Cacaolab op de Zaanse Schans + winactie!

– Deze winactie is gesloten. De winnaar is inmiddels bekend gemaakt! *scroll naar beneden* – 

Reizen is een van de dingen die ik het liefste doe, ook wilde ik graag blijven reizen tijdens de zwangerschap. Ik heb het geluk gehad dat ik dit behoorlijk veel heb kunnen doen, tijdens mijn eerste én tijdens mijn tweede (huidige) zwangerschap. Toch had ik de pech dat ik een ontzettend leuk bloggersweekend in Laag Holland moest afzeggen. Wat baalde ik! Maar gelukkig kon Gabriëlle van Globegirl.nl mijn plek overnemen. Naar aanleiding van dat bloggersweekend schrijft zij een leuk gastblog over Cacaolab én mag zij zelfs een workshop weggeven!

Cacaolab

Cacaolab
Natuurlijk komt iedereen op de Zaanse Schans voor de prachtige molens. De molens zijn wereldberoemd en dus komen er veel mensen op af, maar er is veel meer te beleven! Je vindt er namelijk ook het Cacaolab en daar ga ik jullie vandaag meer over vertellen.

Beneden vind je een klein winkeltje met chocolade van over de hele wereld. Ook kun je er je eigen chocomelk maken en dat lekker opdrinken. Maar wij kwamen naar het Cacaolab voor een chocolade workshop. We hebben onze eigen chocolade gemaakt! En dat was leuk, maar het is meer werk dan je denkt.

Voor we zelf aan de slag mochten kregen we een korte introductie uitleg, want hoe wordt chocolade nou eigenlijk gemaakt en wat zijn de ingrediënten? We begonnen met gedroogde cacaobonen, deze bonen gingen we breken. Iedereen mocht dat zelf doen, toen ik aan de beurt was… viel het toch wel tegen, het was erg zwaar! Na het breken begon het leukste klusje, wannen! Wannen? Dat dacht ik ook, maar het was erg leuk en makkelijk.

Cacaolab

Op een grote rieten schaal/mand werden mijn gebroken cacaobonen uitgestrooid. Maar nu moeten de vliesjes er nog uit, want die zijn natuurlijk niet lekker om te eten. Door buiten te gaan staan en het cacaobonen mengsel omhoog te gooien, worden de vliesjes weggeblazen en blijft de cacao over. Het was een waar spektakel, we kregen zelfs publiek.

Na het wannen begon het harde werk, het malen. Mijn eigen mengsel deed ik in de vijzel en het malen kon beginnen. Tien minuten lang moest ik malen en malen, je merkt dan gelijk dat een boon veel vet bevat, want het mengsel blijft constant aan de steen plakken. Als het koude malen gelukt is, begint het warme malen, op een plaat van zo’n 40 graden gingen we verder met malen. Als dit ook goed genoeg is, wordt er cacaoboter toegevoegd om het mengsel soepeler te maken en mochten we het in een bakje doen. Natuurlijk is het op dit moment nog niet hard en kun je het nog niet eten.

Cacaolab

Het maken van de chocolade was nog niet alles, daarna gingen we naar boven in het winkeltje en kregen we een chocolade proeverij, wie wilt dat nou niet? Chocolades uit Ecuador, Brazilië, Ghana en Chili kwamen voorbij. Iedere chocolade had weer een andere unieke smaak, zelfs één met bietensmaak. Na de proeverij was het helaas tijd om verder te gaan en het Cacaolab te verlaten.

Cacaolab

De volgende keer als je op de Zaanse Schans bent moet je dus zeker NIET zomaar langs het Cacaolab lopen. Er zit een hele interessante wereld achter chocolade en de eigenaresse weet er alles van.

Dankjewel voor jouw ontzettend leuke gastblog Gabriëlle!

