Overig

Achter de schermen: Reizen met een baby

 • By
 • 11 augustus 2016
 • Sticky
All inclusive

Het voelt soms nog als de dag van gisteren, maar het is alweer meer dan een jaar(!) geleden dat ons ‘reisteam’ is uitgebreid met onze kleine Fenne. Als ik er even realistisch naar kijk, zijn we nu minder vaak (met z’n drietjes) op stap. Maar toch zijn we al twee keer met haar op vakantie geweest en ook al een keer een weekendje weg. Wat dat betreft mogen wij (én Madame zelf) echt niet klagen!

Reizen tijdens de zwangerschap kan ook gewoon, ik ging 6 keer weg toen ik zwanger was.

Reizen met een baby - All inclusive

Uiteraard hebben we heerlijke vakanties gehad met haar. Sterker nog: met z’n drietjes op vakantie vind ik nu juist veel leuker. Ik kan er nu nog meer van genieten en voor mij voelt het veel completer. Maar toch moest ik er ook even aan wennen en moest ‘de knop echt even om’ bij mij. En natuurlijk waren er ook momenten dat het even een stuk minder leuk was, dan ik me had voorgesteld. Maar.. Precies dát is dus reizen met een baby: je hebt niet meer altijd controle op de hele situatie.

Reizen met een baby brengt meer inpakstress met zich mee. Deze dingen nam ik eerder nooit mee, maar kan ik nu echt niet meer vergeten.

Chios
Fenne was nog maar 2,5 maand oud toen wij haar voor het eerst meenamen op vakantie: op naar Chios! Veel mensen in onze omgeving vonden Fenne nog veel te klein voor een (vlieg)vakantie, we konden toch ook een weekje in Nederland blijven? Tuurlijk kon dat, ook vakanties in Nederland zijn erg mooi! Maar toch wilde ik haar zo snel mogelijk meenemen naar ons favoriete vakantieland. En wat hebben we een fijne vakantie gehad, maar soms waren er (uiteraard) ook momenten dat ik wel even baalde.

 • Ik vond (en vind dat nog steeds) heel belangrijk dat Fenne tijdens haar middagslaapje in een bed ligt. Dus niet in de maxicosi, de box of de kinderwagen. Dit mag wel een keer, maar liever niet elke dag. Daar moeten we dan inderdaad veel rekening mee houden, Fenne is namelijk een enorme slaapkop en sliep (vooral toen) erg veel.
 • Daar kwam dan nog eens bij dat de babyfoon niet zo ver ging. ’s Middags zaten we dus om de beurt bij haar op de kamer, terwijl de ander aan het zwembad of strand lag.
 • Dom! Het dorpje waar wij destijds verbleven had ‘maar’ twee mini-supermarkten. Beide supermarkten hadden niet de juiste maat luiers op voorraad voor Fenne. Ik dacht dat ik de weg nog wel wist naar de grote supermarkt (ver buiten het dorp), maar dit was dus helemaal niet zo.. Ik liep een heel eind
 • Leuk! Tijdens deze vakantie lag Fenne nog veel in de kinderwagen (in de reiswieg). ’s Avonds rond half 7 gaven wij haar de fles en legden haar vervolgens in de kinderwagen. Zij viel in slaap en zo konden wij toch nog lekker rustig uit eten en een drankje doen!

Benieuwd hoe onze eerste vakantie met Fenne er uit zag? Lees dan het artikel ‘Een weekje Chios in foto’s’.

Reizen met een baby - Chios

Marrakech
Ook tijdens onze vakantie naar Marrakech moest ik onze keuze meerdere keren verdedigen. Als er zelfs al reisgidsen waren die het afraden om met kleine kinderen naar Marrakech te gaan, waarom zouden wij dan tóch gaan? Fenne was toen nog maar net 9 maanden oud. Met een buggy slenteren door de souks van Marrakech bleek achteraf gewoon wél heel goed te doen zijn! Maar ook deze vakantie liep niet helemaal, zoals ik had gehoopt.

