Ukkiegeniet

De schoen zetten voor Sinterklaas: de leukste tips!

  • By
  • 10 oktober 2018
  • Sticky
Schoencadeautjes voor peuters en kleuters - Maudgeniet.nl

Sinterklaas vind ik toch echt een van de mooiste tradities van Nederland. Uiteindelijk is dit (op de verjaardag na) het grootste feest voor kindjes en stiekem ook een klein beetje voor mama’s zoals ik. Als kind vond ik de traditie al ontzettend leuk. Ik was zo druk met de schoen zetten (ik wilde ‘s nachts zelfs onder de bank slapen, zodat ik kon zien hoe hij naar binnen kwam!), surprises maken en ook toen ik het grote geheim al wist, bleef ik net zo fanatiek.

Nu zijn we zo’n 20 jaar verder en ben ik nog altijd een beetje zenuwachtig als Sinterklaas in Nederland komt. Extra leuk om nu Sinterklaas te kunnen vieren met onze meisjes! Ik kan niet wachten tot zij net zo enthousiast als hun moeder naar beneden gaan om te kijken of er iets in hun schoenen zit. En daarom deel ik een paar leuke tips om ‘de schoen zetten’ tot een nog groter feestje te maken! Maar wanneer mag de schoen gezet worden? Elke dag? 1x per week? Meerdere keren per week? Voor ons iets om goed over na te denken.. 🙂

Lees ook: Sinterklaas stress bij je kind – wat te doen!? 

De leukste tips om de schoen te zetten nóg leuker te maken

De tips gaan verder dan keihard liedjes zingen voor het slapen gaan of mooie tekeningen achter laten. Dit zijn tips om er niet voor het slapen gaan een feestje van te maken, maar juist als ze wakker worden. Het is natuurlijk al hartstikke spannend óf er wat in de schoen zit en zo ja wát er dan in zit. Maar hoe tof is het als er nog veel meer is gebeurd? Dit hoeft natuurlijk niet elke keer dat ze de schoen mogen zetten, maar als je dit een of twee keer doet is het wel een hele leuke verrassing! Hoe vaak mogen jouw kinderen de schoen zetten eigenlijk? Linda van Go or No Go schreef er een leuk artikel over.

De Vergeet-Piet is langs geweest!

Oh oh.. Niet alle Pieten zijn super slim natuurlijk, sommige zijn ook een beetje dom en vergeten wel eens iets. Hoe leuk is het om een jutezak te laten staan met pepernoten er in? Of wat dacht je van een pietenmuts tussen de deur laten zitten of ergens rond laten slingeren?

Maak de schoen zetten extra persoonlijk

Hoe leuk is het om een ini mini jutezakje naast de schoen neer te zetten en daar een klein schoencadeautje in te doen? En hoe leuk is het om op dat zakje ook nog eens de naam van jouw kindje te hebben staan? Wij kregen (naast twee toffe Sinterklaas-shirtjes en een setje voor de Lightbox) twee hele leuke persoonlijke zakjes van Sticky4kids, speciaal gemaakt voor Fenne en Saar. Saar zal er nog niet veel van begrijpen, maar Fenne is hartstikke druk met letters. Dus ik kan nu al niet wachten om haar reactie te zien!

Ri Ra Rommel-Piet is geweest!

Oké, eerlijk toegegeven heb ik een hekel aan speelgoed all over the place. Maar voor de Sinterklaasperiode maak ik graag een uitzondering. Maak er (in de speelhoek of door het hele huis) een grote rommel van. Extra leuk om onder aan de trap al te beginnen! Natuurlijk moeten we het dan wel samen weer opruimen.

Spullen verstoppenen/of verplaatsen

Verstoppertje spelen vinden alle kleine kindjes leuk! Verstop een aantal spullen in huis en laat de kindjes er naar zoeken. Zijn de kinderen al wat ouder? Maak er dan een rebus of mini-speurtocht door het huis van met waar ze de spullen kunnen vinden. Ook leuk: zet dingen op totaal verkeerde plekken. Bijvoorbeeld pannen op de bank, toiletpapier op het aanrecht en hang desnoods onderbroeken aan de lampen!

Een persoonlijke brief speciaal gericht op jouw kindje

Zelf ben ik enorm allergisch voor vis en als klein kindje had ik regelmatig een allergische reactie. Ik weet nog zó goed dat ik ‘s morgens beneden kwam en er een brief in mijn schoen zat. Piet Pedro was allergisch voor pepernoten en moest ook vaak tabletjes, pufjes en prikjes. Maar verder was het een hele stoere piet, net als ik. Een Piet die mij heeelemaal begreep, iets wat andere kindjes op die leeftijd nog niet doen. Dat heeft zo ontzettend veel indruk op mij gemaakt! Dit kun je bijvoorbeeld ook toepassen op een verloren voetbalwedstrijd of als een kindje moeite heeft met puzzelen of zindelijk worden (ik noem maar iets).

De Teken-Piet is geweest

Vrijwel alle kinderen stoppen tekeningen in de schoen voordat ze gaan slapen. Hoe leuk is het om een tekening terug te krijgen van Piet? Maak een tekening en stop deze in de schoen. Of ga wat verder en maak een prachtige krijttekening op het raam of maak een heele grote tekening op een rol behang die je vervolgens ophangt in de kamer. Grote verrassing!

Pepernoten op de boterham of bij het ontbijt

Staat het ontbijt meestal al klaar als de kindjes beneden komen? Doe dan een paar verdwaalde pepernoten tussen de boterham, want Piet vindt dat je zoveel mogelijk pepernoten moet eten!

Piet is ook gek op spelen

Laat zien dat Piet ‘s nachts heeft gespeeld met het speelgoed van de kinderen. Leg boekjes op de bank, duplo op de grond en knutselspulletjes op tafel. Piet is hartstikke druk geweest!

Wees creatief!

Ik kan nog wel honderden voorbeelden met tips voor de schoen zetten opnoemen, van kleine extraatjes tot hele uitbundige haal alles uit de kast-acties. Ik vind het zelf zó leuk dat ik dan een klein beetje door kan draven in mijn eigen enthousiasme, haha!

Nog meer tips? Laat het mij weten!

Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar de tips die jullie hebben. Vinden jullie het ook leuk om iets extra’s te doen met de schoen zetten of is de schoen zetten sowieso al een feestje? En als je er iets extra’s mee doet, wat zijn dan jouw tips?

Lees ook: Schoencadeautjes onder de € 10,- die ook echt leuk zijn!

De schoen zetten - tips / Maudgeniet.nl

2 Comments
  • Bertine

    Leuk artikel! Ik denk dat Veerle er nog niet wat van zal snappen dit jaar, maar cadeaus uitpakken vindt ze fantastisch!

  • Evi

    Leuke tips! Ik vind het ook heel erg leuk om de kindjes (nu 4 en 2) te verrassen. Dit jaar zal ook onze jongste voor de eerste keer doorhebben dat de Sint is geweest en ik ga zeker een van je ideetjes gebruiken. Wij maken sowieso elk jaar een pad van chocolade munten op de trap die leiden naar de ‘buit’. Dan begint de pret al bovenaan aan de trap!

Leave a Reply