Kroatië

Wat te doen in Zadar..

zadar

Mijn tripje naar Zadar met mijn vader is voor m’n gevoel alweer een hele tijd geleden, maar ik ben het gelukkig nog lang niet vergeten. Wat hebben we hier genoten! Zadar is een behoorlijk grote stad met ruim 80.000 inwoners. Echter is het oude centrum behoorlijk klein en lijkt de stad daardoor knus. Zadar heeft een lange geschiedenis met veel oorlogen achter de rug, maar daar zie je weinig van terug. Zadar heeft niet spannend veel bezienswaardigheden, maar het is een heerlijke plek om rond te struinen! Dit komt onder andere door het autovrije centrum.

Via Airbnb hadden we een apartement geboekt op een perfecte locatie: midden in het oude centrum. Alles was op loopafstand, inclusief de vele gezellige barretjes en restaurantjes. Tussen het wandelen door gingen wij vaak naar Narodni Trg, dit betekent letterlijk ‘Het plein van de mensen’ en ik snap helemaal waarom. Het is een klein gezellig pleintje en de gehele dag vind je hier veel mensen die een drankje nuttigen.

Narodni Trg
Voor nog geen € 2,- per persoon beklommen we de St. Anastacia Kathedraal. De Kathedraal op zich vond ik niet heel bijzonder, maar het uitzicht vanaf de toren is adembenemend! Aan de ene kant kijk je uit op de zee met de achterliggende eilanden en aan de andere kant zie je de stad. Love it!

uitzicht Zadar
De boulevard van Zadar is niet alleen overdag, maar zeker ook ‘s avonds de moeite waard! Op de boulevard vind je een monument ‘Groeten aan de zon’. Hier vind je zonnecellen in een cirkel met een doorsnede van 22 meter. ‘s Avonds wordt deze cirkel verlicht in diverse kleuren die veranderen op het ritme van de zee en het geluid van het bijbehorende zeeorgel. Dit zeeorgel maakt muziek op het ritme van de golven. Erg leuk om te zien!

boulevard Zadar

Het Forum Romanum is niet heel spannend, maar de geschiedenis erachter vind ik wel interessant. Vroeger was dit het centrum van de stad en de plek waar alles gebeurde. Er is nog maar weinig van over, maar wat mij betreft mag (en kun je) dit niet missen in Zadar.

Uiteraard heeft Zadar veel meer te bieden dan dit. Er zijn verschillende kerken en kathedralen, de haven en de loopbrug is leuk, maar onder andere ook de groentemarkt en de vele stadsmuren zijn zeker de moeite waard.

Zin in een weekendje weg? Ga dan absoluut een keer naar Zadar!

2 Comments
  • kidseropuit

    Leuk om te lezen! Ik ben er vorig jaar met m’n schoonzusje geweest en hadden vergelijkbare ervaring. Vond het er ook buiten het seizoen erg gezellig vanwege de studenten die er altijd zijn.
    Wij hebben het gecombineerd met een bezoek aan Plitvice meren en enkele nationaal parken.

    • maudgeniet

      Oh leuk zeg! Ik vond Zadar inderdaad erg gezellig en kon uren op de pleintje zitten, heerlijk! Wij hebben het gecombineerd met Nationaal Park Krka en een van de eilanden die vlak voor Zadar liggen 🙂

Leave a Reply