Overig

Tips: wonen & werken op een cruiseschip

  • By
  • 2 november 2017
  • Sticky

Het afgelopen jaar heeft mijn zusje maar liefst twee keer op een cruiseschip gewerkt. Niet voor een paar weekjes, maar voor minimaal vier maanden lang. In totaal is ze dus ruim acht maanden weggeweest! Eerst werkte ze op een cruiseschip op de Middellandse zee, maar later op een cruiseschip met een route langs Canada en Alaska. Zo gaaf!

Ik heb hier al meerdere keren over geschreven en naar aanleiding daarvan kreeg ik ook zoveel vragen! Niet alleen op mijn blog en social media, maar ook wanneer ik mensen in real life tegen kwam. Ze wilden er alles over weten! Extra leuk om er dan een blog over te schrijven met tips van mijn zusje.. Zou jij ook willen werken op een cruiseschip? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Lees ook: Wonen en werken op een cruiseschip..

Tips werken op cruiseschip

De voorbereidingen

Tip 1. Dit is ongetwijfeld de beste en meest logische tip. Ga eerst zelf eens een cruisereis maken! Alleen zo kom je er achter hoe het leventje er op een cruiseschip uit ziet. Vraag of je hier en daar ergens mag kijken en stel zeker ook vragen aan het personeel wat er werkt. Een cruisereis kun je onder andere boeken via Kras.

Tip 2. Ga vervolgens heel goed nadenken of dit echt is wat je graag wilt. De contracten zijn vaak voor een langere periode dan je op het eerste moment misschien denkt. De duur van jouw contract verschilt per functie: hoe hoger de functie, des te korter het contract. Hou er rekening mee dat je gemiddeld zo’n vier tot zes maanden weg bent. Daarnaast is het ontzettend hard werken; twee diensten per dag is eerder regel dan uitzondering.

 

Wat je van te voren moet regelen..

Leuk! Je hebt ondertussen dus besloten dat je wilt werken op een cruiseschip. Mijn zusje heeft er ontzettend leuke tijden gehad, maar ze moest van te voren ontzettend veel regelen.

Tip 3. Net als in het ‘gewone’ werkleven, zijn er zoveel verschillende bedrijven. Kies een bedrijf dat goed bij jou past. Denk ook na over welk soort gasten je het leukst zou vinden en welke functie je het liefst zou willen invullen.

Tip 4. Hou rekening met lange sollicitatieprocedures. Het kan uiteindelijk wel zo’n 3 tot 4 maanden duren voordat je daadwerkelijk naar een schip gaat.

Tip 5. Maak duidelijke afspraken met betrekking tot jouw contract en check dit dan ook goed. In jouw contract kun je onder andere vinden of jij de medische keuring en de reiskosten zelf moet betalen of dat jouw werkgever dit doet. Dit is per bedrijf verschillend.

Cruiseship Venice
Afbeelding komt van Shutterstock.

Tip 6. Een medische keuring? Ja zeker; voordat je gaat werken op een schip moet je een medische keuring ondergaan. Let goed op of de desbetreffende kliniek voor deze keuring bekend is met de eisen van het bedrijf waarvoor je gaat werken. En of zij inderdaad gaan keuren wat er allemaal precies gekeurd moet worden. Daarnaast moet de medische verklaring vrijwel altijd in het Engels aangeleverd worden.

Tip 7. Zorg ervoor dat jouw papierwerk allemaal klopt. Denk onder andere goed na of en welk visum je nodig hebt. Maar check ook van te voren goed of je een verklaring omtrent gedrag kunt krijgen. Want ook deze verklaring moet je kunnen inleveren.

Tip 8. Zorg ervoor dat je helemaal gezond bent en geen gekke dingen hebt. Zorg daarbij ook voor gezonde tanden. Dit klinkt misschien gek; maar op het schip doet een dokter niks met jouw tanden. Daarvoor moet je -op eigen kosten- aan land naar een tandarts.

Tip 9. Zorg er voor dat je meerdere talen kunt spreken. Vooral Engels is een must. Maar kun je naast jouw moedertaal en Engels ook nog andere talen? Dan heb je pluspunten!

 

Werken op een cruiseschip!

Uiteindelijk heb je alles netjes geregeld en ga je eindelijk werken op een cruiseschip. Het grote avontuur (op een nog veel groter schip) kan eindelijk beginnen. Wat kun je verwachten en waar moet je rekening mee houden?

Tip 10. Houd er rekening mee dat je jouw kamer vaak moet delen met minimaal één ander persoon, maar soms zelfs ook met twee of drie andere personen.

Lynn op stage

Tip 11. Houd er rekening mee dat er ontzettend veel verschillende culturen op het schip werken. Iedere cultuur is anders en daardoor kan er wel eens het een en ander botsen. Mijn zusje kwam er achter dat Nederlanders behoorlijk direct zijn en alles zeggen tegen anderen (van complimenten tot ergernissen). Dit zijn ze in veel landen niet gewend, hihi.

Tip 12. Denk er aan dat je niet altijd van het schip af kunt, ook niet altijd als je een paar uurtjes vrij bent. Bij sommige bedrijven is er een regel dat er altijd iemand van een team aanwezig moet zijn en dit rouleert dan. De ene keer kun je aan land om de omgeving te verkennen, de andere keer zit je bijna alleen op het schip.

Tip 13. Er is een kans dat je in de eerste weken waarschijnlijk veel cursussen moet volgen. Onder andere over een vluchtplan, hoe je brand moet bestrijden aan boord en hoe je bijvoorbeeld de reddingsboten in de zee krijgt en moet omdraaien. Mijn zusje was er heel goed in, zoals je hieronder ziet. 😉

Lynn cruise

Tip 14. Aan boord zijn er behoorlijk veel regels, uiteraard allemaal weer per bedrijf (en zelfs per schip van hetzelfde bedrijf) verschillend. Deze regels zijn er natuurlijk niet voor niks; dit heeft alles te maken met hygiëne en veiligheid. Zo kan het zijn dat je in jouw vrije tijd niet op het dek van de gasten mag komen. En op sommige schepen mag je ook ‘maar’ maximaal 2 alcoholische drankjes per dag drinken. Daarnaast kan jouw bagage en kamer ook regelmatig doorzocht worden.

Tip 15. Het is niet altijd makkelijk om contact te hebben met ‘de buitenwereld’. Een internetverbinding op open zee is belachelijk duur en soms is er helemaal geen of heel slecht bereik. Tijdens Facetime viel mijn zusje regelmatig weg omdat de verbinding zo slecht was. Jammer! Je moet het vaak echt hebben van openbare WiFi-plekken aan land.

 

Ik ben ontzettend benieuwd!

Lijkt het jou leuk om op een cruiseschip te werken? Of moet je er niet aan denken? Mijn zusje vond het erg leuk om te doen en heeft er ontzettend veel geleerd. Ik zou er zelf niet aan moeten denken, hihi. En jij? Hoe kijk jij er tegen aan?

 

Meer lezen over de cruise-avonturen van mijn zusje?

 

No Comments
Leave a Reply