Spanje

Indrukwekkend: La Sagrada Familia in Barcelona

 • By
 • 15 november 2016
 • Sticky
La Sagrada Familia - Barcelona

Barcelona staat bekend om de lekkerste tapas, de wereldberoemde voetbalclub en natuurlijk La Sagrada Familia. Vrijwel iedereen kent La Sagrada Familia, de kerk in Barcelona die maar nooit af komt! Hoewel ik al twee keer eerder in Barcelona was geweest, had ik La Sagrada Familia nog nooit bezocht. Tuurlijk had ik ‘m al wel eens van een afstandje gezien en ik heb er ook rondjes omheen gelopen.. Een ontzettend indrukwekkend gebouw, maar tijdens mijn laatste weekendje in Barcelona heb ik deze trekpleister pas écht bezocht.

La Sagrada Familia - Barcelona

Samen met een gids bezochten we dit prachtige bouwwerk. Robb vertelde met zoveel enthousiasme, niet alleen over de basiliek maar ook over Gaudi zelf. Uiteindelijk heb ik heel veel interessante feitjes opgedaan tijdens deze tour.

In 1882 is de bouw van La Sagrada Familia (al) begonnen! Een boekhandelaar (Josep Bocabella) richtte in 1866 de Geestelijke Vereniging van Volgelingen van Sint-Jozef op. Hij ontving vele donaties en kon uiteindelijk een stuk grond kopen van maar liefst 12.800 m2. Eerst gaf Josep de opdracht voor het bouwen van de kerk aan een andere architect, maar na een ruzie nam Gaudi het in 1885 over. Door zijn opvallende bouwstijl werd Gaudi in die tijd aangezien als een gek, vandaag de dag is hij echter een genie!

La Sagrada Familia - Barcelona

Inspiratie uit de natuur
Antoni Gaudi kreeg als klein kind al reuma. Toen waren er nog niet veel medicijnen en Gaudi ging op doktersadvies veel wandelen in de natuur. Dat is uiteindelijk precies de plek waar Gaudi zijn inspiratie vandaan haalde. Zo zie je dat er veel veel pilaren schuin lopen, net als de wortels van de boom. Maar ook vind je in La Sagrada Familia allemaal lichtkoepels, deze zorgen er uiteindelijk voor dat het lijkt alsof er zonnestralen tussen de bomen door komen. Dit soort achterliggende gedachten en feitjes vind ik altijd geweldig om te horen!

Sagrada Familia - Barcelona

La Sagrada Familia was het levenswerk van Gaudi. Toen hij 73 was besloot hij om hier te gaan wonen, zodat hij al zijn tijd kon besteden aan het bouwen van zijn levenswerk. Doordat hij al zijn ‘laatste tijd’ wou besteden aan de basiliek, verzorgde hij zichzelf steeds slechter. Op 7 juni 1926 werd Antoni Gaudi aangereden door een tram. Omstanders dachten dat hij een zwerver was en hij werd uiteindelijk naar een ziekenhuis voor de armen gebracht. Drie dagen later is hij daar overleden – hij is begraven in de crypte van La Sagrada Familia.

Sagrada Familia - Barcelona

Na Gaudi zijn er veel verschillende architecten die ook hebben gewerkt aan La Sagrada Familia. Zij hebben allemaal op hun eigen manier een stempel gedrukt op het ontwerp. Op mijn Instagram-account heb ik een foto geplaatst van de beelden aan de buitenkant. Als je goed kijkt zie je kleurverschil tussen de onderste beelden en de bovenste beelden. Maar kijk maar eens beter naar deze beelden: zie je het verschil tussen de ogen? De bovenste beelden hebben Aziatische ogen.. Dat komt omdat er toen een andere architect op zat dan de beelden er onder. Leuk om te zien he?

Het einde is in zicht
Je zou verwachten dat dit prachtige bouwwerk écht nooit af komt. Maar op dit moment zijn ze hard aan het werk om La Sagrada Familia in 2026 af te hebben! In dat jaar is Gaudi precies 100 jaar overleden en dat willen ze graag eren. Uiteraard zal de basiliek dan nog steeds in de steigers staan, want dan moet er al weer gerenoveerd worden!

Sagrada Familia - Barcelona

Praktische informatie
Je vindt La Sagrada Familia aan de C/ Mallorca, 401 – 08013 Barcelona. Check voor de huidige openingstijden en toegangsprijzen altijd even bij het toerismebureau.

Meer weten over Gaudi?
Ik vond het hele verhaal van Gaudi enorm interessant en zou graag alles er over willen weten! Gelukkig zijn er verschillende boeken geschreven over Gaudi:

 

Meer lezen over Barcelona

 

6 Comments
 • Co

  Ik heb ‘m een paar jaar geleden ook bezocht en het is inderdaad zo de moeite waard! Leuk om terug te zien 🙂 Leuk om af en toe ook terug te komen in Barcelona om te zien hoe ver ze zijn met bouwen (ik ga volgend jaar voor de derde keer).

  • Maud

   Dat is inderdaad leuk! Ik wil er over een paar jaar ook wel weer naar toe!

 • Marcella

  Wat gaaf dat je de La Sagrada Familia van binnen hebt bekeken. Lijkt me erg tof. Als ik er ooit nog eens terug kom… 😉

  • Maud

   Zeker doen dan hoor, het was geweldig! Extra leuk is het met een gids. Tenminste.. Als je van ‘zinloze feitjes’ houdt, hihi.

 • Karen

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  • Maud

   Hou me op de hoogte, Karen! Leuk! 🙂

Leave a Reply