 • Een paar dagen voordat we naar Marrakech zouden gaan, kreeg Fenne (weer) oorontsteking. Ze kreeg een antibioticakuur en deze zou binnen twee dagen aanslaan, net als de vorige keer. Guess what!? Deze sloeg niet aan en ondertussen zaten wij al in Marrakech.
 • Tijdens deze vakantie zaten wij voor het eerst All Inclusive. Dit hield in dat we op vaste tijden moesten eten – met name tijdens het avondeten was dat precies op de tijden dat Fenne al in bed lag! Wij zaten dus vaak óf allebei alleen aan tafel óf met een heel huilerig kind. All inclusive: wat vond ik daar nou eigenlijk van?
 • Ook tijdens deze vakantie lag het zwembad voor de babyfoon te ver van onze kamer af. Misschien moeten we er toch eens aan denken om een nieuwe babyfoon aan te schaffen ;-).
 • Fenne heeft periodes dat ze chronisch honger heeft, van het een op het andere moment schreeuwde ze het dan uit. Wij sjouwden dus regelmatig met veel eten en drinken, zodat we altijd iets bij ons hadden en haar vrijwel meteen iets konden geven.
 • Opluchting! Tijdens de terugvlucht had Fenne heel veel last van de oren (logisch ook met zo’n dubbele ooronsteking). Naast ons zat een man die een Banjo bij zich had.. Dat leidde haar enorm af – wat fijn!

Tijdens onze vakantie in Marrakech hebben we veel kunnen zien van deze prachtige stad. Ik geef je graag een aantal tips: Wat te doen in Marrakech (met een baby).

Reizen met een baby - Jardin Marjorelle

Elp
We gingen ook een weekendje naar Elp met Fenne. We besloten om te overnachten in een mooie Bed & Breakfast in Drenthe. Zo konden we ervaren hoe het eigenlijk is om met een baby in een B&B te overnachten. Dit was best een uitdaging, veel B&B’s hebben – op de kamers na – bijvoorbeeld geen extra ruimte. Bed & Breakfast De Vijf Suites had dat wél, namelijk een loungeruimte. Hierdoor konden wij ’s avonds ons ding doen en kon Fenne lekker rustig slapen.

 • Blunder! Deze B&B had ook een aparte ontbijtzaal waar we met meerdere mensen zaten te ontbijten. Terwijl iedereen aan het genieten was van het verse ontbijt, begon Fenne met heel veel lawaai te poepen. Eet smakelijk allemaal! 😉

Overnachten in een Bed & Breakfast met een baby: hoe gaat dat?

Reizen met een baby - B&B

Reizen met een baby: doen of niet doen?
Ik kan het iedereen aanraden: reizen met een baby is zo leuk! Ik vind het geweldig dat Fenne met ons mee gaat op vakantie. Baby’s passen zich makkelijk aan en zijn nog makkelijk te vervoeren, met een draagzak of kinderwagen/buggy. Ook een pluspunt: voor een baby betaal je meestal niet extra, vaak betaal je alleen voor de administratiekosten (± € 40,-).

Wij moeten nog even afwachten, maar wij gaan bijna weer reizen met een baby. Alhoewel.. Fenne is nu al een tijdje 1 jaar en officieel is ze eigenlijk een ‘dreumes’, maar ik kan het woord ‘baby’ nog niet helemaal los laten, haha. Toch ben ik erg benieuwd of deze vakantie weer anders wordt. Haar slaap- en eetpatroon is nu toch behoorlijk veranderd. Ook heeft ze ontdekt dat ze kan bewegen – ze kruipt de hele dag en trekt zich overal aan op. Dus.. Chalkidiki kom maar op! Echt de laatste keer dat wij gaan reizen met een baby 😉

Meer tips voor reizen met een baby:

12 Comments
 • Elisa | Lies rond de wereld

  Leuk om een keer de andere kant van reizen met een baby te horen, dat het dus wel kan. Ik hoor meestal om mij heen alleen maar dat men het de eerste paar jaar (!) niet aandurft, terwijl ik zoiets heb van why not? Wij hebben er nog geen, maar ik denk wel dat ik ook gewoon lekker op reis zou gaan met baby erbij. Wel sneu van die oorontsteking zeg, dat flink zeer hebben gedaan.