 

Winactie Cacaolab

Voor iedereen die zich nu afvraagt hoe de zelfgemaakte chocolade smaakte? Dat kun je zelf gaan ontdekken. Want namens Cacaolab mogen we één korte workshop weg geven. En mee doen is simpel, zoals je dat gewend bent op Maudgeniet.nl.

 • Like Maudgeniet.nl op Facebook.
 • Laat hieronder in een reactie weten dat je meedoet aan de winactie en laat een geldig e-mailadres achter, zodat ik je kan mailen als je gewonnen hebt. (Anderen zien het e-mailadres niet!)
 • Extra kans maken? Like Globegirl.nl op Facebook!

Let op: Meedoen kan tot en met zondag 14 mei 23.59 uur. Op maandag 15 mei wordt de winnaar bekend gemaakt op Facebook!

Winnaar bekend!
Update maandag 15 mei 2017: Van harte gefeliciteerd Sheila!

 

Praktische informatie
Je vindt het Cacaolab aan de Kalverringdijk 25 in Zaandam. Zij zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt hier terecht voor een leuke workshop, maar je kunt ook gewoon even rondsnuffelen in het winkeltje. Meer informatie vind je op de website Zaansgedaan.nl.

 

 

Sharing is caring!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

11 thoughts on “Cacaolab op de Zaanse Schans + winactie!

 1. Wat een leuke blog!
  Het wordt echt tijd om weer eens naar de Zaanse Schans te gaan, na mijn verhuizing uit Zaandam (18 jaar geleden) ben ik er niet meer geweest. Ik kom wel regelmatig bij mijn vriendin Annelies, die nog steeds in Zaandam woont. We doen veel leuke dingen samen én zijn allebei gek op chocolade dus zelf chocolade maken zou een superactiviteit zijn.
  Het zou erg leuk zijn om de workshop te winnen.

 2. Wat een leuke workshop en dat op de Zaanse schans! En dat terwijl ik al mijn hele leven al in de Zaanstreek woon. Leuk om dit met mijn vriendin laura Vijlbrief te doen als ze weer eens bij mij logeert na een concert.

 3. Klinkt leuk. Ik ben nog nooit bij de Zaanse Schans geweest (behalve dan in het Nederlands Openlucht Museum), terwijl het me wel erg aanspreekt. Maar Nederland heeft ook zoveel te bieden!

  Leuk om te lezen dat je ook bent wezen reizen tijdens je zwangerschap en daarna. Dat wilde ik namelijk ook blijven doen. Tijdens mijn 1e zwangerschap was ik aan het backpacken in Indonesië. En met dreumes en toen zwanger van de 2e, hebben we met de rugzak Thailand onveilig gemaakt. Los van alle kleine trips tussendoor. De volgende reis wordt 3 maanden Nieuw Zeeland. Ik kan niet wachten!

 4. Vroeger als bijbaan altijd cacaosilo’s schoon gemaakt; vies werk, dus nu wil ik wel eens de leuke/lekkere kant van cacao meemaken 🙂

 5. Wat zou ik hier graag kans op willen maken, ik ben echt heel erg verzot op chocolade, alle soorten en alle smaken het kan mij niet schelen, ben heel erg verslaafd 😉

 6. Ja met deze winactie wil ik graag meedoen. Ben dol op chocola en de bewustwording van onze voeding. Beide paginas geliked en nu fingers crossed 😉

 7. Per toeval kom ik op je pagina. Wat leuk dat je ons laat zien dat de Zaanse Schans meer is dan alleen molens. Nu dochterlief op kamers woont in Amsterdam-Noord stond een fietstocht naar de molens voor de maand juni/juli op ons to do lijstje. Met deze tip kunnen we er een echt dagje uit van maken. Het is natuurlijk leuk om te winnen, maar met deze tip kunnen we ook wel wat!

 8. Wat een leuke actie ik hou erg veel van chocolade.
  Ik doe graag mee want chocolade kan ik altijd wel gebruiken en ik kan gelijk leren hoe je het maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *