Griekenland Reizen

3x met de boot op Zakynthos

Hoewel Zakynthos een klein eiland is, worden er toch veel bootexcursies aangeboden. De leukste drie op een rijtje:

Naar het scheepswrak – Navagio beach

Wanneer je naar Zakynthos gaat, mag je het scheepswrak op Navagio beach eigenlijk echt niet missen. Deze bezienswaardigheid is één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. Ik kan me er alles bij voorstellen.. Het felle blauwe water, de steile rotsen en het witte strand met het verroeste scheepswrak is werkelijk waar adembenemend om te zien. Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het schip op dit strand terecht kwam. Dit verhaal wordt het meest verteld.

Tussen 1978 en 1982 kwam het schip ‘Panagiotis’ terug uit Turkije met illegale goederen (sigaretten en sterke drank). Het was slecht weer en alsof dat nog niet genoeg was, begaf de motor het ook nog eens. Uiteindelijk kwam het schip op dit strand terecht en door de hele zee lagen de sigaretten en drank. Een aantal bewoners zagen wat er gebeurde en zijn toen met hun eigen vissersbootje naar de plek gegaan om de ‘illegale goederen’ op te halen. Vervolgens was het probleem dat het schip niet verplaatst kon worden, omdat het per land niet te bereiken was. Ondertussen was dit nieuws de hele wereld over gegaan en kwamen er toeristen naar Zakynthos om het schip te bekijken. Zo is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zakynthos geworden!

Navagio beach is alleen per boot te bereiken. Je kunt hier vanaf diverse kustplaatsjes naartoe.
Scheepswrrak - Zakynthos

Zakynthos - scheepswrak

Naar de blauwe grotten

Bij Agios Nikolaos en Skinàri Cape vind je de Blauwe Grotten. Door de weerkaatsing van het licht wordt het water hier ontzettend blauw. Via diverse kustplaatjes kun je de Blauwe Grotten bezoeken. Met een (glasbodem)boot vaar je naar en in deze grotten. Ook zul je tijdens dit tochtje naar andere grotten gaan. Helaas hadden wij bewolkt weer, waardoor het water bij de grotten (op de foto!) niet zo blauw lijkt. We hadden wel een hele leuke kapitein die ons van alles vertelde!

Blauwe grotten - Zakynthos

Schildpadden spotten – Marathonissi

Eigenlijk heb ik geen idee waarom, maar dit is een activiteit die wij zelf niet hebben gedaan. Wel hebben we er hele goede verhalen over gehoord. Dichtbij Zakynthos ligt het eiland Marathonissi. Dit is een klein onbewoond eilandje wat in de baai van Laganas ligt. Marathonissi wordt ook wel ‘Turtle Island’ genoemd. Hier komt ieder jaar de Caretta Caretta schildpad z’n eitjes leggen. Jammer genoeg zijn deze schildpadden erg zeldzaam aan het worden. Van de duizend eitjes is er maar één die ook daadwerkelijk een volwassen schildpad wordt die zelf eitjes gaat leggen. Veel van de Caretta Caretta schildpadden halen hun derde levensjaar niet. Tijdens een vakantie op Zakynthos is het mogelijk om deze schildpadden te spotten. Tijdens dit boottripje ga je ook naar Turtle Island, waar je geweldig kunt snorkelen. Het blijkt dat dit een erg leuke ervaring is!

Op diverse stranden op Zakynthos zelf komt de Caretta Caretta schildpad ook om haar eieren te leggen. Deze stranden werden beschermd door het ‘National Marine Park’ van Zakynthos. Vooral het strand Gerkas en Kalamaki wordt streng bewaakt.

1 Comment
Leave a Reply