Ukkiegeniet

5 survivaltips: Boodschappen doen met een peuter

  • By
  • 18 juli 2018
  • Sticky
Survivaltips boodschappen kleine kinderen / Maudgeniet.nl

Als baby nam ik Fenne altijd heel graag mee boodschappen doen.. Ik plofte de Maxicosi op of in de winkelwagen en Madame sliep lekker tijdens ons wekelijkse rondje door de Lidl. Later kon ze zitten in het karretje en begon ze keihard liedjes te zingen, zo gezellig! Maar vanaf het moment dat ze een eigen mening kreeg (en deze graag liet horen), was ik toch wel eens bang dat ze terrorbuien zou krijgen. Als ik het woord ‘supermarkt-peuter’ noem, weet vrijwel iedereen meteen over welke terrorbuien ik het dan heb…

Laatst riep ik nog heel hard dat Fenne nog nooit ‘supermarkt-peuter-buien’ had gehad en zo’n twee weken later kreeg ze dan haar eerste terrorbui. Midden op de groente- en fruitafdeling van de Albert Heijn besloot ze dat het leuk was om met een watermeloen te gooien, omdat ze haar zin niet kreeg. Maargoed.. In ruim drie jaar tijd is dit dus nog maar een keer gebeurd en verder is het eigenlijk altijd gezellig als ik boodschappen met haar doe. Dus wordt het tijd om mijn survivaltips met jullie te delen!

1. Maak er een spelletje van!
Met Fenne maak ik er heel vaak een spelletje van.. In de auto noemen we op wat we allemaal nodig hebben, zodat ze weet wat we allemaal gaan doen. “Hebben we melk nodig? En ook koekjes? Nee, toch? Dat lust jij toch helemaal niet?” Ook zingen we regelmatig de meest verschrikkelijke kinderliedjes door de supermarkt. ‘Boodschappen doen’ van Minidisco is een grote favoriet bij ons in huis (en in de supermarkt).

2. En geef jouw peuter eigen taken. Succes gegarandeerd!
Geef jouw peuter het gevoel dat hij/haar echt heel goed kan helpen. Ik vraag Fenne regelmatig wat ze vanavond wil eten of dat ze iets voor mij wil pakken. “Wil jij even de pindakaas voor mama pakken?” Uiteraard mogen ze ook helpen met alles op de kassaband leggen én mag ze op het groene knopje drukken als ik ga pinnen. Feest!

3. Geef jouw peuter een eigen karretje.
Bijna alle supermarkten hebben kleine boodschappenkarretjes en dit maakt het ‘mama nadoen’ toch wel heel echt. Zelfs ‘onze’ Lidl heeft het nu, zo fijn! Fenne mag altijd haar eigen dingetjes in haar eigen karretje. En trots dat ze dan is!

4. Een klein beetje omkoperij hoort erbij…
Ik wil echt heel graag een consequente moeder zijn, maar dit lukt echt niet altijd. Om een terrorbui te voorkomen zie ik het een en ander wel eens door de vingers. Zo mag Fenne bijvoorbeeld wel eens een broodje uitzoeken (en alvast opeten) en af en toe mag ze zelfs wel eens iets lekkers uitzoeken!

5. Praat met je kind!
Peuters hebben niet veel geduld (joh!), dus vertel ze zoveel mogelijk. Dit zorgt allereerst voor afleiding, maar het geeft ook duidelijkheid. Als ik aangeef dat we nog één of twee dingen moeten pakken en dan naar de kassa gaan om te betalen, dan weet ze dat we bijna klaar zijn.

En nog een paar extra tips:

  • Ga niet op het drukste supermarkt-moment van de dag. Het is echt voor niemand leuk om op dat moment te gaan, zeker niet met een peuter. Ga ook niet op het moment dat je peuter moe is, dit zorgt sowieso voor troubles.
  • Maak van te voren duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat ze niet mogen rennen in de winkel.

 

Wat is jouw ideale survivaltip voor een bezoekje aan de supermarkt?

 

1 Comment
  • Nicole Orriëns

    Ik plan het zo dat de kinderen een volle buik hadden en uitgerust waren. Vervolgens nam ik bij de ingang De Regels met ze door: bij mama blijven, niet schreeuwen, niet rennen.

Leave a Reply