Spelen

Sensorisch spelen met kleine kinderen | Oneindig spelen met een bak rijst!

 • By
 • 21 februari 2020
 • Sticky
Sensorisch spelen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

Deze bak met rijst was eigenlijk een klein experimentje van mij, maar ondertussen spelen de meisjes al ruim zes weken met deze ‘simpele bak rijst’. Bijna dagelijks wordt er thuis met de rijst gespeeld en bijna altijd zonder ruzie (pluspunt!). Ik deel het regelmatig op Instagram en krijg er zo veel vragen over, dat het tijd wordt voor een blogje. Sensorisch spelen met kleine kinderen is een feestje voor de kindjes én voor de mama’s!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik met Fenne ging spelen met strijkkraaltjes. Terwijl ik druk bezig was met de kraaltjes op het plankje zetten, speelde Fenne vooral met haar hand in het bakje met de kraaltjes. Ze vond dit zo leuk en het voelde zo fijn.. Ze zei letterlijk “Mama, hier wordt mijn hoofd helemaal rustig van!”  Voor mij een reden om het kleine bakje met strijkkraaltjes wat groter te maken en ik begon onder andere te zoeken op Pinterest. Ik vond heel veel tips voor sensorisch spelen met kleine kinderen en niet veel later hadden we thuis een grote bak met rijst in huis.

Leuke leestip: Mijn Peuter speelt

De voordelen van sensorisch spelen met kleine kinderen

Eigenlijk is het idee vreselijk simpel: koop een opbergbox en een paar kilo rijst en je kindje kan zich eindeloos vermaken. Onze meisjes (4,5 en 2,5 jaar) spelen er inmiddels al weken mee; bijna elke dag en vrijwel altijd zonder ruzie. Vooral dat laatste is een soort van wereldwonder bij ons in huis. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat ze zich zo lang kunnen vermaken met iets dat zo simpel is, maar eigenlijk gaat deze simpele bak met rijst veel verder dan dat. Sensorisch spelen met kleine kinderen heeft heel veel voordelen.

De voordelen van sensorisch spelen met kleine kinderen op een rijtje:

 • Het prikkelt de zintuigen van jouw kindje.
 • Het stimuleert de fijne motoriek van jouw kindje.
 • Het daagt je kindje uit om te ontdekken.
 • Het daagt je kindje uit om creatief bezig te zijn.
 • Het hoeft absoluut niet duur of ingewikkeld te zijn. Huis-, tuin- en keukendingetjes zijn perfect!

Sensorisch spelen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

Wat heb je nodig?

Het leuke van dit sensorische spel is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Van rijst tot macaroni, van maïs tot havermout en van kikkererwten en steentjes tot kinetisch zand. Er is zo veel mogelijk met de vulling van een Sensory bin. Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met heel veel leuke inspiratie. Wij hebben thuis de volgende dingetjes gebruikt:

 • Een opbergbox. Kies voor een laag model, een ‘onderbedbox’ is perfect.
 • Bakjes
 • Maatlepels
 • Kraaltjes en kleine figuurtjes en ‘frutseltjes’ om te zoeken
 • Vulling: bijvoorbeeld rijst of elleboogjes macaroni. Wij hebben er (denk ik) 7 of 8 kilo rijst in zitten, is ook afhankelijk van hoe groot jouw opbergbox is.

Mijn tip is om niet te veel aan te bieden. Een paar bakjes en maatlepels is al genoeg, daarna gaan de kindjes zelf wel op zoek naar andere dingetjes die ze ook nog kunnen gebruiken. Van Praktijk Heidi Hammers kregen wij laatst een zakje met allemaal kleine figuurtjes en ‘frutsels’. Ontzettend leuk!

Lees ook:  DIY – zelf gekleurde rijst maken 

Sensorisch spelen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

Wat doen de kindjes er dan allemaal mee?

Je kunt het zo gek niet bedenken. Echt! Onze meisjes verstoppen kraaltjes en figuurtjes in de grote bak met rijst, om ze vervolgens weer te zoeken. Hier verzinnen ze allerlei spelregels bij: wie het snelst alles gevonden heeft, wie de meeste heeft gevonden, wie ze het gekste kan zoeken (met de voeten bijvoorbeeld, haha!) en noem het maar op. Ook vinden de meisjes het heel leuk om er heel ‘simpel’ mee te spelen. Ze pakken regelmatig twee bakjes en met de maatlepels gaan ze dan de rijst overscheppen. Ze spelen met mini kiepwagentjes, lege ijshoorntjes en ze vinden het heerlijk om met hun handen door de rijst te gaan. Het leuke is dat ze het allemaal zelf bedenken en er iedere dag weer wat anders mee doen.

Wat een feestje!

Voor onze meisjes is het iedere keer weer een feestje om met de rijst te spelen.  Ondertussen heb ik zelf al weer heel veel nieuwe inspiratie opgedaan, want ze spelen er zo leuk mee! Ik wil de rijst nog een keer gaan kleuren met (voedings) kleurstof, ik wil de rijst nog een keer vervangen voor maïs of elleboogjes macaroni, ik wil er thema’s mee maken (pasen of de herfst bijvoorbeeld) en zo kan ik nog wel honderd dingen bedenken. Zo leuk!

Kleine tip: Laat de kindjes op een deken met de rijst spelen, zodat niet de hele vloer onder ligt.. Want jup; ze gaan er ongetwijfeld mee knoeien en smeren. Maaaar.. Een goede stofzuiger doet ook wonderen! 😉

Meer leuke speeltips voor peuters en kleuters

Onlangs kregen wij het boek ‘Mijn peuter speelt‘, hierin staan maar liefst 60 leuke tips om jouw kind bezig te houden. Vrijwel alle speeltips zijn simpel te maken en ontzettend goed voor de creativiteit van jouw kindje. Veel van deze leuke spelletjes zijn ook fijn om te gebruiken als sensorisch speelmateriaal. De spelletjes zijn leuk voor kinderen tot 3 jaar, maar onze dochter van 5 speelt er ook nog regelmatig een spelletje uit. Echte aanrader dus!

Sensorisch spelen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply