Overig

Wonen en werken op een cruiseschip..

 • By
 • 13 november 2016
 • Sticky
Lynn cruise

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een afscheidsbrief aan mijn zusje schreef. Zij is (2x vier maanden) gaan werken op een cruiseschip: haar grote droom op een nog veel groter schip! Ondertussen is ze al twee maanden weg en zit ze nu op de helft van haar eerste avontuur. Even een korte update leek mij wel leuk! Want hoe is het nou om te werken op een cruiseschip?

Ik ben er achter gekomen dat er zo veel meer bij komt kijken dan ik in eerste instantie had verwacht! Gelukkig hebben we redelijk veel contact met mijn zusje: lang leve WhatsApp, Facetime en Skype! De ene keer als ik haar spreek heeft ze een paar ‘saaie’ dagen gehad en een andere keer heeft ze weer de grootste verhalen, zo bijzonder om allemaal te horen!

Cruiseschip Lynn

Wat doet mijn zusje precies op dat cruiseschip?
Mijn zusje werkt op dit moment achter de receptie bij een cruisemaatschappij. Op dit moment werkt ze op een cruiseschip die vaart over de Middellandse zee. Het is haar taak om mensen te helpen, vragen te beantwoorden en er uiteindelijk voor te zorgen dat mensen een geweldige tijd hebben. De diensten die ze maakt zijn opgedeeld in verschillende diensten: een vroege dienst, een late dienst of een nachtdienst. Eerder had zij vooral de vroege diensten, nu moet ze (helaas) de late diensten werken.

Ze maakt een prachtige reis, maar het is natuurlijk ook hard werken! Wanneer ze vertelt over de mooie plekken waar ze nou weer is, word ik ontzettend jaloers.. Maar als ik haar spreek, ben ik stiekem heel blij dat ik niet op zo’n schip werk. Laatst was ze vrij, maar hadden ze een ‘zeedag’. Er is dan dus geen mogelijkheid om een mooie stad te bezoeken.

De afgelopen maanden is ze op heel veel mooie plekken geweest. Barcelona, Napels, Rome, Venetië, Athene, Mykonos, Kotor, Dubrovnik en noem alle steden aan die kant van Europa maar op. Vanaf nu gaat ze een nieuwe route varen en komt ze op plekken als Zadar, Sicilië, Marseille, Mallorca, Casablanca, Canarische eilanden, Malaga en nog veel meer mooie plekken! Op mijn Instagram-account post ik regelmatig een foto van mijn zusjes avonturen!

Lynn op stage

Hoe ziet haar dag er uit?
Haar dagen zien er heel verschillend uit! Gemiddeld werkt ze 9 uur per dag! Op (dis)embarkationdays (oude mensen gaan weg, nieuwe komen terug) werkt zee 9,5 uur. Op zeedagen 9 of 8,5 en op portdagen (dagen dat ze aan land is) werken ze 8 uur. Alles bij elkaar komt dit neer op zo’n 65 uur per week.

In haar vrije tijd doet ze eigenlijk niet zo heel veel. Als ze op zee is probeert ze overdag een beetje bij te slapen. En als ze aan land is, gaat ze zo snel mogelijk van het schip af om nieuwe dingen te zien. ‘s Avonds gaat ze vaak even naar de bar, een paar biertjes drinken, potje pool spelen, tafelvoetbal, etc.

Wist je al dat het personeel in hun vrije tijd niet op het dek van de gasten mag komen? Zij hebben een eigen dek met een crewbar.

Af en toe wordt er een speciale avond georganiseerd voor het personeel, met bijvoorbeeld bingo, karaoke of het maandelijkse feest in een van de gastenruimten. In de crewbar is er bijna elke avond een thema: latino night, indian night, techno night, live music night, etc. Daarnaast proberen ze elke 2 weken iets leuks te organiseren voor het personeel. Mexican night met allemaal hapjes en alles versierd, laatst hadden we Chocoloco avond met een mega groot choco buffet door de hele crewmess (kantine). Af en toe hebben ze een crew BBQ op het gastendeck en dan staat er in elke hoek een grote bbq en komt alle crew eten. Hartstikke leuk!

Kotor

En verder?
Ik wist dat veiligheid en hygiëne ontzettend belangrijk zijn op een cruiseschip, maar toch vond ik alle trainingen van mijn zusje behoorlijk indrukwekkend! Als nieuweling kreeg ze veel trainingen, zowel op de afdeling zelf als in het algemeen. Onder andere welke dagelijkse procedures er zijn en hoe je de systemen moet gebruiken. Maar ook hoe je om moet gaan met de verschillende culturen en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking.

