Ukkiegeniet

Mijn luxeleven als mama..

 • By
 • 7 februari 2018
 • Sticky
Newbornshoot - Maudgeniet.nl

Pfff, dit artikel heb ik al zo lang in mijn concepten staan. Het lijkt wel alsof iedereen met baby’s om mij heen (én op social media) problemen heeft. Van chronisch honger tot niet willen slapen en noem alle horror-verhalen maar op. En dan kom ik aan met onze chille slaapbaby en dan heb ik soms nog het lef om er over te klagen ook.. Dit artikel voelt dus ergens een beetje als een steek onder water, maar dat is het zeker niet! Een newborn in huis hoeft alleen niet zo horror-achtig te zijn als dat het altijd lijkt..

Mijn leventje voor Fenne en Saar
Oh jeetje, wat hadden we het heerlijk met z’n tweetjes! We gingen meerdere keren per jaar op vakantie, zaten regelmatig in de stad voor een hapje en een drankje en we hadden het samen altijd gezellig. Toch leek het ons leuk(er) om die gezelligheid te delen met een ukkie in huis. Ja, ik was nog jong (23 jaar!). Maar we waren ook heeuul gelukkig, hadden een koophuis, allebei een goede baan en waren toen al ruim 6 jaar samen. Dus tsja.. Waarom niet?

Brugge
Juli 2014.. Twee maanden later was ik zwanger!

Zwanger! En zoveel reacties..
Uiteraard was iedereen enthousiast en ontzettend blij voor ons, maar eigenlijk zag bijna niemand het aankomen.. Ik was nog zo jong, we leefden zo heerlijk met al onze weekendjes weg en vakanties en iedereen dacht dat we eerst nog heel veel zouden reizen (of zelfs zouden trouwen) voordat we aan kindjes zouden beginnen. Ik riep toen al dat dat allemaal nog heus wel kon als je al wel kinderen had. Kindjes kunnen namelijk gewoon mee op reis. En daarnaast ben ik niet alleen maar ‘mama’, maar ook nog ‘Maud’. Daar waren de meningen nogal over verdeeld.. En ik hoorde regelmatig dat ‘mama zijn’ heus niet zo rooskleurig was als ik dacht en dat het ook kan tegenvallen.

Laten we beginnen met Fenne..
Fenne was de meest luxe baby ooit! De borstvoeding ging goed vanaf dag 1, na zo’n drie weken sliep ze ‘s nachts al door en verder ging eigenlijk alles volgens het boekje. Ik weet nog dat onze kraamhulp ons een ‘bijzonder gezin’ vond, uiteraard in de positieve zin. Want zo’n relaxed sfeertje maakte ze maar zelden mee. Tsja.. Wat kon ik daar op zeggen!? Jasper en ik zijn allebei redelijk behoorlijk nuchter en Fenne sliep alleen maar. Ontzettend fijn natuurlijk! Maar ik vond het soms ook wel ‘saai’ in mijn verlof. Fenne lag de hele dag in bed en ik moest daardoor hele dagen in huis zitten; met een baby die in bed lag. Ik kon geen kant op en dat was best wel even wennen!

Ook toen ik weer aan het werk ging, sliep Fenne nog veel. Ik heb destijds wel 100x aangegeven bij het consultatiebureau dat het misschien niet ‘normaal’ was dat ze zo veel sliep. Fenne sliep letterlijk van fles tot fles (of hapje). Vlak voordat ze 2 jaar werd, ging ze pas over van twee slaapjes naar ‘nog maar’ een slaapje op een dag. En dat ene slaapje duurde dan gerust nog zo’n 3 tot 4 uur! Pas sinds de geboorte van Saar is dat minder geworden, maar ook nu (2,5 jaar) slaapt ze overdag nog zo’n 2 tot 3 uur. En heeeel af en toe slaat ze een middagslaapje over.

Uiteraard hebben we onze dingetjes wel gehad met Fenne. Zo had ze als baby regelmatig last van krampjes en had ze heftige (dubbele) oorontsteking en hadden we ook onze slapeloze nachten wel. Als het niet van het gekrijs was, dan was het wel om de zorgen.. En Fenne was relatief traag in haar grove motoriek. Toen ze 1 jaar werd, kon ze nog niet eens kruipen! Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ze ‘geen tijd’ had om dat te leren, juist omdat ze zoveel sliep. Maar er werd ons toch stevig aangeraden om met haar naar fysiotherapie te gaan (wat we niet deden). En ook dan heb je je zorgen wel. En dan inderdaad: ‘mama zijn’ is niet altijd een roze wolk..

