Duitsland

Indrukwekkend: Türmerin von Münster

 • By
 • 2 januari 2017
 • Sticky
Türmerin von Münster

Ik blog nu bijna drie jaar met ontzettend veel plezier op Maudgeniet.nl. Ik vind het elke keer weer een feestje om verschillende artikelen online te zetten. Het bloggen zorgt er onder andere voor dat ik regelmatig op plekken terecht kom, waar je anders niet zo snel komt. Tijdens ons weekendje naar Münster mocht ik een kijkje nemen bij Martje, de Türmerin von Münster. Wauw!

Op zondagavond werden wij om 20.30 uur verwacht bij de St. Lamberti toren. Daar maakten we kennis met Martje en liepen we maar liefst 300 traptreden omhoog – geloof me: dat is echt veel. Terwijl ik moeite had met mijn conditie, maakte Martje de klim naar boven tot een waar feestje. Ze zong, floot en vertelde tussendoor van alles over de kerk én de traditie. Gelukkig voor ons stopten we tussendoor twee keer zodat we even konden bijkomen én voor een schitterend uitzicht.

Türmerin von Münster

Türmerin von Münster – de traditie
De Türmerin von Münster is een traditie die al stamt uit de 14e eeuw! De traditie van vroeger is dat de torenwachters van Münster iedere avond de Lambertikerk beklommen om daar tot 06.00 uur ‘s ochtends de wacht te houden.

Nu is Martje de torenwachter van Münster. Zij klimt zes avonden per week helemaal naar boven om daar van 21.00 uur tot 0.00 uur de wacht te houden over de stad. Ieder half uur blaast zij -als er geen gevaar is- negen keer (verdeelt over 3×3) in drie verschillende richtingen op haar koperen hoorn. Ontzettend leuk en indrukwekkend om te zien!

Türmerin von Münster

De kooien in de toren van de Lambertikerk
Tussen het blazen door vertelt Martje van alles over de geschiedenis van de stad, de functie torenwachter én over de Lambertikerk. Zo vertelt ze onder andere over de drie kooien die in de toren hangen. Deze zijn in de 16e eeuw gemaakt om oorspronkelijk gevangen te vervoeren. Echter zijn de kooien uiteindelijk voor heel iets anders gebruikt.. Namelijk om de lijken van drie wederdoepers te laten zien aan de stad. Zo werd duidelijk gemaakt dat er geen ‘spelletjes’ gespeeld konden worden met de kerk. In totaal hingen de lijken hier bijna 50 jaar!

Türmerin von Münster

Tijdens deze avond hebben we prachtige verhalen over de stad en de tradities gehoord, hoorden we de Türmerin von Münster op haar koperen hoorn blazen en hadden we een geweldig uitzicht over de stad! Martje vroeg mij of ik nog wat in haar gastenboek wilde schrijven en vervolgens liepen we weer de 300 treden naar beneden.

Türmerin von Münster

Türmerin von Münster

Praktische informatie
Ik was op uitnodiging van Münster Marketing bij de Türmerin von Münster. De toren is (helaas!) niet toegankelijk voor publiek, maar voor mij was dit een hele toffe aanvulling op ons weekendje weg. Wel kun je het indrukwekkende geluid van Martje horen als je beneden bij de Lambertikerk staat. Ze doet heel erg haar best om ook naar iedereen te zwaaien, erg leuk!

Je kunt het geblaas op de hoorn van woensdag tot en met maandag horen van 21.00 uur tot 0.00 uur. Alleen op dinsdag heeft ze dus een vrije dag.. 😉

Indrukwekkend!
Waarom dit zo interessant is? Deze Duitse traditie is vrijwel nergens meer te vinden. Alleen in Münster en in Hamburg wordt er nog gebruik gemaakt van torenwachters. Echter is Martje niet in dienst van de kerk (zoals vroeger), maar in dienst van de stad.. Daarbij is het ook erg bijzonder dat een vrouw deze traditionele functie heeft.. Zij is zelfs speciaal voor deze functie naar Münster verhuisd!

 

Meer lezen over Münster

 

2 Comments
 • Martje

  Dank je wel voor het prachtig artikel! 🙂
  Maar nog een vitaal punt: ander toren – ander gewoonte – in Münster, torenwachters are and always have been in dienst van de stad; in Hamburg, torenwachters are paid by the church (parochie); in Bad Wimpfen (Baden-Württemberg), the torenwachter lives on her tower (she even got a piano!); in Nördlingen (Vrijstaat Beieren), the torenwachters are also in dienst van de stad, but they shout (and don’t have a horn); in Krakau (Polen), the torenwachter is a brandweerman… essentie is allerwegen traditie!

  • Maud

   Bedankt voor jouw duidelijke aanvulling, Martje!

Leave a Reply