Eten

Mama Musthave: Wegwijs in de voedingsjungle

 • By
 • 25 mei 2018
 • Sticky
Wegwijs in de voedingsjungle / Maudgeniet.nl

Sinds ik mama ben, vind ik gezonde voeding enorm belangrijk. Dat ik mijn kinderen vrijwel nooit voeding uit potjes geef is nu wel duidelijk. Ik weet nog hoe ontzettend druk ik er die eerste jaren van Fenne (tot ze ongeveer twee jaar werd) mee bezig kon zijn. Via Google zocht ik van alles op, ik volgde workshops en ik belde zelfs mijn allergoloog voor advies. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat de meeste ouders door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn nu zo ontzettend veel meningen over wat wel en niet goed is voor je kind. En die meningen worden ook nog eens door iedereen én overal gedeeld. Onlangs kreeg ik het boek Wegwijs in de Voedingsjungle; en dit boek maakt haar titel helemaal waar. Wat een fijn en duidelijk boek!

Wegwijs in de voedingsjungle / Maudgeniet.nl

Lees ook: Waarom ik mijn kinderen geen potjes voeding geef..

Suikervrij opvoeden? En wat dacht je van vezels? En zout?
In de babyjaren van Fenne was ik echt een beetje ‘anti-suiker’. Snoepjes, koekjes en ijsjes vond ik echt onzin.. Zo lang een klein kindje het niet kent, kan ze het ook niet missen. Want uiteindelijk krijgen wij dagelijks veel meer suiker binnen dan dat ons lichaam nodig heeft. En dit wilde ik voorkomen; klinkt hartstikke logisch toch? Nou, dat vonden heel veel andere mensen niet. Als we ergens kwamen, wilden mensen haar altijd iets lekkers geven. Een koekje of een snoepje bijvoorbeeld en er waren zelfs mensen die haar een lolly gaven. (Een lolly! Een kind van 1 jaar!) Verder was ik altijd al bezig met ‘vers’ eten, wij eten vrijwel niks uit pakjes en zakjes en noem het allemaal maar op.

Donut grow up!

Maar ondertussen is Fenne bijna drie jaar en kunnen wij de snoepjes, koekjes en ijsjes echt niet meer negeren. Ondertussen kent ze het natuurlijk én vraagt ze er ook echt om. En tsja, van mij mag ze af en toe best wel eens snoepen. En als wij zondigen, dan doen wij het goed! 😉

Dat was dus alleen nog maar mijn ‘suikervrije’ overtuiging. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze producten krijgt met de juiste voedingsstoffen. Dus altijd volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta, om maar een paar voorbeelden te noemen. Zout heb ik me eigenlijk nooit goed in verdiept. Ik weet dat vrijwel iedereen elke dag teveel zout eet en ik probeer het wel een beetje te beperken. Maar that’s it! In het boek Wegwijs in de Voedingsjungle worden deze aspecten ook allemaal benoemd.

[bol_product_links block_id=”bol_5b07c59d4e1db_selected-products” products=”9200000085931952″ name=”Voedingsjungle” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Wegwijs in de Voedingsjungle

Weet je wat zo fijn is aan dit boek? Hier wordt niemand in veroordeeld, ze zeggen niet bijvoorbeeld niet dat je een slechte moeder bent als je je kind snoep geeft. Alles wat je in dit boek leest (in een duidelijke en makkelijke taal!), is gebaseerd op de wetenschap. En dat maakt het zo’n fijn en betrouwbaar boek.

Het boek heeft mij antwoord gegeven op heel veel vragen, ik pak het boek er nog regelmatig even bij. Wegwijs in de Voedingsjungle geeft antwoord op vragen over suiker, zout, vezels, frisdranken en snoep. Maar het boek geeft niet alleen antwoord op vragen over de juiste voeding, maar gaat hierin nog veel verder. Want wat doe je met eetproblemen aan tafel? Wat doe je met slechte eters en wat doe je met langzame of juist snelle eters? Hoeveel eetmomenten op een dag heeft een kind nodig? Hoe ziet een eetpatroon van een kind er uit? Hoe zit het met babyhapjes? En wat dacht je van borstvoeding of flesvoeding? Overal wordt uitgebreid aandacht aan besteed. Zo fijn!