  • Maud

   Tuurlijk kan dat, heel goed zelfs! Het heeft heel veel leuke kanten, maar toch ook wel mindere kanten. Waaronder dat je dus rekening moet houden met de slaapjes en niet de hele dag op stap kan (en dat ze overal ongegeneerd poept, haha!). Ik ben erg blij dat we Fenne gewoon meenemen steeds.. En zo’n oorontsteking is inderdaad ontzettend zielig! Nog even wachten en dan gaan we weer een weekje met haar weg, hopelijk gaat het vliegen dan een stuk beter!

 • Yvonne

  Hahaha, wat heb ik zitten lachen om Fenne’s actie in de ontbijtzaal in Elp. Omdat het zo lekker herkenbaar is. Toch schaam ik me eigenlijk nooit voor dit soort acties van de kids. Zij kunnen er niks aan doen en iedereen begrijpt dat wel. Hoop ik. 😉

  • Maud

   Hihi, fijn dat je er om moest lachen. Ik schaam me er ook niet voor hoor, het is hooguit een beetje gênant. De geur is één ding.. Maar dat lawaai erbij! Hahaha!

 • Jenny - ikreis.net

  Leuk en eerlijk artikel. De meesten zijn óf voor, óf tegen. De waarheid lijkt me in het midden te liggen.

  Zielig dat Fenne moest vliegen met ontstoken oortjes. Ik zou me zo schuldig voelen! (Maar ik voel me heel snel schuldig over dingen…)

  • Maud

   Reizen met een baby heeft voor- én nadelen, dus wat dat betreft ligt de waarheid ook in het midden. Maar ik ben ontzettend blij dat we het wel doen! Ookal voel ik me soms schuldig, in Marrakech in ieder geval heel erg!

 • Jessica

  Wat gaaf dat jullie je reislust niet hebben laten temperen door Fenne, maar van haar juist ook een kleine wereldreiziger maken! 🙂 Ik denk dat je in dit artikel heel eerlijk en open uitlegt wat er bij komt kijken als je met een baby op reis gaat, maar gelukkig heb je nergens spijt van gehad en dat is het belangrijkste!

  • Maud

   Wat een lieve reactie. Dankjewel Jessica!

 • Kelly | Dutchie on the Road

  Super tof dat jullie gewoon reizen met Fenne! Natuurlijk zijn er voor- en nadelen maar ik weet ook dat het niet voor iedere baby is weggelegd. Ik spreek niet uit ervaring maar ik hoor ook wel eens verhalen van voormalig wereldreizigers, die helaas moesten concluderen dat ze inderdaad een paar jaartjes moesten wachten. Super dat het met Fenne wel zo goed gaat. Inderdaad wel zielig dat ze met oorontsteking moest vliegen. Die oortjes zijn toch al zo gevoelig. Mijn oom en tante hebben jaren geleden met twee krijsende baby’s (tweeling) in het vliegtuig gezeten omdat ze zo’n last hadden van de oren. Zo zielig.

  • Maud

   Tuurlijk kunnen wij gewoon reizen met Fenne, af en toe moet zij zich ook een beetje aanpassen 😉 haha! Maar vliegen met een baby (mét oorontsteking!) blijft gewoon heel zielig.. Ik heb zo’n medelijden met jouw oom & tante, haha!

 • shere

  heel herkenbaar!! wij hebben ook een “ontbijt poep ” gehad, maar de luier lekte en de poep landde op de grond… nu kunnen wij wel erg om lachen

  • Maud

   Hahaha! Ik moet er ook om lachen!

Leave a Reply