Ukkiegeniet

DIY: Een egelhuisje maken + tips voor egels in de winter

 • By
 • 9 november 2018
 • Sticky
Egelhuisje maken / Maudgeniet.nl

Dat wij regelmatig buiten te vinden zijn is ondertussen geen geheim meer. Zeker met het mooie herfstweer wat we hebben, is het echt heerlijk om buiten te zijn. De dagen met heel veel regen, sneeuw en koude wind komen nog wel. Tot die tijd genieten we nog even! Een tijdje geleden keek Fenne een of ander filmpje van K3, de oude K3 welteverstaan. In dat filmpje ging Kristel een egelhuisje maken en Fenne vond dat ontzettend interessant. ‘Mama? Als jij een dagje vrij bent.. Gaan wij dan ook een egelhuisje maken?’ En zo stond ik opeens op mijn vrije dag met een boormachine in de hand.

Een egelhuisje maken: waarom zou je dat doen?

Eigenlijk hebben wij totaal geen egel-vriendelijke tuin. De achtertuin is bijna helemaal bestraat – op hier en daar een paar borders en wat kunstgras na. En de voortuin is vooral heel veel grind. Lekker makkelijk in onderhoud of lekker lui, het is maar hoe je het bekijkt. Maar ondanks dat wij geen egel-vriendelijke tuin hebben, kwam ik laatst ‘s avonds wél een paar keer een egeltje tegen op onze oprit. Egels houden een winterslaap, ongeveer in de periode oktober tot en met maart. Kou en (te veel) nattigheid zijn gevaarlijk voor deze kleine beestjes en door een egelhuisje te maken kun je de overlevingskansen van de egel verhogen. Daarnaast is het ook echt wel heel leuk om zo’n huisje te maken, zeker met kinderen. Win-win situatie!

Ook leuk om te doen in de herfst met kinderen: De Herfst Bingo!

Een egelhuisje maken: wat heb je nodig?

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om een egelhuisje te maken. Dit kan bijvoorbeeld al door een oude kist of stevige doos te gebruiken. Of heb je misschien nog een oude rieten mand in de schuur liggen? Dan is dat ook een geschikt huisje. Onze schuur ligt vol met heel veel troep, maar deze items lagen er allemaal niet in. Zul je altijd zien.. Dus wij besloten om zelf een egelhuisje in elkaar te zetten, net als K3.. 😉

 • 4 plankjes van ongeveer 40 cm lang en 12 cm hoog
 • 3 plankjes van ongeveer 30 cm lang en 12 cm hoog
  1 plankje van ongeveer 15 tot 18 cm lang en 12 cm hoog (als doorgang voor de egel)
 • Een latje (om de plankjes aan elkaar te schroeven)
 • Schroeven
 • Een houten plaatje als dak – of je kunt hier ook weer plankjes voor gebruiken

Egelhuisje maken / Maudgeniet.nl

Zelf een egelhuisje maken: hoe ga je te werk?

Oh jeetje. ik heb geen idee! Terwijl Fenne in bed lag, waren mijn zusje en ik erg druk met de zaag en de boormachine. We hebben meer gelachen dan ook daadwerkelijk geklust, uiteindelijk deden we maar wat. 😉 Het is in ieder geval belangrijk dat je op de een of andere manier de plankjes aan elkaar krijgt.

Zaag de lat in kleine stukjes en zaag de overige plankjes eventueel op maat. Egels rollen zich op tot kleine bolletjes, dus heel veel ruimte hebben ze niet nodig. Wij kozen voor deze maten omdat dit toevallig zo uit kwam. Zet twee plankjes van 40 cm boven elkaar en plaats de latjes achter de plankjes, zodat je deze aan elkaar vast kunt schroeven. Kortom: boor met een schroef in het latje én de plank en zorg er voor dat het latje verspreid is over de twee plankjes boven elkaar. Herhaal dit ook voor de andere plankjes van 40 cm en doe hetzelfde voor de plankjes van 30 centimeter en de kortere. Je hebt dan 4 stukjes met twee plankjes boven elkaar.

Schroef vervolgens de vier houten wandjes aan elkaar in de vorm van een rechthoek. Plaats de lange zijden tegenover elkaar en zet daar de korte zijden tussen. Schroef daarna het houten plaatje of de plankjes op de bovenkant zodat je een dakje hebt. Zorg er dan voor dat het plankje met de doorgang aan de onderkant zit.  Voor je het weet heb je al een egelhuisje!