Daarnaast kreeg ze nog behoorlijk veel veiligheidstrainigne: Crowdmanagement, EHBO, reanimatie, brand, alles over reddingsboten (zie de foto hieronder!), evacueren, survivallen etc. etc. In totaal duurde deze ‘cursus’ bijna 2 weken! Dus ze komt straks niet alleen met heel veel ervaring en liefdesverdriet in huis, maar ook met verschillende certificaten!

Lynn cruise

Huh!? Zei ik nou liefdesverdriet?
Ja, dat klopt! Mijn zusje is hoteldebotel verliefd geworden op een jongen uit Brazilië. Ik vind het ontzettend leuk voor haar, ze praat zo schattig (verliefd!) over hem. Ze zijn straks ongeveer tegelijk klaar: Lynn gaat dan – voor twee maanden – terug naar Nederland om vervolgens weer vier maanden te werken op een cruiseschip. En hij gaat terug naar Brazilië, naar Salvador volgens mij. Dus ik hoop dat de liefdesverdriet straks een beetje meevalt!

Nu moet ze nog twee maandjes werken en kan ze nog genieten van de vele mooie plekken waar ze nog gaat komen. Ik ben benieuwd hoe ze het straks uiteindelijk écht ervaren heeft. Voor nu ben ik in ieder geval al ontzettend trots op haar en ik kan niet wachten tot ze weer thuis komt!

 

Meer lezen over de cruise-avonturen van mijn zusje?

 

14 Comments
 • Marcella

  Wat een gaaf avontuur! Leuk dat je er nu meer over vertelt, ze heeft intussen toch al een hoop ervaring opgedaan. Super ook dat ze verliefd is. Hopelijk komen ze elkaar weer tegen op de tweede cruise!

  • Maud

   Leuk voor haar he? Ik ben benieuwd hoe dit liefdesverhaal gaat aflopen.. 😉

 • Wilma

  Leuk gedaan Maud..en Lynn..wat een gaaf avontuur Toppie..and you know..Carpe diem

  • Maud

   Carpe Diem! 🙂

 • Yvonne

  Wat een supertof avontuur! Het zou echt nooit in mij opgekomen zijn om dit te gaan doen, maar het lijkt me zeker leuk, maar ook heel hard werken. Een unieke ervaring voor je zusje, gaaf hoor!

 • Jenny - ikreis.net

  Wat een leuke ervaring!

  Een paar Indonesische vrienden van me werken op een cruiseschip. Eentje van hen is wel eens in Amsterdam geweest, maar hij had toen geen tijd om te meeten. Zo jammer.

  • Maud

   Het is zeker een leuke ervaring! Het is inderdaad wel vaak zo dat wanneer ‘het schip’ aan land gaat, mijn zusje niet altijd aan land kan.. Helaas!

 • Sanne

  Wat een ervaring! Maar het lijkt mij ook wel ontzettend hard werken! Wel gaaf, zoveel van de wereld zien en veel nieuwe, leuke mensen ontmoeten.

  • Maud

   Het is inderdaad hard werken, maar gelukkig is dat iets waar mijn zusje heel goed in is! Ondertussen heeft ze inderdaad een heeeeel leuk iemand ontmoet 😉

 • Kelly | Dutchie on the Road

  Wat een geweldige ervaring zeg! Mijn eerste verre reis was een cruise in de Caribbean. Erg leuk om een keer mee te maken. Het is inderdaad heel erg hard werken op een cruiseschip. Super leuk dat ze verliefd is geworden.

  • Maud

   Het is inderdaad een geweldige ervaring voor haar! Wij kunnen niet wachten tot ze gewoon weer lekker naar huis komt ;-).. Hihi

 • ivonne

  Grappig, ik wolde vroeger stewardess worden óf op een cruiseschip werken. Ik was een enorme fn van the Loveboat, ken je die nog. Natuurlijk wist ik als meisje helemaal niet wat het nu allemaal écht inhield. Leuk om zo eens een kijkje achter de schermen te krijgen.

  • Maud

   Er komt inderdaad zo veel meer bij kijken dan je eigenlijk zou verwachten. Het is in ieder geval een heel groot (leerzaam) avontuur voor haar!

 • Iris van der Sanden

  Het lijkt mij geweldig om net als jouw zusje op zo’n cruiseschip te werken! Echt mijn grote droom, zo veel mogelijk van de wereld kunnen zien. Nu heb ik gekeken naar verschillende cruise lines en voor veel banen moet je enorm veel ervaring etc. het. Nu is mijn vraag of dit bij jouw zusje ook zo was, en zo niet bij welke “maatschappij” ze werkt?
  Ik hoop dat je hier antwoord op kunt geven! X

Leave a Reply