Ukkiegeniet

De leukste activiteiten voor een boswandeling met kleine kinderen

  • By
  • 18 december 2018
  • Sticky
aActiviteiten tijdens wandeling met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

De winter staat weer voor de deur, er is zelfs al een klein beetje sneeuw gevallen in Nederland! En met die koude winterse dagen merk ik dat we steeds minder buiten zijn. Best logisch natuurlijk, maar eigenlijk is het juist zo fijn om dan ook even naar buiten te gaan. Niet alleen omdat de kinderen binnen hun energie niet altijd kwijt kunnen en helemaal hyper de pieper worden, maar ook voor mijn eigen energieniveau is het fijn om dan even naar buiten te gaan.

Even naar de speeltuin gaan is niet altijd een optie in de winter, met een beetje pech zijn alle speeltoestellen kletsnat.. Wel is het dan heerlijk om te wandelen; een rondje door de buurt of lekker het bos in! Meestal vinden de meisjes het prima om een stukje te wandelen, andere keren moet ik ze een klein beetje stimuleren. Daarom deel ik de leukste activiteiten voor een (winter)wandeling met kleine kinderen.

Activiteiten tijdens een boswandeling met kleine kinderen

Zeker wanneer je met kleine kinderen gaat wandelen, is de concentratie wel een keer voorbij. We horen Fenne regelmatig zeggen dat ‘haar benen moe’ zijn, dat ze er geen zin meer in heeft of zo’n 83 andere smoesjes bedenkt. Maar wanneer we wandelen met een doel of er een spelletje van maken, dan kan ze een hele tijd mee wandelen en heeft ze een heerlijke middag!

Ga op zoek naar dieren – Zeker wanneer je het bos in gaat, is de kans groot dat je dieren tegenkomt. Ga op zoek naar vogels en eekhoorntjes, maar misschien zie je zelfs wel ergens een konijn of reeën. Kun je deze dieren niet vinden? Til dan een steen of een tak op, grote kans dat daar kleine diertjes onder zitten.

Volg sporen – Je zou denken dat je alleen sporen van dieren tegenkomt als er sneeuw ligt, maar niks is minder waar. Ook in een modderige ondergrond kom je vaak pootafdrukken van verschillende dieren tegen. In het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ (o.a. te koop bij Bol.com) kun je bijvoorbeeld weer terug zoeken welke pootafdrukken van welke dieren zijn.

Lees ook:  Leestip – alle kinderen naar buiten

Omring een boom – De ene boom is een stuk dikker dan de andere, hoeveel mensen zijn er nodig om de boom helemaal te omringen? Bij sommige bomen lukt het alleen, bij andere bomen heb je het hele gezin nodig.

Zoek verschillende blaadjes – Iedere boom heeft andere bladeren, de ene groot – de ander klein. Zoek zoveel mogelijk verschillende bladeren

Hof van Espelo - Maudgeniet.nl

Volg een route – Door een route te lopen, laat je de kinderen meedenken. Als ze op zoek moeten naar kabouters of een bepaalde kleur pijl die de weg wijst, maak je er een heel leuk spelletje van. Zien ze al een nieuwe pijl? Welke kant moeten we nu op?

Geniet tussendoor van een picknick – Picknicken is al-tijd een goed idee: ik scoor er altijd punten mee bij de meisjes. In de zomer zorg je voor wat lekkers wat de kindjes opfrist, in de winter vul je thuis van te voren al een thermoskan met thee, warme chocolademelk of soep. Een stukje fruit, een broodje en misschien zelfs wat lekkers.. En dan is de picknick compleet!

Lees ook:  Tips voor een geslaagde picknick!

Welke kleuren zie je? – Ga samen met de kindjes op zoek naar allemaal verschillende kleuren. Welke kleuren zien ze? En wat is het? Als de kinderen wat ouder zijn, gaan ze op een gegeven moment zelfs beseffen dat de blaadjes aan de boom in de lente andere kleuren hebben dan in de herfst bijvoorbeeld. Zo leuk!

Bouw hutten –  Ga je wandelen in het bos? Zoek dan samen zo veel mogelijk takken en bouw samen een hut; extra leuk om dan te picknicken in de hut! 😉

Outfit Maxomorra - Maudgeniet.nl

Lees ook: 101 spelletjes voor buiten!

Speel tussendoor spelletjes – Van verstoppertje tot tikkertje; er zijn heel veel verschillende spelletjes te bedenken die je altijd en overal kunt doen. Of neem bijvoorbeeld een leuke Bingo mee, ik maakte eerder al een leuke Herfst Bingo bijvoorbeeld. Erg leuk om te doen!

Verzamel schatten – Ga op zoek naar bloemen, besjes, dennenappels, takjes, blaadjes en nog veel meer. Er zijn zoveel dingen die je onderweg tegenkomt, verzamel ze en ga er thuis bijvoorbeeld mee knutselen.

Wandelen met kinderen: een aantal leuke routes

Activiteiten boswandeling kleine kinderen - Maudgeniet.nl

 

1 Comment
Leave a Reply