Een aantal tips voor:

 • Er zijn ook ontwerpen voor egelhuisjes met een soort tussenschot, zodat de egel niet ‘op de tocht’ ligt. Persoonlijk vond ik dat iets te veel werk, maar dit is zeker geen verkeerd idee! Je kunt eventueel ook nog een tunnel maken die je vastmaakt aan de ingang van het huisje, daarmee voorkom je ook koude wind in het hokje.
 • Als het egelhuisje helemaal afgesloten is, is het belangrijk om er ook een beetje ventilatie in te laten – zodat het beestje nog een beetje zuurstof krijgt. Dit kun je doen door een gaatje te maken in het huisje en hier een stukje tuinslang in te steken.
 • Zorg er ook voor dat het egelhuisje beschermd wordt tegen water en de bovenkant dus zo goed als waterdicht is, zodat het hout niet na een paar weken al gaat rotten. Dit kun je doen door er bladeren boven op te leggen, stukken hout of dakpannen.

Het egelhuisje inrichten + verbergen

Inrichten
Het egelhuisje inrichten? Jazeker! Niet met een bank, bed, televisie en koelkast natuurlijk. Maar wel met allemaal dingetjes uit de natuur die egels fijn vinden. Wij gingen samen op pad (met de kruiwagen van Fenne) om op zoek te gaan naar zand, gras, mos, bladeren, takjes, eikels en alles wat op de grond ligt. Dit stopten we allemaal in de kruiwagen om vervolgens de inrichting te hebben voor het egelhuisje. Wij legden eerst een paar tegels in het zand (om rotting van het hout te voorkomen) en legden daar vervolgens de hele inhoud van de kruiwagen op om daarna het egelhuisje er boven op te zetten.

Verbergen
Egels zien er heel schattig en toegankelijk uit, maar het zijn schuwe beestjes. Daarom zoeken ze een fijne en rustige plek op voor hun winterslaap. Zorg er voor dat het huisje goed verborgen  is, zeker de ingang. Dit kan door takjes te plaatsen tegen het huisje aan met daar een aantal bladeren op en onder. Leg bladeren en grote(re) takken op het egelhuisje, zodat de bladeren van deze takken er een beetje overheen hangen. Kortom: zorg er voor dat het huisje bijna niet te zien is, dan voelen egels zich pas echt veilig. En dat zorgt ook nog eens voor extra isolatie!

Egelhuisje maken / Maudgeniet.nl
Dit is een stock-foto.

Tips voor egels in jouw tuin

Uiteraard kan niemand garanderen dat er ook daadwerkelijk egels in het egelhuisje gaan zitten voor hun winterslaap. Maar egels komen voor in vrijwel alle delen van Nederland, ze wonen niet alleen in een bosrijke omgeving maar ook gewoon in een woonwijk. Grote kans dus dat je wel eens een egeltje tegenkomt. Egels zijn nachtdieren, dus je hebt de meeste kans om ze ‘s avonds tegen te komen. Heb jij een egel in de tuin? Ik deel een aantal tips:

 • Zet het egelhuisje nooit met de ingang richting het Noorden, want deze wind is veel te koud en dan gaan egels niet in het egelhuisje.
 • Leg kattenbrokjes op een schoteltje bij het egelhuisje, daar zijn ze gek op. En zet er dan meteen een bakje water bij. Maar pas op.. Geef egeltjes nooit melk of brood! Daar worden ze dan weer ziek van.. Er is zelfs speciaal egelvoer te koop.
 • Pas op met slakkenverdelger in de tuin. Egels zijn dol op slakjes en eten deze erg veel. Slakkenverdelger is dodelijk voor egels.
 • Let op! Ga nooit kijken of er ook echt een egel in het egelhuisje zit, door bijvoorbeeld het dak (of het hele huisje) op te tillen. Zo verstoor je zijn winterslaap en schrikt de egel, grote kans dat hij daarna niet weer komt. En dan moet hij midden in zijn winterslaap op zoek naar een nieuw plekje.. Je kunt beter kijken naar andere tekenen of er een egel is. Bijvoorbeeld door te zoeken naar pootafdrukken, verschoven bladeren rond om het egelhuis of misschien zie je wel egelpoep! 😉

Een egelhuisje maken of kopen

Vind je het leuk om een egelhuisje te hebben in je tuin, maar heb je geen zin om dit helemaal zelf te maken? Geen probleem! Ik snap het best.. 😉 Gelukkig zijn er ook heel veel verschillende egelhuisjes te koop: kant en klaar! Je vindt ze onder andere bij diverse tuincentra of op Bol.com.

Egelhuisje maken / Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply