Ukkiegeniet

Het tropenrooster op school.. | Extreem hoge temperaturen in Nederland

  • By
  • 24 juni 2019
  • Sticky
Tropenrooster op school - maudgeniet.nl

Fenne gaat nog maar net naar school en soms lijkt het alsof ik een compleet nieuwe wereld in stap. Ondanks dat mijn moeder juf is (ja, op dezelfde school!) en ik regelmatig het een en ander hoor, voelt het alsnog ik werkelijk alles moet leren als ‘moeder met een schoolgaand kind’. De gesprekken met andere moeders op het schoolplein, het afscheid nemen in de klas, het continu op de klok kijken omdat ik niet te laat wil zijn met ophalen, etc. etc. Er gaat een wereld voor me open! En nu maken we per direct ook het tropenrooster op school mee.

Een tropenrooster op school..

Eind vorige week kregen we een mailtje dat er voor deze week een tropenrooster op school is. Een tropenrooster wordt ingezet bij extreem hoge temperaturen. Kinderen zijn dan vaak extra moe, worden hangerig en de concentratie is ver te zoeken. Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger ooit een tropenrooster heb gehad, maar dat terzijde…

Normaal gesproken gaat Fenne van 08.30 uur tot 14.15 uur naar school en tijdens het tropenrooster gaat ze van 08.30 uur tot 12.15 uur naar school. Ze is tijdens het tropenrooster dus twee uurtjes eerder vrij.

Vanuit school wordt geadviseerd om extra water en fruit mee te geven aan de kinderen en daarnaast mogen ze allemaal zwemkleding meenemen. Toen we vanmorgen op school kwamen, was de speelplaats al gevuld met watertafels en een waterslang. Dat wordt dus ongetwijfeld een gezellige dag!

Extra opvang regelen!?

Op Facebook plaatste ik iets over het tropenrooster en ik vind het grappig om te zien dat de meningen hierover zo verdeeld zijn. Sommige moeders zijn er enorm blij mee, anderen vinden het ‘lastig’ of twijfelen of het wel echt nut heeft. Best begrijpelijk, het is tenslotte overal warm. Bij ons in huis is het echt niet koeler dan op school en we hebben thuis dan wel een badje op staan, maar op school wordt er ook veel gespeeld met water!

Daarnaast is de opvang natuurlijk ook wel een dingetje.. Wanneer je op vrijdagmiddag een mailtje krijgt met de mededeling voor het tropenrooster op school, dan heb je als (werkende) ouders natuurlijk maar een weekend om iets te regelen qua opvang. Gelukkig kan de school dit ook aanbieden: wanneer het voor de ouders niet mogelijk is om extra opvang te regelen, dan biedt school opvang tot 14.15 uur (de reguliere tijd dat ze naar school zouden gaan).

Wat vind ik eigenlijk van het tropenrooster op school?

Ik heb het ‘geluk’ dat ik nog altijd thuis zit, waardoor het voor mij geen probleem is om haar eerder op te halen. Eigenlijk vind ik het juist wel fijn dat ze eerder vrij is. Al zolang ze naar school gaat, is Madame iedere dag ontzettend moe en ligt ze ‘s avonds rond 18.00 uur al in bed. Niet naar school gaan of ‘even een dagje overslaan’ is voor haar geen optie en eerder ophalen ook niet. Maar eigenlijk trekt ze 5 volle dagen naar school nog net niet,. Met het tropenrooster heeft ze iets meer tijd om bij te komen, kan ze eventueel nog een middagdutje doen en kunnen we ‘s middags lekker zwemmen en ijsjes eten!

Hebben jouw kinderen ook een tropenrooster op school met dat warme weer? 

 

1 Comment
  • Denise

    Jeetje, om 18:00u al. Bij mij zijn ze om 23:00u nog niet moe! Oké, ze zijn inmiddels wat ouder, maar ze zijn nooit vroeg gaan slapen. Ook nooit om half 8. Maar goed, daar ging het niet over. Fijn dus juist voor jouw dochter dat het wat minder lange schooldagen waren.
    Hier hadden we geen tropenrooster. Zo warm vond ik het hier in Den Haag ook nog niet. Ik slaap zelfs nog onder mijn winterdekbed! Hooguit 1 dagje was het wat warm, maar ik vind het alleen maar heerlijk, en met de kinderen ging het ook wel. Wel hadden ze een waterspeeldag.

Leave a Reply