En toen kwam Saar..
Tijdens de zwangerschap schreeuwde ik tegen iedereen dat ‘deze baby alleen maar tegen kon vallen’. Want ja, met Fenne hadden we het enorm luxe. Je kunt toch niet verwachten dat een tweede baby ook zo goed en veel slaapt? Welke baby slaapt met 3 weken ‘s nachts al door en met 8 weken al van 20.00 uur ‘s avonds tot 08.00 uur ‘s morgens? Jup, Fenne deed dat.. Fenne was nog geen drie maanden oud toen we met haar op vakantie naar Chios gingen. Maar met Saar hadden we het de eerste weken misschien nog wel luxer. Toen zij 6 weken oud was, zaten we al met haar op Kos!

Lees ook: De reacties als je gaat vliegen met een baby van zes weken oud..

Baby Saar - Maudgeniet.nl

Want Saar is net zo makkelijk als Fenne. Ook zij sliep met drie weken ‘s nachts al door. Ook deze keer snapte onze kraamhulp (dezelfde als bij Fenne destijds) er helemaal niks van. Na vier dagen zat Saar alweer op haar geboortegewicht en het ging allemaal zo voorspoedig en relaxt weer in de kraamweek. Ik citeer onze kraamhulp: “Het gaat allemaal nog beter dan het boekje!” Mijn kraamweek was ook niet voor niks zo’n roze wolk!

Saar sliep de eerste weken zelfs zoveel dat ze elke dag structureel (volgens de richtlijnen) een fles ‘te weinig’ kreeg. Toen ze 2,5 maand oud was, kreeg ze al ‘nog maar’ 4 flessen (van 180 cc) per dag. Ze sliep zoveel en we hebben van alles geprobeerd om haar wakker te krijgen voor een fles, maar het was onbegonnen werk.. Dus lieten we het maar zo. Want ze groeide goed en als ze wakker is, is ze echt alleen maar aan het lachen! In die weken zei ik regelmatig dat ik soms nog steeds het gevoel had dat ik ‘nog maar 1 kind’ had, omdat Saar zoveel sliep, haha!

Wel moesten we echt met haar werken aan een ritme. Fenne was zo gericht op haar ritme, maar met Saar kregen we er bijna geen ritme in. Om 16.00 uur kreeg ze een fles en dan viel ze als een blok in slaap. Om 23.00 uur maakten we haar dan maar wakker voor een fles en vervolgens viel ze weer in slaap. Nadeel: om 04.00 uur werd ze dan (zingend) wakker en was ze klaar voor een nieuwe dag! Ook hebben we regelmatig nachten gehad waarin ze een behoorlijke ondertemperatuur had, vaak tussen de 35,6 en 36,1 graden. Dan voelde ze ijskoud aan en daar werd ze natuurlijk wakker van. Gelukkig is dat allemaal over, kan ze zichzelf goed op temperatuur houden en hebben we uiteindelijk een heel fijn ritme met haar. Ze slaapt nu lekker van 19.00 uur tot 07.00 uur.

Kleien met Play-Doh - Maudgeniet.nl

Mijn luxeleven als mama!
En dus kan ik nu wel zeggen dat mijn leventje als mama enorm luxe is. Wij kunnen niet meepraten over eindeloze slapeloze nachten en vinden het soms zelfs ‘saai’ in huis met twee slaapbaby’s. Belachelijk natuurlijk! Gelukkig kan ik nu wel echt nog mijn eigen ding doen. Zo ga ik regelmatig uit eten, ben ik begonnen aan een sportavontuur en heb ik eigenlijk nog heel veel tijd voor mezelf.

Daarnaast moet ik ook écht credits geven aan Jasper. Hij doet behoorlijk veel in huis (zo fijn!) en gaat regelmatig op pad met Fenne. Zo heb ik nog meer tijd voor mezelf, kan ik even snel ‘bij tanken’ of genieten van qualitytime met Saar. Wat hou ik toch van die man!

