaar geleden dat ik een workshop ‘Verpakkingen lezen‘ volgde via Vettt. Een hele leuke avond waar ik ontzettend veel geleerd heb! Tijdens deze avond leerden wij om de etiketten op de verpakking te lezen en we kwamen tot schokkende ontdekkingen. In diverse babyhapjes (maar ook heel veel andere voeding) zitten hele andere dingen dan je zou denken.

Bijvoorbeeld het fruithapje mango-peer van de Albert Heijn, geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden. Hier zit veel meer appel in dan peer en mango samen! Dit is de letterlijke ingrediëntenlijst: Vruchtenpuree* (44% appel, 15% banaan, 15% peer, 7,5% mango), water, zilvervliesrijstmeel*, 1% peersapconcentraat*. *Van biologische oorsprong.

Of neem als voorbeeld het peerhapje van de Kruidvat, geschikt voor baby’s vanaf 4 maanden. Als je naar de ingrediënten kijkt, zie je dat er maar 50% peer-puree in zit. De overige 50% bestaat uit druivensap, rijstebloem, zetmeel en (toegevoegde) vitamine C. De helft van het potje bevat dus maar écht peer.

Lees ook: Vettt Workshop – Verpakkingen lezen

De houdbaarheid van deze kant en klaar babymaaltijden
En dan heb ik het nog lang niet over de houdbaarheid van de potjes. Sommige potjes zijn ruim 1,5 jaar houdbaar! Ik kan me niet voorstellen dat een gepureerde peer na 1,5 jaar nog lekker is en de juiste voedingsstoffen nog heeft. Voeding kun je alleen zo lang houdbaar maken als je het gaat steriliseren. Net als de instrumenten die ze gebruiken in de operatiekamer..

Babyhapjes van SPRUIT - Maudgeniet.nl

Als ik mijn allergoloog mag geloven, is het ook veel beter om babyhapjes zelf te maken. Dit in verband met eventuele allergieën. Zelf ben ik ontzettend allergisch en daardoor hebben Fenne en Saar een verhoogde kans op allergieën. Alleen dat zou voor mij al een goede reden zijn om zelf babyvoeding te maken… 🙂

Goede alternatieven

Ik weet dat ik Fenne en Saar niet voor alles kan beschermen. En ik weet ook dat de voeding in Nederland over het algemeen hartstikke goed is, vooral als je het vergelijkt met andere landen. Maar toch wil ik de basis qua voeding zo goed mogelijk doen. Want wist je dat de 1e 1000 dagen van een mensenleven de darmflora wordt aangemaakt? En dit dan ook meteen de basis voor de rest van je leven! Die goede darmflora wil ik niet verpesten!

Gelukkig zijn er ook hele goede alternatieven als het gaat om kant en klare babymaaltijden. Zo testten wij onlangs de babyhapjes van SPRUIT. En achter de schermen zijn we ook druk bezig geweest met het testen van de hapjes van De Kleine Keuken. Wij kenden De Kleine Keuken al van diverse soorten broodbeleg en gezonde(re) koekjes, maar hebben nu ook de babyhapjes getest. Binnenkort vertel ik er alles over.

Ik ben benieuwd!
Ik ben heeeel benieuwd hoe jullie hier over denken. Vind je het schokkend of juist niet? Maak jij alle voeding voor jouw kleintjes zelf of geef je juist regelmatig potjes? Ik oordeel niet, maar ben wel heel nieuwsgierig hoe andere mama’s hier over denken!

 

Disclaimer: Het is absoluut niet mijn bedoeling om een oordeel te geven over andere mama’s! Zoals ik al zei; ik vind het juist leuk om te zien dat iedere mama andere dingen belangrijk vindt in de opvoeding! Ik wil dan ook geen discussie opwekken met dit artikel, andere mama’s een rot gevoel geven of overkomen als ‘de betweter’. 😉

 

 

8 Comments
 • Jenny

  Steriliseren/pasteriseren is weinig anders dan verhitten. Natuurlijk komt dat de smaak niet altijd ten goede, maar om dat meteen te vergelijken met een operatiekamer 🙂

  Wat zijn jouw lekkerste zelfgemaakte hapjes?

  • Maud

   Dat komt de smaak zeker niet ten goede.. En dan kom ik weer terug op het stukje ‘smaken herkennen’.. 😉 Saar is gek op courgette, dat was Fenne trouwens ook, hihi. En echt alle soorten fruit gaan er goed in. Binnenkort gaan we van ‘alleen maar groente’ naar met aardappels, rijst en/of vlees. Ik ben benieuwd wat ze dan het lekkerste vindt! Fenne was gek op aardappel met tartaar en broccoli.. Mar ook kip met worteltjes ging er goed in.. Ik ben benieuwd, hihi.

 • Sabrina

  Ah, dit is precies mijn gedachtegang! Fijn om te zien dat ik niet de enige ben. Nog even wachten en dan mag ik mijn eigen groente- en fruithapjes voor onze Saar maken. Ik ben héél benieuwd.

  • Maud

   Aaaah, ook een Saar! Wat leuk! Succes met het maken van je eigen hapjes, leuk dat je dat zelf doet en het met mij eens bent! hihi.

 • Kelly

  Hier ook een mama die alles zelf maakt kleine moeite en naar mijn idee beter en gezonder maar.. uiteraard ieder zijn ding natuurlijk

  • Maud

   Ik ben het met je eens! En inderdaad.. Ieder z’n eigen ding; is alleen maar goed dat we niet allemaal hetzelfde zijn! 😀

 • bertine

  Die gedachte had ik ook toen ik zwanger was en ook nog toen we net begonnen met bijvoeding van groenten. Ik geef mijn kind toch zeker geen potje! Dus ik druk aan de slag om een hele voorraad te maken en in te vriezen. Echter wilde Veerle het niet eten, ze vond het maar niets. Even gestopt en weer geprobeerd, nog steeds niets. Toen ze ongeveer 6 maanden was vond ze het nog steeds maar niks. Ik kreeg van een andere moeder de tip om een potje te proberen en ja hoor… ze smulde ervan! Sindsdien is ze een fantastische eter! Als wij zelf aardappelen met groente eten (ongeveer 1x per 2 weken, want wij zijn meer van de pasta’s, rijst, etc) dan maak ik voor haar ook een portie, maar ze eet er dan bijna niks van. Blijkbaar vindt ze dat ik niet kan koken haha! Dus zo zie je maar weer: mijn goede voornemen is zomaar van de baan. Ben benieuwd hoe het straks gaat als ze 1 jaar is en met de pot mee mag eten, ik ben al aan het oefenen haha!

  • Maud

   Jeetje, kun je nagaan! Fenne wilde juist helemaal niks hebben van de potjes; ook niet toen we op vakantie waren en ze ‘moest’, haha. Wel fijn dat Veerle nu in ieder geval goed eet!

Leave a Reply