Dagje uit Duitsland

Over de grens: Maria Geburts Markt in Telgte

  • By
  • 23 september 2017
  • Sticky

Het is alweer een tijdje geleden dat we ’s morgens om 08.00 uur al in de auto zaten, want we hadden weer een leuk uitje op de planning! Samen met mijn zusje en Fenne & Saar gingen we dit keer naar de Maria Geburts Markt in Telgte. Ik hoor je denken.. Telgte? Waaaaaar ligt dat? Telgte is een klein idyllisch stadje in Duitsland, dichtbij Münster. In eerste instantie had ik geen idee wat deze markt precies in hield, maar wat hebben we het hier leuk gehad!

Maria Geburts Markt in Telgte - Maudgeniet.nl

Maria Geburts Markt
Heel vroeger was Telgte altijd een klein dorpje in Duitsland, maar in 1238 kreeg dit dorpje dan eindelijk stadsrechten. Daarmee kregen zij ook het recht om markten te organiseren. Vanaf dat moment werden er verschillende markten georganiseerd in dit kleine stadje. Tot de dag van vandaag wordt er nog altijd één markt jaarlijks gehouden: de Maria Geburts Markt. Deze markt werd voor het eerst gehouden in 1616, maar is nu een groot feest voor de inwoners (en toeristen) van Telgte!

De markt wordt gehouden op een groot grasveld dichtbij het centrum. Vanuit het centrum loop je in een kleine vijf minuutjes naar de Maria Geburts Markt. Er waren zo veel kraampjes; ik wist niet wat ik zag! Allerlei kraampjes met etenswaren, truien en andere kleding, speelgoed en noem het allemaal maar op. We liepen over de markt en vonden het sfeertje erg gezellig.

Maria Geburts Markt in Telgte - Maudgeniet.nl

Nostalgische veemarkt!
Voordat we naar de markt gingen, zagen we steeds al mensen lopen met kartonnen dozen. Wij hadden geen idee wat hier in zat, totdat we opeens allemaal dieren zagen achter alle kraampjes. Heel even had ik het gevoel dat we weer in de middeleeuwen zaten.. 😉 Zo’n traditionele veemarkt komen we in Nederland niet of nauwelijks nog tegen. We zagen mensen de dieren aaien, ‘goedkeuren’ en uiteraard onderhandelen over de prijs. Het was zo leuk om te zien! Fenne vond het helemaal geweldig om al die dieren te zien en het liefste wilde ze deze allemaal aaien. Vooral de kippen vond ze erg leuk; op de een of andere manier gaan die gekke dieren altijd voor bij haar. 😉

Maria Geburts Markt in Telgte - Maudgeniet.nl

Na een tijdje wandelen over deze veemarkt zagen we verder op dat er nog van alles te doen was. Nieuwsgierig dat we zijn liepen we die kant op en zagen we een grote rijbak voor paarden. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat deze rijbak ook daadwerkelijk gebruikt werd. Ruiters waren druk bezig met een wedstrijd springen. Erg leuk om te zien en voor Fenne was dit helemaal een feestje!

We liepen terug naar de kraampjes om op zoek te gaan naar allerlei Duitse lekkernijen. Uiteraard bestelden we weer een braadworst en een curryworst, hihi. En we aten nog een heerlijk zoute pretzel. Smullen! Her en der zagen we mensen ‘s morgens om 10.00 uur al bier drinken, maar wij besloten om ons te gedragen en dat maar niet te doen. 😉 Hihi.

Maria Geburts Markt in Telgte - Maudgeniet.nl

Een gezellige kermis
Vervolgens liepen we onder een brug door en ontdekten we nog een kermis. Aangezien het nog ochtend was, was het hier nog redelijk rustig. Maar toch was er al van alles te doen. Er waren diverse attracties, kraampjes met eten en het leukste van alles was dat hier ook allerlei barretjes zijn waar je iets kunt drinken. Ook dat is helemaal anders dan de kermissen die we in Nederland zijn gewend, zo leuk!

Maria Geburts Markt in Telgte - Maudgeniet.nl

Praktische informatie
De markt wordt jaarlijks gehouden in het midden van september. Voor 2018 staat deze leuke markt op de planning op dinsdag 11 september 2018. Het is echt een erg leuk uitje voor het hele gezin! Kaarten voor de Maria Geburts Markt kosten € 4,00 per stuk en in de voorverkoop betaal je € 3,50 per stuk. De kermis is gratis toegankelijk.

 

No Comments
Leave a Reply