Spelen

De nadelen van een speelhoek in de woonkamer

  • By
  • 16 februari 2019
  • Sticky
Speelhoek - Maudgeniet.nl

Nog niet zo lang geleden gaf ik een kijkje achter de schermen in onze speelhoek. Ondertussen is de hele speelhoek zo’n beetje weer op de kop gegooid, het ziet er in ieder geval alweer compleet anders uit. Er is  een speelgoedkeukentje bij gekomen (inclusief allerlei kleine accessoires) en hebben we ook veel speelgoed opgeruimd. We hebben nu echt een kindvriendelijk interieurkindvriendelijk interieur! 😉 Wat dat betreft zijn er best wel wat nadelen aan een speelhoek in de woonkamer.

Lees ook: Een kijkje bij ons achter de schermen – de speelhoek van Fenne en Saar

Een speelhoek in de woonkamer

Onze woonkamer heeft de welbekende L-vorm. De korte zijde van de L is de speelhoek van de meisjes en ik overdrijf niet als ik zeg dat dit best een grote hoek is. Toen wij destijds op zoek waren naar een ander huis, vond ik het belangrijk dat er een speelplekje voor de kindjes zou zijn in de woonkamer. Maar nu we dat al zo’n drie jaar hebben, ondervind ik toch ook best wel een aantal nadelen en lijkt het me soms heerlijk om een aparte speelkamer (die geluiddicht is natuurlijk!0 te hebben voor de kindjes.

Maar laten we vooral niet alleen maar negatief zijn over een speelhoek in de woonkamer. Want het heeft natuurlijk ook heel veel voordelen. Ik vind het bijvoorbeeld heel gezellig om de meisjes de hele dag om mij heen te hebben en ik vind het ook niet onbelangrijk dat ik altijd zicht heb op de meisjes. Zeker nu ze allebei nog klein zijn, regelmatig iets in hun mond stoppen (vooral Saar) of stiekem op de muur proberen te tekenen (vooral Fenne).

Speelhoek - Maudgeniet.nl

De nadelen van een speelhoek in de woonkamer

Maar naast de voordelen heeft een speelhoek in de woonkamer (wat mij betreft) ook nadelen. Een van de nadelen is dat hoe meer ruimte er is, des te meer speelgoed er in die hoek van de kamer belandt. Niet alleen krijgen ze wel eens speelgoed van ons, ook opa’s en oma’s brengen af en toe iets leuks langs en met traktaties van het kinderdagverblijf krijgen ze ook regelmatig verschillende kleine uitdeelcadeautjes.

De kindjes hebben dus best veel speelgoed: van knuffels tot duplo en PlayMobil, houten speelgoed, verschillende knutselspulletjes, de welbekende Jonas de pop en noem het allemaal maar op. Maar ik kan niet alles in die speelhoek leggen, zo heeft Fenne onlangs op de muren getekend –écht door het hele huis!- en heb ik alle knutselspulletjes voor haar verstopt (op grote hoogte) in een doos in de kast. Ook voor Saar moet ik een aantal dingen verstoppen, want de kleine prutteltjes van de PlayMobil vindt ze erg leuk om op te kauwen of lekker op te eten. Die staan dus ook verstopt. 😉

Daarnaast ligt er dus altijd speelgoed in de woonkamer. Uiteraard (meestal) wel alleen in hun speelhoek, maar het is er dus wel altijd. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik struikel over een verdwaald stukje Duplo of een van de vele Zoef Zoef Dieren terwijl ik naar onze toilet loop. 😉 Vergeet daarbij ook niet dat het speelgoed dus altijd in beeld is, ook als de kindjes niet thuis zijn of al in bed liggen. En ik vind het echt vreselijk om de hele tijd tegen kleurrijk speelgoed aan te kijken (wat soms ook nog spontaan gekke geluidjes begint te maken!).. Ik ben wat dat betreft allang blij dat het allemaal om de hoek staat en dat ik het niet zie als ik ’s avonds uitgeteld op de bank lig.

Duplo sets - Maudgeniet.nl

En stiekem is het toch gezellig!

Ondanks dat ik het soms vreselijk vind dat de speelhoek in de woonkamer zit, ben ik er toch wel blij mee. De kindjes kunnen (na zeuren en chanteren) best goed opruimen en als ze ’s avonds in bed liggen, slingert er gelukkig niks meer door het huis. En daarbij.. Ons huis is toch zeker geen showroom? Er mag toch wel gezien worden dat wij gewoon leven in ons huis?

Hoe doen jullie dat?

Hebben jullie een speelhoek in de woonkamer? Spelen jullie kindjes bijvoorbeeld op hun eigen slaapkamer of hebben ze misschien zelfs een eigen speelkamer? Ik ben heel nieuwsgierig!

speelhoek in de woonkamer - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply