Wishlist

Wishlist: een rondreis door Scandinavië met ons gezin

 • By
 • 16 januari 2019
 • Sticky
rondreis scandinavie - Maudgeniet.nl

De laatste weken zijn we bij ons in huis druk bezig met de zoektocht naar de perfecte vakantie voor aankomende zomer. Soms lopen de discussies hoog op en zijn we het niet altijd met elkaar eens, andere keren staan we op het punt om een vakantie te boeken. Normaal gesproken kiezen we standaard voor de Mediterraanse zon als het om een zomervakantie gaat, maar ik zou dus heel graag eens een rondreis maken door Scandinavië!

Doei doei all inclusive, even genieten van rust!

De laatste jaren kozen wij regelmatig voor  all-inclusive vakanties. Tijdens deze vakanties zit ik toch regelmatig met andere peutermama’s aan het peuterbadje te kletsen over koetjes en kalfjes – en dat allemaal terwijl de kindjes zogenaamd ijsjes voor ons maken met water uit het peuterbadje. We nemen nog een slokje van ons all-inclusive drankje en zijn vervolgens benieuwd wat we die avond gaan eten. In principe niks mis mee, we hebben de afgelopen jaren heerlijke vakanties gehad! Maar op de een of andere manier heb ik daar nu even totaal geen zin in. Eigenlijk wil ik op vakantie om écht even voor 100% de focus op ons gezin te hebben, alleen maar tijd voor elkaar.

Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik aan Scandinavië denk.. Dan denk ik aan rust, natuur, focus op je gezin en heel veel toffe buitenactiviteiten. Laat het me vooral weten als ik daar verkeerde voorstellingen bij heb!  En juist dat lijkt me even heerlijk.. Geen gesprekken met andere peutermama’s, doe mij maar een toffe accommodatie in het bos. Lekker knus en gezellig met z’n viertjes.

Hoe ziet zo’n rondreis door Scandinavië er dan uit?

Ik heb geen idee! Ik heb alleen maar heel veel mooie idyllische beelden in mijn hoofd.. Scandinavië is groot, veel te groot voor een rondreis van twee a drie weken. Ik heb ook werkelijk nog geen idee of het dan een reis moet worden naar Denemarken, Noorwegen, Zweden of misschien zelfs wel Finland of Lapland! Een combinatie van die verschillende landen lijkt me ook fijn, want in mijn research kwam ik zo veel leuke activiteiten en mooie plekjes tegen. Ik ben helemaal enthousiast!

rondreis scandinavie - Maudgeniet.nl

De leukste activiteiten voor gezinnen in de natuur

Als je me vorig jaar had verteld dat ik het heerlijk zou vinden om de rust en de natuur op te zoeken, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik zou liever slapen in een grote bruisende stad dan in the middle of nowhere. En toch lach ik je nu niet uit, het lijkt me heerlijk om even niet zo veel drukte om ons heen te hebben. Als het aan mij ligt, slapen we deze zomer ergens midden in het bos in een houten kelo hut.

Ik deed vooral veel inspiratie (en enthousiasme) op bij Voigt Travel, zij bieden diverse reizen aan naar onder andere Scandinavië. Als je wilt, maken ze jouw reisprogramma zo uniek mogelijk, zodat het echt jouw vakantie wordt. Ik bleef maar kijken op de site naar de verschillende mogelijkheden.. Hoewel sommige activiteiten wellicht niet zo handig zijn met kleine kindjes (denk bijvoorbeeld aan fanatieke en zware hikes), zijn er ook heel veel activiteiten die wél erg tof zijn met kleine kindjes! Ik zocht met name naar mogelijke activiteiten en uitstapjes voor gezinnen met (kleine) kinderen en nu kan ik het idee voor een vakantie als dit niet meer uit mijn hoofd zetten. Ik denk dat ik thuis de discussie nog maar eens aan ga.. 🙂

Koken in het wild
De verschillende keukens in Scandinavië bevatten over het algemeen erg veel vis en met mijn allergie voor vis is dat wellicht een klein beetje tricky, maar we kunnen natuurlijk ook koken zonder vis. In Nederland zijn er maar weinig plekken waar je in de natuur mag koken, in Scandinavië lijkt het heel normaal te zijn. Eerst met z’n allen op zoek naar verse kruiden, besjes en misschien zelfs wel paddestoelen om vervolgens te koken bij het kampvuur in een van de Nationale Parken.

