Griekenland

De mastiekdorpen van Chios

  • By
  • 1 september 2015
  • Sticky
Chios - Mesta

Chios is een prachtig groen eiland en behoort tot de vijf grootste eilanden van Griekenland. Het eiland staat onder andere bekend om het product mastiek. Mastiek is een soort hars en wordt alleen geproduceerd in het zuiden van Chios. Plant je de boom “Skinos” op een ander eiland, of zelfs in het noorden van Chios? Dan produceert de boom geen mastiek. Hoe dit kan, weet (nog) niemand. Mastiek wordt onder andere gebruikt voor kauwgom, cosmetica en medische producten. Ook wordt er een likeur van gemaakt.

mastiekboomWanneer we door het zuiden van Chios rijden, op weg naar een aantal mastiekdorpen, zien we duizenden mastiekbomen. Prachtig om te zien! Bij veel bomen kun je ook echt zien hoe de mastiek uit de bomen ‘lekt’. Als eerste gaan we naar het dorpje Mesta. Mesta is een klein labyrint-achtig dorpje en het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Het dorp is als een vesting ommuurd en de straatjes zijn allemaal heel smal. Het is een autovrij stadje en je kijkt je ogen uit. Alle huizen zijn aan elkaar gebouwd en je ziet verschillende bruggen die de balkons aan elkaar verbind. Ook heeft het dorpje diverse torens, als het dorp werd aangevallen door piraten vluchtten alle inwoners naar de torens. Je kunt hier uren rondlopen en steeds weer wat nieuws ontdekken, prachtig! In het midden van een dorp vind je en pleintje met diverse cafe’s en taverna’s.

mastiekdorpen - Mesta

mastiekdorpen - mesta

Er zijn 24 mastiekdorpen in Chios, maar wij hebben ze niet allemaal gezien. Wij hebben de twee belangrijkste mastiekdorpen bezocht: Mesta en Pyrgi. Nadat we een hele tijd hadden rondgelopen in Mesta, werd het tijd om weer in de auto te stappen en naar het volgende dorpje te gaan. We gingen naar Pyrgi. Dit is het grootste en belangrijkste mastiekdorp van Chios en is ook een erg bijzonder dorpje. Dit dorp staat onder andere bekend doordat de huizen op een bijzondere manier zijn gedecoreerd. De huizen worden eerst allemaal geverfd en vervolgens maken ze er met een vork verschillende vormen op. Het schijnt dat iedere familie zijn eigen vorm heeft.

Behalve de mastiekdorpen zijn er nog veel meer leuke plekken op Chios!

mastiekdorpen - pyrgi

mastiekdorpen - pyrgi

mastiekdorpen - Pyrgi

Opvallend is dat de mastiekdorpen niet aan de kust liggen, maar juist in het binnenland. Dit was om de mastiekdorpen én de mastiek te beschermen tegen piraten. En terecht, want de dorpen zijn prachtig!

No Comments
Leave a Reply