Nederland

Slapen in een gevangenis: Hotel Huis van Bewaring in Almelo

 • By
 • 24 februari 2019
 • Sticky
Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Eerlijk is eerlijk: ik had nooit verwacht dat ik OOIT in een gevangenis zou slapen. En toch deed ik het onlangs, gelukkig wél met een goede reden: DATENIGHT! Hoe heerlijk is het dan om de kindjes uit logeren te doen en een nachtje in een hotel te slapen? Samen even geen ‘papa en mama zijn’, lekker bijkletsen, een hele nacht doorslapen en (beter nog) de volgende ochtend uitslapen. Het leuke is dat het hotel op zo’n 20 minuutjes rijden van ons huis ligt, haha. Ik vind het altijd fijn om leuke plekken in Twente te ontdekken en Hotel Huis van Bewaring is zo’n plek waar ik enorm enthousiast over ben.

Hotel Huis van Bewaring in Almelo is een oude gevangenis en omgetoverd tot een prachtig hotel. Ik vind het altijd leuk om te overnachten op een bijzondere accommodatie. Een Bed & Breakfast waar het allemaal net iets anders is dan normaal, een hotel met een tof verhaal of juist een plek waar je enorm verwend wordt. Dit hotel was anders dan anders, had een bijzonder verhaal en we hadden er een heerlijke tijd!

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Slapen in de gevangenis..

Hotel Huis van Bewaring is van vroeger uit dus een gevangenis, welke ook best wel een hele tijd is gebruikt. In 1928 opende de gevangenis haar deuren (om deze ook meteen weer te sluiten natuurlijk! 😉 ). Vervolgens is de gevangenis in gebruik genomen en pas in 1995 definitief gesloten. Ruim tien jaar later is de renovatie tot dit hotel begonnen en tot op de dag van vandaag is het een heerlijke plek voor een romantische overnachting, midden in het centrum van Almelo! De oude cellen van vroeger zijn vrijwel niet veranderd, alleen samengevoegd om het iets groter te maken.

Wat ik zo mooi vind aan dit hotel is dat er nog zo veel details te vinden zijn van vroeger. De hal van het hotel is dus ook de hal van de gevangenis, met een grote stalen trap, inclusief versleten stukken in deze trap. De hal waarin vroeger zoveel gebeurd is en waar wij nu als nietsvermoedende toeristen doorheen lopen, om via een celdeur onze kamer binnen te gaan. Maar ook de muren zijn indrukwekkend, op sommige stukken vind je echt nog de oude muren terug.

Zelf vind ik een gevangenis enorm interessant; ik kijk regelmatig documentaires over het gevangenisleven en las natuurlijk het boek 400 brieven van mijn moeder van Joseph Oubelkas (aanrader trouwens!). Juist daarom deed deze plek zo veel met mij, wat mij betreft een hele toffe ervaring! Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat we om een leuke reden (een weekendje weg!)  in een gevangenis hebben geslapen. 😉

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Hotel Huis van Bewaring

Wij slapen in celblok C27, een van de Celblok Deluxe kamers.. De kamer is veel ruimer dan ik had verwacht en bestaat uit twee cellen die zijn samengevoegd. Aan de ene kant van de kamer staat een groot rond bed (inclusief heel veel kussens!) en aan de andere kant van de kamer een wastafel en een heerlijk bad, plus een badkamer met douche en toilet. Het valt me op dat de kamer inderdaad luxe is ingericht en dat er toch nog veel details zijn vanuit de gevangenis van vroeger. Als we de kamer betreden lopen we door een celdeur en ook voor de ramen zitten nog tralies. De muur met betonlook maakt het sfeertje misschien wel helemaal af.