Lees ook: Op vakantie met een (heftige) voedselallergie

Een rendierboerderij bezoeken
In ons kleine kikkerlandje is het natuurlijk heel normaal om een boerderij met koeien of schapen te bezoeken. Maar in Fins Lapland en Zweeds Lapland zijn er verschillende rendierboerderijen en dit lijkt me zo indrukwekkend! Niet alleen erg gaaf voor ons om te zien, maar ook Fenne en Saar zullen helemaal verbaasd zijn om deze ‘Kerstman-dieren’ te zien! Wist je al dat je ook echt een dagje kunt helpen op zo’n rendierboerderij? En dat je zelfs een stukje kunt wandelen met deze dieren?

Genieten van alle lekkere zoetigheid
Niet alleen Denen, maar bijvoorbeeld ook Zweden staat bekend om zoetigheid. Dat is voor mij geen probleem en voor onze kindjes ook zeer zeker niet. We zijn thuis allemaal dol op koekjes, taartjes en cakejes dus mag een Zweedse Fika niet ontbreken. Eigenlijk is dit niet meer dan een koffiepauze, maar dan iets uitgebreider. Al het werk wordt aan de kant gezet en er wordt even tijd vrij gemaakt voor elkaar én voor diverse lekkernijen. Hallo koffie, taartjes en kaneelbroodjes!

rondreis scandinavie - Maudgeniet.nl

Op zoek naar beren!
Ik twijfel nog een beetje of dit een activiteit is die tof is met kleine kinderen. Ik denk namelijk dat het nóg leuker is als de kindjes wat groter zijn, ze de concentratie hebben om af te wachten en het zich later ook nog echt kunnen herinneren. Wist je al dat je in Finland zo’n 99% kans hebt om een beer te spotten als je met een gids op pad gaat om beren te spotten? Het lijkt mij zó indrukwekkend!

Yvonne van schreef een artikel met de mooiste fjorden in Noorwegen. Wauw!

Wandelen in de mooie natuur
Thuis gaan we natuurlijk al regelmatig naar buiten om een stukje te wandelen. Maar wandelen in een van de Naitonale Parken in Scandinavië lijkt me echt heerlijk! Voor de kindjes maken we er dan natuurlijk gewoon een spelletje van, zoals we altijd doen. We nemen lekkere dingen mee zodat we onderweg kunnen picknicken en we gaan dan vooral genieten van de mooie natuur. Wie weet komen we mooie watervallen tegen, bijzondere vogels en andere mooie dieren of misschien kunnen we zelfs nog ergens een klein boottochtje maken. Gaaf!

En ga zo maar door en door en door..
Ik kan nog honderden toffe activiteiten opnoemen om met kleine kinderen te doen in Scandinavië. Van bezoekjes aan de sauna (speciaal voor mama) tot walvissen spotten en kanoën.. Stiekem ou ik het ook heel erg gaaf vinden om het Noorderlicht te zien, iets waar ik al jaren van droom. En wat me misschien nog wel bijzonderder lijkt is de Middernachtzon meemaken, een dag waarop het helemaal niet donker wordt. Hoe bizar moet dat zijn?

rondreis scandinavie - Maudgeniet.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Voigt Travel. Het initiatief voor deze samenwerking kwam vanuit mij, omdat ik oprecht erg enthousiast ben door deze reisorganisatie. Je leest hier uiteraard alleen mijn eigen en persoonlijke mening. 

2 Comments
 • Judith

  Ik ben met mijn ouders jaren geleden 4 weken in Zweden geweest. Een aantal campings gehad, echt zo gaaf. Heel mooi land en lekker rust. Op alle campings heb je plekken om te koken en overdekt te eten. Berenpak, mooie plekjes om te zwemmen, eland spotten in de schemer en het zuurstokken stadje, allemaal leuke dingen.

  Trouwens Zwitserland is ook erg gaaf! Of zuid duitsland. Lekker met gondels, stoeltjesliften, treintjes, de bergen in, bosbessen plukken.

 • Marcella

  Wij gaan in mei sowieso naar Kopenhagen, maar denken eraan om vervolgens door Zuid-Noorwegen te reizen. Zo benieuwd naar alle mooie natuur. Ook Fins Lapland staat heel hoog op onze wishlist!

Leave a Reply