Griekenland

Anavatos: het spookstadje van Chios

 • By
 • 21 december 2015
 • Sticky
Anavatos

Tijdens onze vakantie op Chios mét ons kleine meisje waren we wat beperkter dan andere vakanties. We huurden ‘maar’ voor één dag een auto om toch het sfeertje van dit eiland te beleven. En ik kan er heel duidelijk over zijn: Chios is prachtig! Tijdens ons tripje over het eiland bezochten we een paar mastiekdorpen, maar ook het spookstadje Anavatos.

Anavatos

Anavatos

Het stadje Anavatos en het verhaal erachter heeft mij erg aangegrepen. Anavatos is een verlaten stadje en is bijna verstopt in de bergen van Chios. Dit om te voorkomen dat de piraten het stadje zouden vinden. Wanneer je er naartoe rijdt, kun je het van een afstand al zien. Maar alleen als je goed kijkt en weet dat het dorpje er is, kun je het vinden. In de directe omgeving is er dan ook niks te vinden.

Het verhaal achter dit spookstadje is erg triest en heeft mij enorm geraakt. In 1822 sprongen bijna alle inwoners van Anavatos, waaronder veel vrouwen en kinderen, het ravijn in om de overname van Turkije te ontvluchten. Alle mensen die niet het ravijn insprongen, werden alsnog afgeslacht door de Turken. Alle huizen werden geplunderd. Hoewel er geprobeerd is om het stadje opnieuw te bouwen, wil niemand hier na dit grote drama nog wonen.

Anavatos

Anavatos

Terwijl ik door het dodendorp van Chios liep, hoorde je behalve een paar krekels he-le-maal niets. Het verhaal achter dit stadje bleef maar door mijn hoofd spoken. Ook al was het 35 graden, ik had overal kippenvel. Het is moeilijk om uit te leggen hoe het sfeertje in Anavatos is. Bekijk mijn filmpje hieronder voor een impressie.

Wanneer je op Chios bent, kan ik je een bezoekje aan Anavatos alleen maar aanraden. Terwijl je hier rondloopt, vertelt het dorp je een aangrijpend verhaal over de geschiedenis van Chios.

Ben jij wel eens in zo’n spookstadje als Anavatos geweest?

3 Comments
 • Marcella

  Wat een indrukwekkende plek zeg, jeetje!

 • Georgos

  Vervelende geschiedenis, helaas één van de vele massamoorden gepleegd door het Ottomaanse Rijk…

  • Maud

   Klopt helemaal Georgos, een hele vervelende geschiedenis. Het sfeertje in dit ‘stadje’ is dan ook heel vreemd.. Bijna niet te omschrijven! Ben je er wel eens geweest?

Leave a Reply