Overig

Tips: vliegen met een baby of dreumes

 • By
 • 15 oktober 2016
 • Sticky
Vliegen met baby - Chalkidiki

Vrijwel iedere (travel)blogger die wel eens heeft gevlogen met een baby, heeft al eens geschreven over ‘vliegen met een baby’. En geloof me, deze blogs heb ik allemaal braaf gelezen toen wij vorig jaar voor het eerst gingen vliegen met Fenne. Ondertussen hebben wij drie keer gevlogen met onze Madame (Chios, Marrakech en Chalkidiki). De hoogste tijd om (ook) mijn tips op een rijtje te zetten!

Fenne was 10 weken oud toen wij haar voor het eerst meenamen in het vliegtuig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het allemaal behoorlijk spannend vond! Hoe zou het allemaal gaan? Krijgen we alle spullen mee? Zou ze last krijgen van haar oortjes in het vliegtuig? Gaat ze het hele vliegtuig bij elkaar krijsen? Of gaat ze juist de hele vlucht slapen?

Goed om te weten
Vliegen met een baby (met kinderen tot twee jaar) is extra leuk. Want totdat je kindje 2 jaar is, mag hij/zij vaak gratis mee! Het komt wel eens voor dat je wel moet betalen met voor je kindje tot twee jaar, maar meestal zijn het dan alleen administratiekosten. Let er dan wel op dat jouw kindje bij jou op schoot zit en geen eigen stoel heeft. Bij de meeste maatschappijen mag een baby al vliegen als hij/zij 1 week oud is (check dit wel even goed van te voren!).

Vliegen met een baby - Shutterstock
Deze afbeelding komt van Shutterstock.

Wandelwagen of Buggy mee?
Houd er rekening mee dat alleen inklapbare buggy’s mee mogen tot aan de gate. Wandelwagens en buggy’s die bestaan uit twee (of meer) delen en die je niet kunt inklappen, mogen dus niet mee tot aan de gate. Sterker nog: deze moet dan al worden ingeleverd bij het inchecken, vóórdat je door de douane gaat dus. Dat betekent dat je achter de douane een hele tijd met je baby op de arm moet lopen. Tip: neem een draagzak mee! Zo heb jij de handen vrij, voor een lekker broodje bijvoorbeeld. 😉 Bij sommige maatschappijen mag je ook een Maxi Cosi meenemen, ook deze moet bij het inchecken worden afgegeven.

Opstijgen en dalen
Door het drukverschil tijdens het opstijgen en dalen kunnen kindjes last krijgen van hun oren. Heel vervelend natuurlijk, vooral als je voor het eerst gaat vliegen met een baby! Maar troost je: het zal niet de eerste of laatste keer zijn dat een kindje (toevallig deze keer jouw kindje) dan de hele boel bij elkaar krijst. Om de pijn te verlichten kun je je kindje veel laten slikken, bijvoorbeeld door hem of haar iets te drinken te geven of een beetje knijpfruit.

Vliegen met een baby - Chios

Extra tip! Vlieg je vanuit Schiphol en heb je vertraging? Op Schiphol hebben ze een extra Babycare Lounge waar je je kleintje bijvoorbeeld in bad kan doen of waar hij/zij nog even kan slapen. Fijn!

Eten en drinken
Natuurlijk moeten de voedingen van jouw kleintje gewoon doorgaan. Geen probleem, de stewards en stewardessen helpen jou graag! Over het algemeen zijn ze erg vriendelijk en behulpzaam. Een flesje opwarmen is meestal dan ook geen probleem. Houd er wel rekening mee dat dit langer kan duren dan dat je thuis gewend bent. Ook een goede tip: neem een thermosfles mee met (gekookt) warm water voor je klein kindje. Een flesje is dan zo klaar! Zo ga je goed voorbereid vliegen met een baby.

Slapen
Wij hadden het geluk dat Fenne op 5 van de 6 vluchten redelijk veel sliep. Ze sliep dan lekker bij ons op schoot en voor we het wisten waren we al (bijna) op onze bestemming. Sommige maatschappijen hebben ook slaapwiegjes (een bassinet) in het vliegtuig. Wij hebben hier nog nooit gebruik van gemaakt, dus daar kan ik je helaas vrij weinig over vertellen. Behalve dan dat het me heel handig lijkt! Gelukkig kun je er wel alles over lezen in het blog ‘FAQ: Baby bassinet in het vliegtuig‘ van Gezin op Reis.

Vliegen met een baby - Chalkidiki

Benieuwd hoe het is om te reizen met een baby? Ik schreef een artikel over hoe het er bij ons ‘achter de schermen’ aan toe gaat!

Vermaken
Wanneer je baby is veranderd in een dreumes, merk je misschien dat je je kindje wat meer moet vermaken. Tijdens de vlucht naar Chios sliep Madame bijna alleen maar. Op de momenten dat ze wakker was, keek ze vooral naar de knopjes boven haar. Tijdens de vlucht naar Marrakech had ze enorm veel last van haar oortjes en moesten we haar behoorlijk veel troosten en afleiden. Gelukkig zat er toen een man met een banjo naast ons, zo leuk! Toen we afgelopen zomer naar Chalkidiki vlogen, sliep ze veel en hing ze vooral heel erg de clown uit en speelde ze Kiekeboe! met onze achterburen. Is je kindje heel beweeglijk? Laat hem of haar dan nog even heel veel rennen en spelen voordat je het vliegtuig in gaat! Lees ook: Je kindje vermaken op vakantie

Luiertas
En dan heb je nog de luiertas, die je natuurlijk meeneemt als handbagage als je gaat vliegen met een baby.. Ik las verschillende blogs met tips over wat je allemaal mee moest nemen in de luiertas. En ik ben er nu al drie keer achter gekomen, dat dat gewoon veel te veel is! Onze luiertas zat op een gegeven moment zo ontzettend vol. We moesten er eerst van alles uit halen, voordat we konden vinden wat we nodig hebben. Geloof me.. Dat is echt niet fijn als ze NU honger heeft of NU een veels te volle luier heeft ;-).

