Ukkiegeniet

Help! Mijn kind heeft 10 cent ingeslikt!

 • By
 • 12 juni 2018
 • Sticky
Ongelukjes in huis / Maudgeniet.nl

Oh jeetje, ik vind het bijna gênant om dit zwart-op-wit met de hele wereld te delen. Maar peuters doen af en toe nou eenmaal rare dingen. En onze Fenne is daar toevallig best wel heel goed in. Het was zaterdag aan het einde van de ochtend, de dag van haar verjaardag.. Zo uit het niets slikte ze opeens een muntje van 10 cent in.

Géééén idee!
Ik heb werkelijk waar geen idee waarom ze dit deed. Heel eerlijk gezegd doet Fenne echt nooit dit soort rare dingen en ook stopt ze nooit zomaar iets in de mond (tenzij het wel echt eetbaar is). Fenne zelf wist vrijwel meteen dat ze iets had gedaan wat niet mocht, maar volgens mij snapte ze er verder zelf ook weinig van. We schrokken er allemaal even van en we zaten meteen met onze telefoon in de hand. Niet om 112 te bellen ofzo, maar wél om te kijken wat we nu in hemelsnaam moesten doen.

Wat moet ik doen?
Via Google kwam ik bij Dokterdokter.nl uit en daar vond ik een hele pagina over een ingeslikte munt. Wat een verademing! Deze pagina gaf aan dat zolang er geen klachten waren, we gewoon moesten afwachten. Er kunnen verschillende klachten optreden zoals pijn, braken, kwijlen of pijn bij het slikken. Fenne had vrijwel nergens last van, behalve van een licht schuldgevoel. En aangezien de verjaardagsvisite er bijna aan kwam, besloten wij maar om het hier bij te laten.

’s Middags hield ik regelmatig in de gaten hoe het met Fenne ging. Maar ze was vooral ondersteboven van de vele cadeaus die ze kreeg en bleek nergens last van te hebben. Eten en drinken ging hartstikke goed en ze had heel veel praatjes. Niks meer aan doen!

Kind 10 cent ingeslikt / Maudgeniet.nl

Luiers in de gaten houden
Maandag belde ik voor de zekerheid tóch even de huisarts. De assistente stelde voor om alle luiers in de gaten te houden, om te checken of het er al uit was. Ik gaf zelfs die instructies door aan het kinderdagverblijf (arme lieve lieve leidsters!). Maar na ruim een week waren we de 10 cent nog steeds niet tegengekomen. Wat een ellende! Ik kan me echt wel leukere klusjes bedenken dan het ‘nauwkeurig uitpluizen’ van een poepluier… Maargoed, het was natuurlijk allemaal voor het goede doel.

Röntgenfoto’s maken
Aangezien het niet lang meer zou duren voordat wij op vakantie zouden gaan, wilde ik toch zekerheid. En dus gingen Fenne en ik samen naar de huisarts. Fenne vond het ontzettend spannend en in de auto heeft ze wel honderd keer gezegd dat ze niet naar de dokter hoefde, want ze zou het echt nooit meer doen. Tsja, peuterlogica.. De dokter was ontzettend lief, voelde zachtjes aan Fenne’s buik en constateerde gelukkig geen verstoppingen en kon ook het muntje nergens voelen. Fenne voelde druk mee, maar ze kon het zelf natuurlijk ook niet voelen! 😉 Dus uiteindelijk werd er besloten om toch even een röntgenfoto te laten maken..

Guess what?
We gingen naar het ziekenhuis om een foto te maken. We moesten behoorlijk lang wachten en Fenne was ondertussen druk aan het spelen in de wachtkamer. Ik hoorde haar kletsen met een ander kindje. Ze vertelde hem dat ze een centje had ingeslikt en dat dat echt heel stout was. Vervolgens werd de foto gemaakt, dit vond ze echt ontzettend spannend. Ze lag daar maar een beetje, mocht niet bewegen en ik mocht niet eens naast haar staan. Het duurde even, maar guess what!? GEEN MUNTJE!

GEEN MUNTJE??!!
Ik ben er nog steeds helemaal ‘ondersteboven’ van en snap er echt helemaal niks van. We weten voor 100% zeker dat ze het echt heeft doorgeslikt en in de vele luiers konden we het echt niet vinden. Mij werd vervolgens verteld dat dit heel normaal blijkt te zijn en dat er veel meer ouders zijn die het muntje nooit hebben terug gevonden. Toch jammer, was leuk geweest voor in haar plakboek. 😉

Terwijl we het ziekenhuis uitliepen vertelde Fenne mij dat ze een hele grote meid was geweest. En ik kon dat alleen maar beamen, die foto’s maken vond ze ontzettend spannend. Een heel groot ijsje had ze natuurlijk wel verdiend. “En ik ga het echt nooit meer doen mama!”


Wij hebben natuurlijk heel veel geluk gehad dat alles goed is gegaan en het uiteindelijk met een sisser is afgelopen. Maar het kan ook heel anders aflopen! Bijvoorbeeld dat het muntje blijft steken in de slokdarm. Heeft jouw kindje ook iets ingeslikt en heeft hij of zij klachten? Neem dan altijd meteen contact op met de huisarts!

 

3 Comments
 • Nicole Orriëns

  Wat een mysterie zeg! Zou ze hem dan achteraf toch niet hebben ingeslikt? Ik kan me je zorg goed voorstellen.

 • Laura / fitfunfab.nl

  Bizar zeg! Maar toch heel fijn dat er geen muntje meer ergens zit nu en het met een sisser is afgelopen! Geniet lekker op vakantie, foto’s zien er top uit!

 • Kelly

  Ik zou het ook gedaan kunnen hebben vroeger 😉 Ik stak werkelijk alles in mijn mond en had nog net geen een abonnement op de eerste hulp als peuter zijnde.

Leave a Reply