Ukkiegeniet

Mijlpaal: de eerste tandjes (+ tips)

 • By
 • 9 januari 2018
 • Sticky
Tips eerste tandjes - Maudgeniet.nl

Over het algemeen ben ik best wel een nuchtere mama, maar met ‘de eerste dingen’ ben ik een behoorlijke emo-moeder! Zo vond ik het vreselijk dat Saar voor het eerst rolde op het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf ja, en niet bij mij! Haha.. En nu ze haar eerste tandjes krijgt, vind ik het ook weer helemaal leuk en spannend.

Ik had eigenlijk verwacht dat ik het nu een stuk minder spannend zou vinden, omdat ik natuurlijk al eens weet hoe dat allemaal gaat. Maar ik ben dus weer helemaal enthousiast. Onze kleine Saar wordt zo snel groot!

De symptomen bij de eerste tandjes

Er zijn zo ontzettend veel symptomen en iedere baby reageert er weer anders op. Toen Fenne haar eerste tandjes kreeg, weet ik nog dat dit af en toe best wel een beetje ellendig was. Ze had vuurrode wangen en had er echt veel last van. Bij Saar waren deze symptomen weer heel anders, zij kwijlde juist heel veel en we hoorden haar bijna niet. Er zijn een aantal symptomen om te herkennen of jouw kindje tandjes krijgt:

 • Veel kwijlen en overal op bijten. (Check!)
 • Vuurrode wangen die warm aanvoelen.
 • Diarree en/of luieruitslag.
 • Grijpen naar de oortjes. (Check!)
 • Onrustige nachten. (Check!)
 • Lichte verhoging of zelfs een beetje koorts.
 • Minder eetlust hebben. (Check!)
 • Hangerig zijn.
 • Pijnlijk, rood en/of gezwollen tandvlees.

Mijn tips voor de eerste tandjes!

Over het algemeen kun je er niet zo heel veel aan doen, als er tandjes doorkomen doet dat nou eenmaal pijn. Ik weet nog hoe het voelde toen mijn verstandskiezen er door kwamen, ik had er best wel veel last van! En wij kunnen het natuurlijk gewoon zeggen, maar baby’s niet.. Vind je het gek dat ze hangerig zijn of soms plotseling beginnen te huilen? Ik deel een aantal tips.

Een fijne bijtring!
Wanneer de eerste tandjes doorkomen, krijgen baby’s een beetje geïrriteerd tandvlees (duhhh!). Een bijtring kan het tandvlees verzachten en de jeuk voor een heel groot gedeelte verminderen. Wij kregen een toffe bijtring van Rookies van Floor. Een bijtring van hout met toffe kleuren én haar naam. Ik vind ‘m heel leuk en Saar speelt er graag mee. Fijn! De bijtringen en andere producten van Rookies van Floor kun je vinden op haar Instagram-account, deze maand lanceert ze ook haar webshop!

Lekker veel knuffelen én masseren
De meeste baby’s zijn iets aanhankelijker op het moment dat de tandjes doorkomen, vaak willen ze heel veel bij papa en mama zijn. Heerlijk om dan uitgebreid te knuffelen met jouw ukkie. Vergeet ook niet om af en toe het tandvlees te masseren, dit verlicht de pijn en de jeuk.

Homeopatische middeltjes
Er zijn ook een aantal homeopatische middelen te koop. Bij Fenne gebruikten wij regelmatig Chamodent van VSM (vooral bij het doorkomen van de kiezen). Dit middel hielp bij Fenne erg goed. Het is te verkrijgen bij de drogisterij of bijvoorbeeld via Bol.com.

Een zetpil voor het slapen gaan
Ik probeer pijnstillers bij onze kindjes altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Maar als ze voor het slapen gaan nog steeds heel veel pijn hebben, kun je een zetpil met paracetamol (120 mg) geven. Ook dit verlicht weer de pijn.

Niet vergeten!

Je zou het bijna vergeten.. Maar vanaf het moment dat de eerste tandjes zijn doorgekomen, moet je ook al beginnen met poetsen. Dit kan met een speciale baby- en peutertandenborstel of met een vingerborstel en natuurlijk met baby- en peutertandpasta.

 

2 Comments
Leave a Reply