Ukkiegeniet

Wandelen met kinderen: praktische tips om het leuk te maken!

  • By
  • 2 oktober 2019
  • Sticky
Meisjesmama - Maudgeniet.nl

Ik ben dol op wandelen en dan het liefste in de natuur. Ik vind het heerlijk om mijn gedachten even te verzetten, te genieten van al het moois om me heen en een beetje beweging te hebben. Weer of geen weer, ik wandel vrijwel elke week wel een heel eind. Ook met de meisjes wandelen we regelmatig, heerlijk om even met z’n allen buiten te zijn! Ik deel een aantal praktische tips om wandelen met kinderen leuk te maken (voor íedereen!).

Begin rustig!

Misschien is dit wel een van de belangrijkste tips. Hoe oud de kinderen ook zijn, begin rustig met wandelen en stippel niet meteen een wandelroute van ruim 10 kilometer uit. Zelfs als de kinderen al wat ouder zijn en regelmatig een eindje lopen is dat nogal snel teveel gevraagd.

Begin dus rustig en bouw het aantal kilometers (en bijvoorbeeld de steilheid van de route) langzaam op. Dat scheelt ongetwijfeld heel veel geklaag en het houdt de wandeltocht een stuk gezelliger. 😉

Wandelen met kinderen - Maudgeniet.nl

Bedenk leuke spelletjes onderweg

Om de wandeling wat uitdagender te maken en om er voor te zorgen dat de kinderen het niet snel ‘te saai’ vinden, kun je leuke spelletjes bedenken voor onderweg. Wie het eerste bij punt X is, ik zie ik zie wat jij niet ziet, mandala’s maken van takjes en bloemen of noem het maar op. In het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ vind je heel veel leuke ideeën om buiten spelen nog leuker te maken voor kinderen.

Lees ook: De leukste activiteiten voor een boswandeling met kinderen!

Ook heel belangrijk: Ga goed voorbereid weg

Wandelen met kleine kinderen is soms een behoorlijke uitdaging, maar dat hoeft het zeker niet minder leuk te maken. Zorg er voor dat je goed voorbereid op pad gaat en dat je de belangrijkste items bij je hebt. Hier is een handtas wellicht niet zo handig voor.. 😉 Ik neem vrijwel altijd mijn Fjallraven rugzak mee en heb hier standaard een aantal items in zitten: iets te drinken, wat lekkers om te snacken en een hydrofiele luier (voor vlekken van de snack of het droog maken van speeltoestellen). Daarnaast bekijk ik altijd per seizoen wat nog meer handig is: insectenspray, een opvouwbare paraplu, zonnebrandcrème of wellicht toch handschoenen.

Denk tijdens de voorbereiding ook aan andere items die de wandeltocht met kinderen makkelijker maken. Denk daarbij aan een draagzak, een goede buggy of neem een loopfiets mee voor de peuter!

Wandelen in Twente met kinderen - Maudgeniet.nl

Neem een pauze tussendoor

Zeker wanneer je gaat wandelen met kleine kinderen is het verstandig om een pauze in te lassen. Ga gezellig met z’n allen picknicken of laat de kinderen bijvoorbeeld even spelen in een speeltuin. Daarna weer door met frisse moed!

Volg leuke kinderroutes

Verspreid over heel Nederland (en ongetwijfeld vele andere landen) vind je verschillende kinderroutes. Van kabouterpaden tot leuke routes van OERRR Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Tijdens deze wandelroutes moeten kinderen vaak op zoek naar bordjes of paaltjes en deze volgen; tussendoor vind je vaak een speelelement en er zijn regelmatig mogelijkheden om opdrachten te doen.

Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug / Maudgeniet.nl

Verzamel de mooiste schatten uit de natuur

De herfst is denk ik mijn favoriete seizoen om te wandelen met kinderen. De natuur heeft dan de mooiste kleuren, de temperatuur is niet te warm en niet te koud en natuurlijk zijn er heel veel mooie schatten te vinden in de natuur. Ga op zoek naar kastanjes, eikels, steentjes, dennenappels en nog veel meer. Overigens kun je in ieder seizoen natuurlijk mooie items uit de natuur vinden.

Lees ook: Naar buiten met kinderen – Download gratis de Herfst Bingo!

Ga geocachen

Maak de wandeling nog uitdagender en spannender en ga met het hele gezin geocachen. Wat is geocaching? Met geocachen ga je op zoek naar schatten door middel van een GPS (bijvoorbeeld op je smartphone). Download gratis de app Geocashing en ga op zoek naar schatten die een ander voor jou hebben achter gelaten. Het leuke is dat je van te voren niet weet wáár je naar op zoek bent, maar als je eenmaal op zoek bent kom je er snel genoeg achter wat de cacheis.

Lang leve de beloning!

Oké, misschien is dit een klein beetje omkoperij.. 😉 Maar wij belonen de kinderen vaak met iets lekkers na de wandeling. Als we gaan wandelen met kinderen kunnen we hier vaak al tijdens de wandeling mee omkopen: “Nog een klein stukje, meisjes! Als we thuis zijn mogen jullie een snoepje uitzoeken!” 😉

Bedenk leuke spelletjes onderweg Om de wandeling wat uitdagender te maken en om er voor te zorgen dat de kinderen het niet snel ‘te saai’ vinden, kun je leuke spelletjes bedenken voor onderweg. Wie het eerste bij punt X is, ik zie ik zie wat jij niet ziet, mandala’s maken van takjes en bloemen of noem het maar op. In het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ vind je heel veel leuke ideeën om buiten spelen nog leuker te maken voor kinderen.

No Comments
Leave a Reply