Wegwijs in de voedingsjungle / Maudgeniet.nl

Speciaal voor kinderen van 0 tot 9 jaar
Dit boek is speciaal op de markt gebracht voor ouders met kindjes van 0 tot 9 jaar. Maar ik denk dat je er veel langer wat aan hebt, de tips vind ik zelfs voor mezelf nog erg handig. In het boek wordt aandacht besteed aan allerlei leeftijdsfases van jouw kleintje. Baby’s, peuters, kleuters.. Alles komt aan bod. Ik vind het boek écht een aanrader!

Praktische informatie
Het boek is voor € 20,00 te koop via Bol.com of in de boekwinkel.

 

Ik heb dit boek gekregen, maar je leest hier -zoals altijd!- alleen maar mijn eigen mening. Ik zou geen product benoemen/promoten waar ik zelf niet achter sta. Ik heb dit boek met ontzettend veel plezier gelezen en houd ‘m binnen handbereik, want ik vind de tips oprecht ontzettend handig!

 

10 Comments
 • Nicole Orriëns

  Wat een enorm aansprekende titel zeg! Ik denk dat veel ouders wel een houvast kunnen gebruiken inderdaad.

 • Linda

  Ik vind dit een heel erg interessant onderwerp! Zeker de suikers. Zelf vermijd ik ze ook en ik zal mijn kinderen ook met veel verse (vegan) voeding op willen voeden. Een goede start in het leven vind ik zo belangrijk! Gelukkig zijn er ook veel alternatieven en mijn omgeving zal er simpelweg aan moeten wennen. Wat ik mee heb is dat ik zelf al jaren suikervrij eet en dat legt wel een fijne basis. Het begint al bij de pindakaas. Al die extra suikers zijn zo onnodig, en stiekem hoop ik dat de suikervrije trend steeds breder doorgetrokken wordt en meer merken hun producten aanpassen!

  • Maud

   Ik ook; ik kan hier uren over lezen, praten en bloggen! Haha. Wat goed dat je zelf ook al zo goed bezig bent, dat scheelt inderdaad heel veel! Pindakaas vind ik een heel mooi voorbeeld; de pindakaas van de Albert Heijn (100% pinda!) vind ik echt geweldig!

 • Lipstickencupcakes

  Wat interessant zo’n boek. Lijkt mij een uitkomst als je kleine kindjes hebtm

 • Lodi

  Ik ken it boek niet,maar lijkte wel heel fijn om te lezen. Ik lees en schrijf hier ook heel veel over ( zie mijn blog)en mijn kinderen eten ook best wel een koekje en een snoepje, maar ik let wel op wat ze allemaal binnen krijgen.

 • Laura

  Ik kan me helemaal vinden in jouw woorden. We hebben ook nooit een potje gegeven aan onze kinderen en probeer ook altijd zo vers mogelijk voor ze te koken. De belangrijkste reden is dat ik hoop dat ze daarom het eten ook echt kunnen blijven waarderen. Sinds mijn oudste op school zit komt hij natuurlijk ook in aanraking met snoep en allerlei andere snacks, maar ik merk bij hem nu echt dat de basis goed is en dat vind ik echt fijn! Het lijkt me echt een heel fijn boek.

 • Jouvence

  Ik heb zelf nog geen kinderen, maar desondanks lijkt het me een erg interessant boek.

 • Jolien Zanderink

  Ik heb hem besteld, kon het niet laten haha

 • Natalie

  Lijkt me handig,want ik weet tegenwoordig niet meer naar wie of wat ik moet luisteren 😉

  • Maud

   Ik vind ‘m enorm handig! Aanrader wat mij betreft.. Iedereen roept wat anders!

Leave a Reply