Toerist in eigen stad: Oldenzaal

Ik woon al mijn hele leven in het mooie Twente, in Oldenzaal om precies te zijn. Ik kom nog regelmatig leuke en bijzondere plekjes tegen in de omgeving. Maar doordat Oldenzaal zo gewoon is voor mij, vergeet ik vaak hoe leuk dit kleine stadje is. Niet voor niets zijn er zomers zoveel toeristen te vinden in Oldenzaal (en omgeving). Ik besloot om de toerist uit te hangen in mijn eigen stad..

Oldenzaal

Doen & zien

 • Recreatiegebied Het Hulsbeek:
 • Beklim De Plechelmus voor een mooi uitzicht over de stad. De kerk in het centrum van Oldenzaal, De Plechelmus, is de grote trots van Oldenzaal. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.
 • Maak een stadswandeling met gids. Zelf heb ik deze wandeling nog nooit gemaakt, maar in andere steden vind ik zo’n wandeling altijd interessant. Het lijkt me ontzettend leuk om op deze manier meer te weten te komen over Oldenzaal en de geschiedenis. Deze zet ik zelf dus nog even op mijn to-do-list.
 • Ontdek de omgeving: Niet alleen Oldenzaal is leuk, maar ook de omgeving is erg mooi. Wij ontdekten de omgeving op de scooter en dit was ontzettend leuk!

doen in Oldenzaal - Het Hulsbeek

Lees ook: Ontdek Twente op de scooter + video!

Winkelen

Het centrum van Oldenzaal is klein en ik verwacht niet dat je hier een hele middag gaat winkelen. In winkelcentrum De Driehoek vind je een aantal winkels van bekende ketens, maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere leuke winkels.

 • Freule: Freule is zeker geen doorsnee kledingwinkel. Dit is een winkel met een prachtige collectie kleding (vooral jurkjes) in unieke stoffen en vrolijke kleuren. Hier vind je bijvoorbeeld het merk King Louis.  Adres: Bisschopstraat 20.
 • Zand: Zand vind je tegenover Freule en hier vind je de leukste kleren voor moeder en dochter. Adres: Bisschopstraat 15.
 • Hebbez: Hebbez is een winkel met de nieuwste damesmode. Vooral erg leuk voor de jongeren onder ons! Adres: In den Vijfhoek 43.
 • Markt: Twee keer per week is er markt in Oldenzaal; op maandag en op zaterdag. Wij zijn helemaal fan van de kraam met Turkse lekkernijen die je op zaterdag vindt!

Oldenzaal - Freule

Eten & drinken

Hoewel Oldenzaal niet groot is, zijn er toch verschillende plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken. Zomers vind je gezellige terrassen op de Groote Markt en daar ben ik dan ook regelmatig te vinden. 😉

 • De Dominee: Voor een lekkere lunch of diner ga je naar De Dominee. Ik ben een enorme fan van het broodje Carpaccio op de lunchkaart. Adres: Groote Markt 6.
 • Café Bierlokaal De Engel: Of het nou een dinsdagavond is of een zaterdagavond; bij De Engel is het altijd gezellig. Als we ‘even ergens een drankje gaan doen’, is dit bruine café onze vaste plek. Adres: Groote Markt 14.
 • Tante Annie’s: De lekkerste tapas van Nederland kun je hier eten! Kies voor een paar gerechtjes op de kaart of laat je verrassen met het surprise-menu. Ook fijn om te weten: hier zijn ze heel alert met voedselallergieënAdres: Groote Markt 7.
 • Lunchroom Blond: Dit is een gezellige plek voor een drankje, taartje of een lunch. Het is er knus, gezellig en het geeft je het gevoel alsof je in een huiskamer zit. Een absolute aanrader! In mijn eerdere artikel over Blond kun je er meer over lezen. Adres: Grootestraat 27.
 • Klein Afrika: Dit pannenkoekenrestaurant (mét speeltuine en kleine dierentuin!) ligt buiten het centrum van Oldenzaal, maar dichtbij het Hulsbeek. Je leest er meer over in mijn eerdere artikel over Klein AfrikaAdres: Oude Almeloseweg 6.
 • IJscotheek van Olffen: Deze ijscotheek mag natuurlijk niet op mijn lijstje ontbreken. Van maart t/m september (of soms oktober) kun je hier terecht voor de lekkerste ijsjes. Ik heb hier zelf een hele tijd gewerkt en ik kan dus ‘van achter de schermen’ vertellen dat het ijs hier met heel veel liefde en passie wordt gemaakt! Adres: Bisschopstraat 42.

Blond in Oldenzaal

Lees ook: Hotspot – Blond in Oldenzaal

Overnachten

Om Oldenzaal (én omgeving) te ontdekken is Hotel De Wilmersberg een perfecte accommodatie. Dit luxe hotel (met wijngaard, spa en zwembad!) ligt op een prachtig landgoed en ligt iets buiten Oldenzaal. Hoewel je het gevoel hebt dat je hier in the middle of nowhere bent, ben je toch met een klein kwartiertje fietsen in het centrum van Oldenzaal.  Adres: Rhododendronlaan 7 in De Lutte.

Hotel De Wilmersberg

Lees ook: Accommodatie – De Wilmersberg in Twente

Feesten in Oldenzaal

Twee keer per jaar is het groot feest in Oldenzaal. Namelijk in de winter met Carnaval en in de zomer met de ‘Boeskool is Lös‘. Tijdens Carnaval wordt er groots uitgepakt en wordt Boeskoolstad een stad vol met gezelligheid. Zondags is dan de Grote Carnavalsoptocht en die kun je ‘s avonds vaak terug zien op tv! De Boeskool is Lös is het grote zomerfeest in Oldenzaal. Het centrum van Oldenzaal is dan omgetoverd tot een grote brasserie en ‘s avonds is er live muziek. Niet voor niks trekt de Boeskool is Lös ieder jaar ontzettend veel bezoekers (180.000 in 2016!).

Toerist in eigen regio
Ik vind het enorm leuk om mijn eigen regio beter te leren kennen. Ik kan niet wachten om dit vaker te doen en meer te ontdekken van het mooie Twente. Onder andere Enschede en het stadje Ootmarsum staan nog op de planning. Maar ik wil ook graag meer ontdekken van de Twentse Streekproducten.

 

Meer lezen over het mooie Oldenzaal (en omgeving)

 

Sharing is caring!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

14 thoughts on “Toerist in eigen stad: Oldenzaal

 1. Wat leuk om je hometown in de spotlight te zetten! Waarschijnlijk ook leuk om je eigen stad eens met andere ogen te bekijken en het te zien hoe een toerist het ziet.

 2. Oldenzaal, Boeskoolstad, is voor mij een klein half uurtje rijden. Ik heb er vroeger heel lang meegeholpen in een kapsalon, maar die is er nu niet meer. Neem zeker ook eens een kijkje bij De Niendeur daar verkopen ze hele mooie woonaccessoires en meubels.

  1. De Stroper en het Lutterzand liggen volgens mij nog altijd in De Lutte 😉 haha. Maar daar komt ook zeker nog iets over online!

 3. Kom ook eens maar eens bij ons kijken, we verwelkomen dagelijks veel “toeristen”
  bij Marktplein Oldenzaal aan de Ootmarsumsestraat 15.

  Koffie staat klaar ☕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *