Griekenland

Griekse tradities en gewoontes

 • By
 • 17 juli 2016
 • Sticky

Griekenland heeft een rijke geschiedenis en een interessante cultuur. De vele traditie en gewoontes zijn een groot onderdeel van de Griekse cultuur en de Grieken zijn er ook behoorlijk trots op. Ze doen er vrijwel alles aan om de tradities en gewoontes in stand te houden. Ik zet een paar leuke en interessante tradities en gewoontes op een rijtje. Uiteraard zijn er nog heel veel meer tradities en gewoontes. Ik ben benieuwd welke Griekse tradities jij interessant vindt!

1. Brood is een gift van God
Brood wordt, met name door de oudere generatie, gezien als een gift van God. De oudere vrouwen maken eerst een kruisteken in het brood en snijden het brood dan pas aan. Dit gebeurt vooral in de kleine dorpen waar je bijna geen toerisme vindt.

2. De komboloi, ook wel de kralenketting
Ik heb me een hele tijd afgevraagd waarom die Griekse mannen de hele dag met een kralenketting in hun handen zitten. Na wat speurwerk kwam ik er achter dat dit helemaal geen (religieuze) betekenis heeft. Het is puur een bezigheid om verveling te voorkomen.

kassandra-chalkidiki-267

Klik op de foto voor de bron.

3. Ongeluksdag
Bij ons is Vrijdag de 13e een ongeluksdag, in Griekenland is dit juist Dinsdag de 13e!

4. Overlijden
Wanneer er iemand in de familie is overleden, mogen de nabestaanden drie dagen lang geen vlees eten. Na de begrafenis is er een periode van 40 dagen diepe rouw. De familie draagt dan die gehele periode alleen maar zwart en zij gaan niet naar feesten en dergelijke. Na deze 40 dagen gaat de familie weer naar de kerk voor een bijeenkomst, nemen ze een speciaal soort brood mee en wordt deze aan iedereen uitgedeeld.

5. Geboorte
Kinderen in Griekenland krijgen niet meteen na de geboorte een naam. Wanneer de kindjes 1 a 2 jaar oud zijn, worden ze gedoopt en pas dan krijgen zij een naam. Tot die tijd noemen ze een jongen bebis en een meisje wordt beba genoemd.

6. Het boze oog
Vrijwel overal in Griekenland kom je ze tegen: souvenirs met daarin een blauw oog verwerkt.. Volgens Grieks bijgeloof beschermen deze ogen jou tegen mensen met kwade bedoelingen.

eyessss

Klik op de foto voor de bron.

7. De eerste dag van de maand
Dit vind ik een leuke gewoonte! Op de eerste dag van de maand wensen de Grieken elkaar een fijne maand. Kalimera ke kalo mina!

8. Dansen
Dansen is één van de grootste tradities in Griekenland. De Sirtaki kennen we bijna allemaal, maar daarnaast zijn nog meer dan 300 verschillende soorten Griekse dansen!

 

Welke traditie of gewoonte vind jij het meest interessant?

11 Comments
 • Yvon

  Nummer 7 is inderdaad een mooie! Zullen wij er ook een traditie / gewoonte van maken?

  • Maud

   Hihi, dat vind ik een heel goed idee!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Had hier geen idee van, want ben pas één keer in Griekenland geweest en dat was voor een jongerenvakantie op Kreta. Maar ik ga je tips wel bewaren, want waarschijnlijk ga ik in het najaar terug!

  • Maud

   Een jongerenvakantie in Kreta kun je niet echt vergelijken nee, haha! Leuk dat je in het najaar terug gaat, weer naar Kreta? Welke plaats ga je naar toe? 🙂

 • Marleen@Burgertrutjes

  15 augustus is de naamdag van Maria! Een groot feest in Griekenland 🙂 (hier een mede Griekofiel zo te lezen haha!)

  • Maud

   Haha, klopt! Zo leuk; jij bent dus ook een Griekenland-fan!? 😀

   • Marleen@Burgertrutjes

    Ja! Ik ben op Kreta, Santorini, Zakynthos, Kos en Corfu geweest 🙂 En op het vaste land in Athene, Thessaloniki en Kalambaki. Supermooi! De gastvrijheid en de mensen geven toch een bijzondere sfeer 🙂

 • Mirre

  De wereld wordt steeds kleiner, maar toch hebben ze aan de andere kant zulke andere gewoontes. Fascinerend eigenlijk!

  • Maud

   Haha, dat vind ik ook best fascinerend ja! Andere culturen vind ik altijd enorm interessant, dit soort kleine feitjes maken dat extra leuk!

 • Marcella

  Leuk om te lezen Maud! Interessant dat elk land weer heel andere gebruiken heeft. Leuk!

 • Denise - Follow my footprints

  Leuk, een aantal van deze dingen komen ook voor in mijn deel 2 van ‘dingen die je nog niet wist over Zante’. Ik heb de blog al lang af, maar de foto’s moet ik er nog bij zoeken. Een paar dingen die jij ook noemt. De naam van die kralenketting kende ik nog niet trouwens.

Leave a Reply