Spelen

DIY: Zelf gekleurde rijst maken | Ideaal om mee te spelen en voor sensory bins!

 • By
 • 4 maart 2020
 • Sticky
DIY: Zelf gekleurde rijst maken - Maudgeniet.nl

Sensorisch spelen met een simpele bak rijst.. Bij ons in huis is het echt een groot succes! Dagelijks wordt er mee gespeeld door de meisjes en ze hebben de grootste lol! Om de bak met rijst nog leuker en uitdagender te maken, heb ik onlangs de rijst gekleurd. Wil jij zelf gekleurde rijst maken? Ik deel een heeeel makkelijk recept!

Lees ook: Sensorisch spelen met kleine kinderen | Oneindig spelen met een bak rijst

Urenlang speelplezier met een simpele bak rijst

Onze meisjes spelen inmiddels al wéken dagelijks met een bak rijst. Gewoon spelen met een simpele bak met rijst.. Het is bijna onvoorstelbaar dat ze uren zoet kunnen zijn (zonder ruzie!) met gewoon een bak rijst. Ik deel er regelmatig iets over op Instagram en inmiddels heb ik al van vele volgers foto’s ontvangen van hun kindjes en een bak rijst. Zo ontzettend leuk om te zien dat er zoveel (kleine) kinderen zijn die zich hier uren mee kunnen vermaken. Dat is precies wat ik aan mijn volgers wilde laten zien: kinderen hebben niet per se (lawaaierig) speelgoed nodig om lekker te kunnen spelen. En ze hebben ook geen overload aan speelgoed nodig; met een paar simpele tools kunnen ze zich uren (dagen, weken, maanden!) vermaken..

DIY: Zelf gekleurde rijst maken - Maudgeniet.nl

Ingrediënten: dit heb je nodig!

 • Rijst
 • Verschillende voedingskleurstoffen
 • Een ziplock-zakje
 • Eventueel een oven

Zo kun jij zelf gekleurde rijst maken!

Het is echt vreselijk simpel en het is niet eens echt een recept te noemen.. Maar het is zo leuk, dat ik toch graag met jullie deel hoe je zelf gekleurde rijst kunt maken.

 • Stap 1: Doe rijst in een ziplock-zakje.
 • Stap 2: Voeg een paar druppels voedingskleurstof toe, bijvoorbeeld van de Xenos.
 • Stap 3: Schud de rijst door het zakje of kneed de kleurstof door de rijst heen. Doe dit net zolang totdat alle rijst goed gekleurd is.
 • Stap 4: Leg alle rijst op een oven bakplaat en laat het een nacht drogen. Ben je ongeduldig? Doe het dan voor zo’n 10 a 20 minuten in de oven op 50 ℃. De rijst is helemaal gedroogd als het niet meer plakt en het niet meer afgeeft.

DIY: Zelf gekleurde rijst maken - Maudgeniet.nl

TIP! Ik heb het ook op deze manier geprobeerd met de kleurstoffen van Dr. Oetker (onder andere te koop in de supermarkt). Deze kleurstoffen zijn heel plakkerig en het moest (na een nacht drogen) nog vele uren in de oven. Dit is dus niet zo’n fijne aanrader.. De voedingskleurstoffen van Xenos en Deleukstetaartenshop.nl werken perfect!

EXTRA TIP! Je kunt eventueel ook nog wat etherische oliën toevoegen aan de rijst, dit doe je dan tegelijk met de kleurstof. Dan is de rijst niet alleen gekleurd, maar ruikt het ook nog eens heerlijk!

Zo maak je de sensory bin nog leuker!

Door de rijst te kleuren kun je de Sensory Bin dus nóg leuker maken, ook kun je dan met verschillende thema’s werken. Bijvoorbeeld door alle rijst groen te kleuren, kun je een soort ‘gras’ maken. Of door de rijst blauw te kleuren, maak je ‘water’. Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allemaal leuke ideeën, voor nóg meer inspiratie! Wij hebben inmiddels een bak in huis met verschillende kleuren en volgens de meisjes maakt dat de ‘voelbak’ nog leuker! Hartstikke leuk dus om zelf gekleurde rijst maken!

DIY: Zelf gekleurde rijst maken - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply