Zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Onlangs is er een campagne gestart door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om discriminatie tegen zwangere vrouwen op het werk te bestrijden. Voor mij een mooi moment om even stil te staan hoeveel ‘geluk’ ik heb gehad op mijn werk tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsdiscriminatie op het werk
Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de zwangere vrouwen op het werk te maken heeft gehad met zwangerschapsdiscriminatie! Wat houdt zwangerschapsdiscriminatie dan precies in? Tijdens sollicitaties worden zwangere vrouwen bijvoorbeeld eerder afgewezen, maar ook krijgen zwangere vrouwen regelmatig te maken met het feit dat hun contract niet wordt verlengd of dat ze geen kans maken op een promotie. Ontzettend zonde natuurlijk! Want wie zegt dat je je werk niet kunt doen als je zwanger bent?

plannen - zwangerschapsverlof

Mijn ervaringen
Tijdens mijn twee zwangerschappen had ik twee verschillende werkgevers. En geloof het of niet.. Bij beide werkgevers liep mijn contract vlak voor mijn zwangerschapsverlof af. Sterker nog: ongeveer een maand voordat ik met zwangerschapsverlof zou gaan, liep mijn contract af! Op dat moment maakte ik me daar niet zo druk om. In het ergste geval had ik geen werk meer en ik was/ben er van overtuigd dat ik heus geen jaren werkloos in huis zou zitten.

Tijdens de zwangerschap van Fenne was het -achteraf gezien- extra spannend. Want ik zou óf een vast contract krijgen óf ik zou ontslagen worden. Zo fijn dat ik gewoon mocht blijven en na mijn zwangerschapsverlof gewoon weer een baan had. Tijdens de zwangerschap van Saar zat ik bijna in hetzelfde schuitje.. Een maand voordat ik met verlof zou gaan, kreeg ik te horen dat ik een vast contract kreeg. Super fijn, want de laatste weken voor mijn zwangerschapsverlof was ik niet de meest gezellige en zat ik niet zo lekker in mijn vel (zie hier).

Meer weten over zwangerschapsdiscriminatie?
Wil je meer weten over zwangerschapsdiscriminatie en hoe je goede afspraken kunt maken op je werk? Bezoek dan www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl.

Wil jij jouw ervaringen delen?

En nu ben ik vooral heel benieuwd! Heb jij ervaringen met zwangerschapsdiscriminatie? Positief of negatief? En wil jij jouw verhaal delen? Laat het me dan weten in een reactie onder dit bericht of stuur mij (eventueel anoniem) een mailtje op info@maudgeniet.nl.

 

Sharing is caring!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *