Ierland

Indrukwekkend: de geschiedenis van Belfast

 • By
 • 23 oktober 2016
 • Sticky
Geschiedenis Belfast

Ik vind het altijd leuk om naar een bestemming te gaan, waar ik zelf niet zo snel aan zou denken én waar ik van te voren niet zoveel van verwacht. In juli won ik een prijsvraag en de prijs was een weekend naar Belfast! We hebben een heerlijk weekend gehad en ik vond de stad erg indrukwekkend. Belfast heeft namelijk een behoorlijke geschiedenis achter de rug en dit vind je op veel plekken in de stad terug..

Geschiedenis van Belfast

Lees ook: Een weekendje Belfast – de cijfers

In de 19e eeuw werd Belfast het toonbeeld van de industrie, dit kwam onder andere door de grote werkplaatsen voor scheepsbouw. Vele migranten trokken naar Belfast om daar te werken aan grote schepen. Door de verschillende migranten en de religies die daar bij horen, liep dit uit tot rellen en een ware burgeroorlog.

Titanic Quarter in Belfast
Ook de Titanic werd gebouwd in Belfast. De bouw van te Titanic, het grootste schip ter wereld, heeft ruim twee jaar geduurd! Toen de Titanic in 1912 zonk, klapte ook de industrie in Belfast (deels) in.

Terwijl wij door de wijk Titanic Quarter lopen is er een groot verschil tussen oud en nieuw.. Het ene gebouw is erg industrieel, terwijl het andere gebouw – bijvoorbeeld het Titanic Museum – heel modern is. De Wijk is in 2012, 100 jaar na het zinken van de Titanic, helemaal opgeknapt. Hiermee wordt de relatie tussen de Titanic en Belfast herdacht. Ik vind het  prachtig geworden!

Titanic Museum

Lees ook: Wat te doen in Belfast

Peace Walls in Belfast
De Peace Walls in Belfast vond ik misschien wel het meest indrukwekkende van de hele stad! Deze Vredesmuren zijn in 1969 geplaatst tussen de Katholieke en de Protestantse wijken om nog meer rellen te voorkomen. In totaal zijn de Peace Walls ruim 21 kilometer lang! De overheid wil graag dat deze muren in 2023 allemaal afgebroken zijn. Ik snap het wel, het ziet er niet heel gezellig uit.. Toch zou ik het ook heel jammer vinden. De muren zijn nou eenmaal een belangrijk onderdeel van de geschiedenis. Daarnaast zijn ze allemaal beschilderd en staan er erg mooie en inspirerende quotes op. Ik bleef maar kijken, lezen en ontdekken.

Geschiedenis Belfast

Geschiedenis Belfast

Op mijn Instagram-account vind je nog veel meer foto’s van Belfast!

In de de wijk Shankill vind je overigens nog veel terug van de burgeroorlog, door de hele wijk vind je herdenkingsmonumenten en vlaggetjes. En ook de sfeer is behoorlijk treurig.. Heel apart om te zien en ervaren! Als je dan toch op zoek gaat naar de Peace Walls, dan is deze wijk ook zeker even de moeite waard om door heen te lopen.

Herdenking Belfast

Wist jij dat de geschiedenis van Belfast zo indrukwekkend was?

 

Meer over Belfast

 

14 Comments
 • Yvonne

  Belfast lijkt me een indrukwekkende stad, zo te zien is de geschiedenis overal nog zichtbaar. Mooi ook dat verschil tussen oud en nieuw in Titanic Quarter!

  • Maud

   Zeker een indrukwekkende stad, het heeft mij enorm verrast!

 • Elaintje

  Zonde dat ze die Vredesmuren volledig willen afbreken. Dat lijkt me juist zo belangrijk in de stad.

  • Maud

   Ja, dat vind ik dus ook.. Het kenmerkt de stad en laat een deel van de geschiedenis zien. Ik snap wel dat er misschien (nog) te veel muren staan, maar ik zou er sowieso iets van over houden!

 • Sanne

  Ik hou er altijd van als er op geschiedenis vlak wat te ontdekken is! Het is niet de bestemming die 1,2,3, bij me bovenaan staat, maar wie weet raak ik er ooit verzeild !

  • Maud

   Ik ook – hoewel ik culinair vlak ook altijd erg belangrijk vind 😉 haha!

 • Anita

  Belfast lijkt me een interessante stad. Ik wist wel iets van de geschiedenis (maar had de klok wel horen luiden en wist niet waar de klepel hing) Gaaf die mix van industriële en moderne architectuur en wat jammer dat ze de Peace Walls af willen breken (moet ik er toch voor die tijd nog eens heen). Tof trouwens dat je deze stedentrip had gewonnen…had jij pas niet ook al een weekendje Arnhem gewonnen? 😉

  • Maud

   Ik had in de zomer ook al een weekendje Arnhem gewonnen inderdaad; ik ben echt een bofkont soms. Beide weekendjes waren heerlijk! Maar de geschiedenis van Belfast vond ik vooral heel indrukwekkend 🙂

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Ik wist wel van de geschiedenis van Belfast af, maar lijkt me toch indrukwekkend om van dichtbij te zien. De stad staat op mn lijstje, mede dankzij jouw enthousiaste verhalen!

  • Maud

   Dat is leuk om te lezen, Stéphanie! Thanks!

 • Jenny - ikreis.net

  Belfast lijkt me een leuke en indrukwekkende stad met een rijke geschiedenis. Ik zou er zeker een keer naar toe willen.

  • Maud

   Doen! Het is ook een hele fotogenieke stad: winwin-situatie! 😀

 • Marcella

  Ik ben ook bij het Titanic museum en de peace walls geweest. Indrukwekkend! Toen we de stad uit reden zagen we trouwens ook oorlogsafbeeldingen op de muren. Best heftig!

  • Maud

   Indrukwekkende plekken he? De oorlogsafbeeldingen heb ik gemist, misschien maar beter ook.. Wel bijzonder dat de geschiedenis van de stad overal zo goed terug te vinden (en voelen!) is.

Leave a Reply