Ik geloof het zelf bijna niet..
Waar ik bij Fenne altijd discussie voerde op het consultatiebureau (van spugen en belachelijk veel slapen tot fysiotherapie), heb ik nu soms het gevoel dat ik niks verkeerd kan doen. Ik krijg er steeds weer complimenten; over Fenne, over Saar en ook over mij als moeder. Ik zou bijna vriendinnen BEST FRIENDS FOREVER worden met het consultatiebureau! 😉

Als ik ons luxeleventje aan anderen vertel of dit artikel terug lees, dan geloof ik het zelf bijna niet. Maar zo gaat het tot nu toe (afkloppen!) dus echt.. En ik weet ook heel goed dat het ieder moment anders kan worden en dat wij ook met Saar onze zorgen nog wel gaan krijgen. Maar jeeeetje, wat ben ik trots op onze lieve meisjes!

Newbornshoot - Maudgeniet.nl

Disclaimer: Dit artikel is absoluut niet bedoeld als ‘steek onder water’. Het allerlaatste wat ik wil is mensen kwetsen met mijn blogs, maar ik wil wel heel graag persoonlijk en eerlijk zijn. Ik wilde graag delen dat een newborn in huis echt geen horror hoeft te zijn. En natuurlijk vind ik het ook helemaal geweldig om zo’n belachelijk trotse moeder te zijn en zo op te scheppen over mijn kinderen! 😉  Daarnaast weet ik ook heel goed dat het ieder moment kan omslaan en wij misschien ook wel moeten dealen met slapeloze nachten. 

 

7 Comments
 • Laura / fitfunfab.nl

  Ik vind het een geweldig verhaal!! Even de andere kant belichten! Ik had het zelf kunnen schrijven… ik durfde soms niet eens meer te zeggen dat mijn kindjes zo goed slapen, omdat ik dan een soort van minachting voelde..

  Voor nieuwe mama’s is het ook fijn om te lezen dat het ook zo kan gaan!!
  Fijn voor jullie hoor!! Lekker van genieten!

  • Maud

   Ah wat lief Laura! Ik vind het ook moeilijk om hardop te zeggen, ik ben bang voor de ‘moedermaffia’, hahaha! Maar ondertussen blijven we lekker genieten..

 • Anne

  Ohh Maud wat ontzettend heerlijk! En alleen maar goed dat je het opschrijft, dat maakt dat sommige mensen het nog wel aandurven om een tweede te willen (zoals ik) hahaha. Het is jullie onwijs gegund! En Mats sliep inderdaad ook al ontzettend snel door, alleen ikzelf had onwijze last van slapeloosheid. Bah! Maar dat is nu gelukkig voorbij. Ik zeg ook wel eens tegen Alex: een 2e baby kan alleen maar tegenvallen. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn!

  • Maud

   Oooh, wat vervelend dat je er dan zelf zo’n last van had! Een 2e baby hoeft zeker niet tegen te vallen, maar ik besef me maar al te goed dat wij het hartstikke luxe hebben hoor! Hihi.

 • Yvonne

  Wat heerlijk Maud! En fijn dat je het ook nog eens zo waardeert dat het allemaal zo goed gaat. Lekker van genieten.. overigens hadden wij het precies andersom. In onze omgeving sliepen alle baby’s vlot door en was het voor iedereen zo relaxt, terwijl wil bij de eerste tot 5 maanden en bij de 2de tot 8 maanden minimaal 4 keer per nacht eruit gingen en vaker wel dan niet zelfs tot een uur of 4 helemaal niet sliepen vanwege het huilen (lees krijsen). Wij dachten altijd dat die andere verhalen gelogen waren, haha.. maar blijkbaar kan het echt zo gaan. 🙂

 • Nicole

  Ik heb een baby ook nooit horror gevonden, maar ik heb het wel zwaar (gehad). En dat terwijl mijn baby’s ook beide heel goed konden/kunnen slapen (ik nam Fay overigens alsnog gewoon mee in mn verlof overal heen want ze sliep gewoon weer door in de auto/kinderwagen).

  Had zelf trouwens ook het idee dat een tweede alleen tegen kon vallen. Want afgezien van de eerste maanden van Fay dr leventje met haar ziekenhuisopname en hartritmestoornis vond ik het verder wat baby betreft makkelijk (dat zeg ik nu, vond ik toen niet maar dat had niet met haar te maken maar met mijn depressie). Maar ook deze baby doet het super, de kopzorgen die ik heb komen vooral door mezelf… Niet door hem 🙂

  Goed dat je dit ook opschrijft, inspireert mij ook weer!

  • Maud

   Gelukkig heb je ondanks die depressie wel kunnen genieten! Ik kan me voorstellen dat het heftige periodes waren met ziekenhuis-toestanden.. Zo rot voor jullie! Dikke knuffel

Leave a Reply