Ook leuk om te lezen: Deze dingen nam ik eerder nooit mee op reis!

 

12 Comments
 • Yvonne

  Echt gratis hebben wij onze baby’s nooit mee kunnen nemen. Die toeslag moesten we eigenlijk altijd wel betalen, meestal zo’n 10 % van de ticketprijs en dat was dan meestal de luchthavenbelasting aan beide kanten. Wel erg fijn, maar helaas is die tijd voor ons nu over en betalen we toch echt 4 tickets… goed zoeken naar goede deals dus!

  • Maud

   Wij ook niet helemaal gratis, voor een week (vliegen, appartement en transfer) betalen we meestal € 20,- of € 40,- voor haar. Dat valt heel erg mee toch? 4 ‘volwaardige’ tickets is meteen een stuk duurder inderdaad! Een keertje weg zonder kinderen is ook wel heel fijn 😉 En scheelt meteen weer!

 • Kirsten | Travelaar.nl

  Wat fijn dat Fenne zoveel heeft kunnen slapen tijdens de vluchten. Daar hebben jullie maar weer mooi mazzel mee gehad 🙂 Ik hoor vaak mensen “klagen” over baby’s in het vliegtuig, maar zelf heb ik er eigenlijk nog nooit last van gehad. En ik heb al aardig wat keren gevlogen. Wat super nice ook dat je je kindje tot twee jaar “gratis” mee kunt nemen in het vliegtuig. Scheelt toch behoorlijk wat geld. Super gaaf dat jullie gewoon lekker op pad blijven gaan. Ook met een kleine.

  • Maud

   Wij hebben altijd mazzel met onze slaapkop, ze is echt gek op slapen, haha! Uiteraard blijven we lekker op pad gaan met haar. Dat wordt mijn levensdoel voor haar, hahaha!

 • Jenny - ikreis.net

  Zoveel mensen klagen over huilende babies tijdens vluchten, en evenveel bloggers zeggen dat het allemaal wel meevalt. Is het dan toch de opvoeding? 🙂

  • Maud

   Huilende baby’s heb je altijd. Tijdens onze reis naar Marrakech had Fenne heel veel last van de oren en krijste ze ook het hele vliegtuig bij elkaar. Ik denk dat het niet aan de opvoeding ligt.. Stilzitten en zere oortjes is nou eenmaal niet leuk voor die kleintjes 😉

 • anto

  Ik wou dat de dame naast mij op de vlucht van Buenos Aires naar Amsterdam dit had gelezen. Haar kindje heeft echt de hele vlucht (14 uur) zitten huilen. Heel zielig voor hem, maar ook voor mij omdat ik dus echt niet kon slapen. Overigens ben ik heel tolerant hoor en snap ik best dat een kindje kan huilen, maar 14 uur vond ik echt iets too much … niks aan te doen trouwens 🙂

  • Maud

   Woooow; 14 uur huilen? Ik vind het niet alleen zielig voor jou en die baby, maar ook voor die ouders! Ik vond 3 uur naar Marrakech met onze Madame al erg, pfff! 14 uur huilen is wel heeeel erg lang. Bleuhhh 🙁

 • Kelly | Dutchie on the Road

  Mijn petekinderen vonden vliegen ook niet zo leuk toen ze kleiner waren…en dat is een tweeling. Dan heb je een heel orkest samen, haha. Ik vind het altijd zo sneu dat ze zo’n last van hun oortjes hebben. Ik ben overigens ook heel tolerant en zet gewoon mijn muziek een standje harder 😉 . Over het algemeen vind ik het meestal wel meevallen met huilende baby’s.

  • Maud

   Een orkest samen ja.. Oi oi oi! Ik kan me voorstellen dat dat voor de ouders soms een enorme hel kan zijn in zo’n vliegtuig dan, haha! Helaas heb je er gewoon weinig invloed op.. Maar meestal is het zo dat de mensen er omheen wel tolerant zijn, gelukkig maar 😉

 • Carolien

  Onze eerste keer met onze 10 maanden oude dochter was gelijk naar Australië haha, 32 uur onderweg.Het ging gelukkig heel goed- inderdaad wel huilen bij dalen. Tussen 1 en 4 jaar hebben we bewust niet gevlogen met onze doerak, zagen we niet zitten met onze peuterpuber- Vanaf 4 Jr was het echt peanuts. Ze vindt vliegen leuk en slaapt het meest van ons alledrie. Leuk en handig artikel! Toen ik ging was dit er nog niet (13 Jr geleden)

  • Maud

   Wooow, 32 uur!? Wat een reis en wat knap! Haha. Onze Madame is op dit moment een dreumespuber, haha.. Maar in de auto zitten vindt ze echt verschrikkelijk, dan is vliegen uiteindelijk een stuk leuker met haar!

Leave a Reply