Ukkiegeniet

Recept: de verjaardagstaart van Fenne..

 • By
 • 6 juni 2017
 • Sticky
Verjaardagstaart Fenne 2

Ooooohh my! Op zaterdag 27 mei werd Fenne alweer twee jaar oud! Alsof het zo moest zijn, was het heerlijk weer (zo’n 30 graden) én konden we het vieren in onze nieuwe tuin! Speciaal voor haar verjaardag besloot ik dus om zelf de taart te maken. Fenne is gek op Nijntje en op ijsjes en ik wilde heel graag iets met die combinatie doen. En dus struinde ik Pinterest af en werd ik verliefd op deze taart.. De taart waar ik mijn inspiratie vandaan haalde was met chocolade en dat wilde ik niet, dus eigenlijk heb ik alleen het design van de taart aangehouden.

Verjaardagstaart Fenne 2
Het resultaat!

Ingrediënten

 • 330 gram FunCakes Mix voor Biscuit 1kg
  Extra toevoegen: 5 eieren, 33 ml water
 • 250 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  Extra toevoegen: 300 gram ongezouten (room)boter en 250 ml water
 • FunCakes Musketzaad -Discomix-
 • FunCakes Sprinkle Medley -Unicorn-
 • Wilton EU Icing Color Kit 8 x 28g
 • FunCakes Smaakstof -Aardbei- 120g
 • IJshoortjes
 • Marshmallows
 • Een klein stukje pure chocolade

 

Overige benodigdheden

 • Een plaat onder je taart, bijvoorbeeld: FunCakes Cake Drum Rond Ø25cm
 • Een decoratieset voor de botercreme, bijvoorbeeld: Wilton ColorSwirl Tri-Color Coupler Decorating Set. Of anders een spuitzak.
 • 2x beslagkom: 1 voor de botercreme en 1 voor de biscuitmix
 • Taartvorm (Ø 24 – 26 cm)
 • Mixer
 • Een garde, palletmes en spatel

Verjaardagstaart Fenne 2

Hoe maak je deze taart?

1. Pak een beslagkom en klop hierin de botercreme-mix en het water met een garde. Laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven.

2. Verwarm de oven voor op 175 ºC (heteluchtoven 160 ºC) en vet de taartvorm in.

3. Pak de andere beslagkom en voeg hier de biscuitmix, de eieren en het water in en klop het geheel met een mixer 7 a 8 minuten op de hoogste stand. Vul vervolgens de taartvorm (tot maximaal 2/3 vol) en bak de biscuit in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Let op: open de oven tussentijds niet!

4. De biscuit en de botercreme zijn ongeveer tegelijk klaar. Terwijl de biscuit afkoelt, moet er nog boter worden toegevoegd aan de botercreme: klop de 300 gram ongezouten boter zacht en voeg het in gedeeltes toe aan de mix. Net zo lang totdat de botercreme stevig genoeg is. Verdeel vervolgens de botercreme in twee porties: een laat je zo en aan de andere voeg je de smaakstof toe.

Oh yeah! Nu kan het echte (en moeilijke) werk beginnen… De versiering!

5. Snij de biscuit in twee helften (ik vond dit doodeng!) en smeer de botercreme met aardbeiensmaak met een spatel over de ene helft van de taart. Zet de twee helften weer op elkaar en besmeer vervolgens de hele buitenkant met de andere portie botercreme. Als het goed is, hou je nog een beetje botercreme over!

6. Bedek nu de zijkanten met discodip. Ik heb geen idee hoe ik dit voor elkaar heb gekregen, maar na heel veel gepriegel en gefriemel is het gelukt! Vrijwel overal vond ik de discodip terug, maar dat nam ik op de koop toe. 🙂

7. De botercreme die je over had, verdeel je weer in twee (of meerdere) porties. Zodat je er ook nog kleurstof bij kunt voegen. Ik koos voor rood. Maak daarmee toefjes op de taart: ik deed dit met een decoratieset, maar het kan ook met ‘alleen’ een spuitzak. Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie. 

8. Ik kocht de ijshoorntjes bij een ijscotheek bij ons in de stad en sneed/zaagde ze door midden, zodat ze wat kleiner werden. De ijsjes doopte ik in de gesmolten chocolade en vervolgens in de discodip en unicorn-spikkels. Daarna prikte ik ze in de (toefjes op) de taart.

9. In een paar hoorntjes spoot ik nog wat botercreme en de andere hoorntjes vulde ik met nijntje-marshmallows. Deze maak je door twee marshmallows op elkaar te plaatsen. De bovenste marshmallow knip je in, zodat er twee oortjes op komen. Met een cocktailprikker tekende ik de oogjes en het neusje er op met de gesmolten chocolade.

10. Hier en daar kun je nog een beetje unicorn-spikkels strooien, zodat de taart écht helemaal af is. En vervolgens is het aanvallennnnnn!!

Verjaardagstaart Fenne 2

Het verhaal achter deze taart..
Hoewel ik meer ervaring heb met appeltaarten bakken, was ik dus vastbesloten om deze taart voor haar te maken. Een taart van biscuitmix, botercreme, discodip (die je vervolgens overal terug vond) en noem het allemaal maar op. Ik had nog nooit zo’n ‘luxe en ingewikkelde taart’ gemaakt, maar ik ging de uitdaging graag aan!

Ik gooide al mijn ‘zo-min-mogelijk-suiker-voor-Madame-principes‘ opzij en kwam voor alle benodigdheden terecht op Deleukstetaartenshop.nl. Deze benodigdheden zouden de dag voor haar verjaardag komen, zodat ik alle tijd van de wereld had om de taart te maken. Maar guess what!? In verband met warmte en drukte werden heel veel pakketjes niet bezorgd, waaronder mijn pakketje met de taartbenodigdheden. Paniek!

Vrijdagavond stuurde ik onze postbezorger nog een berichtje via Facebook of hij de volgende dag pleeeasse als eerste langs ons wilde komen, maar hij was die zaterdag natuurlijk toevallig vrij! Uiteindelijk werd het pakketje op zaterdagmorgen rond 10.30 uur bezorgd. Ik zat in de tuin en zag het welbekende busje voor de deur stoppen en rende als een gek naar de voordeur. (Jasper vertelt nu tegen iedereen dat hij een zwangere vrouw nog nooit zo hard heeft zien rennen, hihi.)

Verjaardagstaart Fenne 2

Vervolgens begon ik vrijwel meteen aan de botercreme en de biscuitmix. Terwijl de biscuitcake in de oven zat, kwam er al een beetje visite, die het helaas moesten doen met slagroomsoesjes.. Sorry buurvrouw! Toen Madame ‘s middags nog even naar bed ging, begon ik aan mijn grote luxe-taarten-avontuur. Tussendoor stuurde ik regelmatig een foto naar mijn moeder. Waarom? Omdat ik zo bang was dat het uiteindelijk niet zou lukken, ik de taart zou verpesten of zelfs zou laten vallen.

Maar ja hoor! Ongeveer een kwartier voordat de visite kwam, was de taart af! Het kostte mij bloed, zweet en tranen, heel veel discussie met mijn moeder en Jasper (koop gewoon een slagroomtaart!).. Maar ik wilde per se de leuke moeder zijn en het is uiteindelijk gelukt! En het leukste is.. Hij zag er niet alleen leuk uit, hij was ook nog lekkerrrrr!

 

Inspiratie voor deze taart heb ik (deels) gehaald van Zoetrecepten.nl en dan met name het ‘design’. Alle benodigdheden voor deze taart kreeg ik van Deleukstetaartenshop.nl. Dankjewel! 

 

1 Comment
Leave a Reply