Ukkiegeniet

Kinderen beschermen tegen de zon | Het waarom en tips!

 • By
 • 17 mei 2018
 • Sticky
Bescherm je kindje tegen de zon / Maudgeniet.nl

Fenne lijkt in vrijwel alles op haar vader (leuk!), maar helaas heeft ze ook de lichte huid van haar vader geërfd. En het kleine mini lichaampje van Saar is nog helemaal geen zonlicht gewend.. Kinderen beschermen tegen de zon is enorm belangrijk! Hoe doen wij dat in de lente en de zomer?

Iedere zomer is het weer raak: ‘strijd’ met Jasper, omdat hij zich niet wil insmeren.. Hij vindt het verschrikkelijk dat het zo plakt en ‘stinkt’ en noem alle andere smoesjes maar op. Ik probeer me er niet meer druk om te maken *note to self*, maar een goede bescherming voor de huid van de meisjes vind ik wel erg belangrijk!

Kinderen beschermen tegen de zon / Maudgeniet.nl
Goed insmeren is altijd belangrijk!

Waarom moet je kinderen beschermen tegen de zon?

Kleine kinderen groeien als kool (ik weet er alles van met die twee kleine draken in huis). Dit houdt met name in dat de celdeling dan erg snel gaat en vervolgens krijgen beschadigde huidcellen helaas niet de kans om volledig te herstellen. Wanneer kinderen op jonge leeftijd vaak verbranden, hebben zij op latere leeftijd een verhoogde kans om huidkanker te krijgen.

Dat willen we natuurlijk voorkomen! Hoe gaan we dat doen?
Als de kindjes nog heel klein zijn (lees: baby’s) kun je ze nog makkelijk regelmatig in de schaduw houden. Maar naar mate ze ouder worden, willen ze natuurlijk de hele dag alleen maar zwemmen en spelen in het water. Onmogelijk om ze dan een hele dag in de schaduw te laten.

UV-werende zwemkleding: extra bescherming tegen de zon

In het buitenland lijken we altijd veel sneller te verbranden. Niet gek natuurlijk met de zon-zee-strand vakanties.. Want wanneer je in het water bent, weerkaatsen de zonnestralen op jouw huid – waardoor je dus nog sneller bijkleurt en kunt verbranden!

Daarom gebruiken wij voor allebei de meisjes UV zwemkleding. Deze t-shirts zijn gemaakt van de stof die je gewend bent bij badpakken en bikini’s, maar dan met een UV-werende laag er in. Het shirt wordt niet zwaar in het water en droogt dus net zo snel op als zwemkleding. Maar de UV-stralen komen er maar moeilijk doorheen, een extra manier om kinderen te beschermen tegen de zon. De meisjes hebben allebei een t-shirt die zij dan over hun badpakjes aan doen. Saar heeft hierbij ook nog een wasbare zwemluier, ideaal!

Lees ook: De zwemoutfits van Fenne en Saar (2018)

Kinderen beschermen tegen de zon / Maudgeniet.nl

Ook erg belangrijk: Zwembandjes, zwemvesten en andere drijfmiddelen voor kinderen

Kinderen beschermen tegen de zon: de standaard tips!

Behalve dat we de kinderen goed gaan insmeren, houden we ons uiteraard ook aan de standaard tips:

 • We zorgen er voor dat we de meisjes (en onszelf!) goed insmeren voordat we naar buiten gaan en herhalen dit meerdere keren per dag. Het liefste natuurlijk met een waterbestendige zonnebrandcreme.
 • We proberen Fenne en Saar uiteraard zoveel mogelijk uit de zon te houden en dan met name tussen 12.00 uur en 15.00 uur. (Ideaal als ze ‘s middags nog slapen!)
 • Zonnebrillen en hoedjes! Ziet er natuurlijk niet uit, maar het is wel effectief!
 • Aan het einde van de dag gaan we ze goed insmeren met After Sun, ook als ze niet verbrand zijn!. Hier zit onder andere Vitamine E en Aloë Vera in, dit zorgt er voor dat de huidcellen sneller kunnen herstellen.

Hoe bescherm jij jouw kindje tegen de zon?

 

6 Comments
 • Maud

  Vervelend is dat! Vriendjelief verbrandt ook erg snel en Fenne (denk ik) ook.. Zij hebben allebei een enorm lichte huid en goed insmeren is dan echt heel belangrijk. Ook in Nederland, blijkt wel weer uit jouw reactie ;-). Ik heb het geluk dat ik niet snel verbrand, maar ook dan moet je goed insmeren.. Ik vind het altijd jammer en ‘irritant’ dat mensen dat niet altijd willen snappen, hihi.

 • Maud

  Dankjewel! Ik vind het ook heel erg belangrijk. Ik heb dan het ‘geluk’ dat ik vrijwel nooit verbrand, maar dan nóg is het heel belangrijk. Ons dochtertje en mijn kerel hebben wat minder geluk, zij hebben allebei een lichte huid helaas.. De vakantie naar Kreta gaat niet door, op dit moment zit ik met een gebroken voet in huis :(. Maar in augustus hebben we wel een hele leuke andere vakantie geboekt!

 • Maud

  Hoi Carolien. Ik vind jouw reactie best heftig.. Het blijkt wel weer hoe belangrijk het is om je inderdaad wél goed in te smeren. Dankjewel voor jouw reactie! Liefs

 • Maud

  Tweedegraads verbranding? Pfff, dat is wel heel heftig! Blijkt maar weer dat goed insmeren echt heel belangrijk is, laat ze maar lekker lachen 😉

 • Nicole Orriëns

  Ik smeerde ze altijd zorgvuldig in met een hoge factor. Maar ik weet dat er ook speciale kleding is nu.

  • Maud

   De speciale kleding is ideaal! Maar dan nog smeren we ze altijd wel goed in.

Leave a Reply