Ukkiegeniet

Er werd geknipt in mijn kind!

  • By
  • 15 oktober 2017
  • Sticky
Baby Saar - Maudgeniet.nl

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, keek ik al uit naar de bevalling. Ik kon echt niet wachten tot hij of zij geboren was en Fenne er een broertje of zusje bij zou krijgen! Na een razendsnelle bevalling was Saar er dan eindelijk en ik vond haar perfect. Wat zeg ik? Meer dan perfect! ❤️ Maar na een check bleek ze toch niet helemaal perfect te zijn. Haar tongriempje was namelijk te kort! Hoe we dit konden zien? Ze kon haar tong nauwelijks bewegen..

Een te kort tongriempje..
Natuurlijk maakte haar dit niet minder perfect. Maar een korte tongriem kan wel voor een paar problemen zorgen voor Saar, zowel nu als later. Zo was er bijvoorbeeld een kans dat ze moeite zou hebben met drinken en zou ze zelfs kans hebben op ademhalingsproblemen. En op latere leeftijd zou ze onder andere last kunnen krijgen met haar spraak en bepaalde letters niet/nauwelijks kunnen uitspreken.

Simpel op te lossen..
Een te kort tongriempje is gelukkig simpel op te lossen. Het ‘vliesje’ (ik vind dit zo’n vies woord, haha!) onder de tong moest worden geknipt, ook wel klieven genoemd. Het advies van mijn verloskundige en kraamhulp was om dit zo snel mogelijk te doen. Want als we er mee wachten en dit op latere leeftijd zouden doen, dan wordt de ingreep een stukje ingewikkelder. Dan moet het waarschijnlijk onder een roesje, terwijl het nu ‘gewoon even zo’ kon. In het tongriempje zitten geen zenuwen, dus het was gelukkig geen pijnlijke ingreep. Met een heel dun en precies schaartje werd dit in 10 seconden gedaan. En voor we het wisten kon ze haar tong weer goed bewegen, wat fijn!

Ik weet nog dat mijn zusje destijds ook een te kort tongriempje had en dit pas later werd opgelost, toen ze een jaar of 4 was. En dit moest inderdaad onder een roesje gebeuren. Behoorlijk spannend voor zo’n klein meisje! En daarna moest ze een hele tijd naar logopedie om bepaalde letters opnieuw te leren zeggen. Ik ben blij dat wij het nu al hebben laten doen bij Saar! 🙂

Heb jij wel eens gehoord van een te kort tongriempje?

 

1 Comment
  • Marcella

    Een meisje in mijn klas op de basisschool had dit ook. Volgens mij is het bij haar ook pas gedaan toen ze al op school zat, al herinner ik me daar niets meer van.

Leave a Reply