Na een nachtje doorslapen én uitslapen kan ik vol overtuiging zeggen dat Hotel Huis van Bewaring een aanrader is. Hier is geen geluidsoverlast van andere kamers, de bedden liggen heerlijk, je kunt uitgebreid badderen en het ontbijt was helemaal dikke prima! Ook fijn om te weten: het hotel heeft een coffee corner waar je tot ‘s avonds laat (gratis) koffie en thee kunt zetten. ‘s Nachts gaat de coffee corner dicht, maar ‘s morgens vroeg kun je er gewoon weer terecht voor jouw kopje koffie of thee. Als lichtelijke koffieverslaafde vind ik dit een top idee!

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

De omgeving van Hotel Huis van Bewaring

Hotel Huis van Bewaring ligt in het centrum van Almelo. Voor ons is het dus een kwestie van 20 minuutjes rijden, de auto parkeren bij het hotel, inchecken, de kamer bekijken en een paar ooooh’s en aaaah’s later lopen we door het centrum van Almelo. Eerlijk is eerlijk: Almelo is niet per se de meest sfeervolle stad van Twente, maar er is genoeg te beleven. Er zijn hier genoeg winkels om een middag te shoppen en -ook niet onbelangrijk- genoeg terrasjes en restaurantjes om even bij te komen van al dat winkelen. Er zijn ook diverse wandelingen door en om de stad die de moeite waard zijn, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor leuke uitjes en activiteiten. Daarnaast is Almelo ook een perfecte uitvalsbasis om de vele dorpjes en leuke plekjes in de omgeving te ontdekken.

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Hotel Huis van Bewaring – Praktische informatie

Je vindt Hotel Huis van Bewaring aan de Marktstraat 7 in Almelo. Je kunt hier verschillende kamers boeken; iedere kamer is uniek. Er zijn celblok kamers, portier kamers, cipier kamers, in de oude kapel en je kunt hier zelfs slapen in de kamer van de directeur. Je boekt al een kamer vanaf € 78,- per nacht, inclusief ontbijt. Meer informatie over het hotel vind je op de website.

Hotel Huis van Bewaring in Almelo / Maudgeniet.nl

Wij verbleven hier op uitnodiging van het hotel, maar je leest hier uitsluitend onze eigen mening. 

4 Comments
 • Bertine

  Echt super leuk! Ik ben er nog nooit binnen geweest, maar wel vaak langs gelopen. Ik loop er langs als ik naar de bioscoop ga. Leuk om eens wat foto’s van de binnenkant te hebben gezien!

 • Wouter Waayer

  Wat gaaf! Sinds ik naar Almelo ben verhuisd, ben ik altijd al benieuwd geweest hoe dat hotel er van binnen uit ziet! Echt heel mooi. Tevens valt me op dat je schrijft dat Almelo niet de meest sfeervolle stad van Twente is. Ik begrijp waar dat vandaan momt; Almelo heeft toch last van een hardnekkig imago. Helemaal voor mensen die in de buurt wonen, en de stad al kenden. Die zijn toch al bevooroordeeld. Echter, nu ik dus in Almelo woon, ben ik de stad met andere ogen gaan bekijken. En ik moet zeggen dat de Gravenstad aan de Aa toch eigenlijk wel heel mooi is. Er is veel water in het centrum (en dat wordt met de verbouwingen alleen nog maar meer) en de binnenstad wordt omringd door bos. Je kunt vanuit het centrum zo het prachtige Gravenallee in wandelen, met haar hoge, oude bomen en het kasteel Huize Almelo . En als je met een open vizier de stad doorwandelt, valt je pas op dat er een heleboel prachtige, monumentale gebouwen staan en Almelo een heleboel schattige, historische straatjes heeft. Zoals Boompjes, wat eigenlijk om de hoek van Het Huis van Bewaring ligt. Nu ik Almelo op deze manier heb leren kennen, durf ik te zeggen dat Almelo misschien wel de mooiste stad van Twente is!

  • Maud

   Nu ben ik heel nieuwsgierig geworden naar de stukjes van Almelo die jij zojuist noemde! 🙂

 • Quirina

  Zo is een nachtje in de gevangenis slapen, wel erg leuk en luxe! Leuk artikel en het lijkt mij een enorme ervaring.

Leave a Reply