Overig

Omgaan met de warmte tijdens de zwangerschap..

 • By
 • 29 mei 2017
 • Sticky
warmte tijdens zwangerschap

Op dit moment ben ik ruim 34 weken zwanger en de afgelopen dagen waren warm! Ik moet zeggen dat ik het vrijwel nooit koud heb en over het algemeen redelijk goed tegen de warmte kan.. En ook tijdens de zwangerschap is dit niet anders. Ik heb het altijd warm, of het nou 15 graden of ruim 30 graden is..

Maar ik merk wel dat ik de warmte toch minder makkelijk kan hebben tijdens de zwangerschap. Eerlijk is eerlijk: het valt op dit moment gelukkig enorm mee. Ik houd bijvoorbeeld gelukkig (nog) geen honderden liters vocht vast. Maar ik hou er ook wel een beetje rekening mee en heb een aantal tips voor je!

warmte tijdens zwangerschap

1. Vermijd de zon zoveel mogelijk
Dit is sowieso een belangrijke tip als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap verandert jouw huid en kun je last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’. Dit is bijna niet te voorkomen, alleen door de zon veel te vermijden én je moet jezelf goed insmeren met een zonnebrandcreme met een hoge factor.

2. Drink veel
Dit is tijdens de warmte voor iedereen belangrijk natuurlijk, maar tijdens de zwangerschap drink ik nog meer dan gemiddeld. Drink het liefst water of maak zelf ice tea. Vermijd daarbij zo veel mogelijk koffie en thee, dit verhoogt juist de kans op uitdroging.

recept ice tea

3. Eet niet teveel zout
Vroeger op vakantie mochten wij altijd iets extra chips eten, omdat het vocht vasthoudt. Echter is dit tijdens de zwangerschap niet zo’n goed idee. Want als je te veel vocht vasthoudt, krijg je pijnlijke enkels, voeten en handen..

4. Zoek voldoende verkoeling
Wordt de warmte je echt te veel? Ga dan lekker binnen zitten. Is dit geen optie? Ga naar het zwembad of strand, blijf zoveel mogelijk in de schaduw, dep je polsen en hals regelmatig met water of spuit jezelf regelmatig nat met een plantenspuit. Ook ideaal: zet een kinderbadje op! Ook als jouw ukkie er nog niet is. Het is ook heerlijk als voetenbadje! Mijn perfecte tip: eet een ijsje! Een beter excuus krijg je niet! 😉

warmte tijdens zwangerschap

5. Draag luchtige kleding
Zorg er voor dat kleding luchtig is en zo min mogelijk irriteert. Zelf blijf ik tijdens (extreme) warmte lekker veel thuis en heb ik vooral mijn bikini aan.

6. Houd je huis koel
Ik heb wel gemerkt.. Als je het eenmaal warm hebt tijdens de zwangerschap, kun je deze hitte nog maar moeilijk kwijtraken. Daarom is het ook fijn om je huis koel te houden. Sluit overdag de ramen en deuren en houdt de gordijnen eventueel ook dicht. Laat het ‘s avonds lekker doorwaaien, fijn!

7. Neem je rust en blijf genieten
Je rust nemen is zeker een aanrader. Van warm weer word ik altijd een stuk sneller moe en ook ‘s nachts loop ik veel meer te draaien in bed. Als ik de kans krijg, doe ik zo af en toe een dutje. En zeker niet onbelangrijk.. Blijf genieten van het (te) warme weer.. Voor je het weet is het weer herfst of winter. 😉

 

Meer lezen:

 

3 Comments
 • Nicole

  Helaas ben ik dus wel echt liters vocht gaan vast houden. Terwijl ik eigenlijk de meeste tips van je wel al automatisch doe. Alleen ons huis koel houden lukt me niet maar dat komt doordat we een slecht geisoleerd huis hebben.

  Verder ben ik een enorme kouwkleum en heb ik het dus snel koud.. Maar nu echt niet haha!

  • Maud

   Hihi. Schreef ik maandag nog dat ik niet/nauwelijks vocht vast hield.. Kan ik nu mijn enkels ook bijna niet terug vinden 😉 Deze tips zijn dan ook niet gebaseerd op ‘vocht tegen gaan’ maar vooral om ‘overleven tijdens de warmte’, want damn.. Dat is lastig tijdens zo’n zwangerschap! Hihihi.

 • Mariska

  Even lekker zwemmen lijkt me ook fijn! Het is echt heeeel erg warm … normaal klaag ik daar zeker niet over, maar het houdt nu toch wel veel aan.

Leave a Reply