Overig

Handige tips om te minderen op plastic!

  • By
  • 8 mei 2019
  • Sticky
Minderen op Plastic - Maudgeniet.nl

Sinds ik de documentaire A Plastic Ocean op Netflix heb gezien, ben ik helemaal in shock. Ik wist natuurlijk al wel dat plastic niet goed is voor het milieu, slecht te recyclen is en vrijwel niet vergaat. Niet voor niks lees je er regelmatig iets over in tijdschriften en de krant of hoor je er iets over op het nieuws. Maar dat onze aarde zo enorm is vervuild door plastic -en vooral in welke hoeveelheden!-, dat vond ik toch echt wel heel shocking!

Het liefste ga ik per direct héél veel veranderen, zodat wij als gezin ook veel kunnen minderen op plastic. Er zijn heel veel manieren om dit aan te pakken en hoewel ik het minderen op plastic het liefste per direct aanpak, moet ik ook rekening houden met andere mensen bij ons in huis. 😉 Ik kan de kindjes moeilijk verbieden om nog met ál hun plastic speelgoed te spelen. En ik weet zeker dat Fenne mij geen leuke moeder vindt als ze niet meer mag knutselen met stickers. Ook kan ik geen keuzes maken voor Jasper, al zou ik dat in dit geval heel graag doen. 😉

Beginnen met kleine stapjes!

Wel kunnen we thuis beginnen met kleine stapjes. Kleine stapjes die iedereen in principe kan uitvoeren, want als we nou met z’n allen iets minder plastic gebruiken.. Dan ben ik er van overtuigd dat dit heel veel invloed kan hebben! En dat wil echt niet zeggen dat je huis dan opeens helemaal plastic-vrij moet zijn. Maar kijk voor de grap eens in de koelkast of de badkamerkastjes en verbaas je er vervolgens eens over hoe veel er wordt verpakt in plastic! En ga daarna eens na hoeveel van die producten op een onnodige manier in plastic worden verpakt. Dat moet toch anders kunnen?

Waarom beginnen met kleine stapjes? Het gebruik van plastic is voor ons heel normaal, het is een gewoonte voor ons. En gewoontes zijn heel moeilijk om in een klap te veranderen. Bedenk maar eens hoe moeilijk het is om een dieet manden lang vol te houden (zonder te spijbelen!) of dat je je hebt voorgenomen om opeens elke week 4 keer te gaan sporten. Juist omdat die plotselinge veranderingen zo moeilijk zijn om -voor altijd- vol te houden, is het goed om in kleine stapjes te beginnen. Zo kun je er elke keer rustig aan wennen en steeds een stapje verder gaan.

Tips om te minderen op plastic

Ondanks dat er ontzettend veel verpakt zit in plastic, is het toch mogelijk om kleine aanpassingen te doen. Ik deel graag een aantal tips om in kleine stapjes te minderen op plastic. Stapjes die voor vrijwel iedereen mogelijk en goed haalbaar zijn.

Koop geen plastic tasjes meer!

gelukkig zijn er al heel veel winkels over gegaan op papieren tassen, maar er zijn ook nog heel veel plekken waar je plastic tasjes kunt kopen voor € 0,05 of € 0,10 -en er zijn zelfs nog winkels die ze wél gratis weggeven! Stap 1 om te minderen op plastic is om deze tasjes niet meer te kopen, liever ook geen papieren tassen.. Neem altijd zelf een tasje mee als je naar de winkel gaat, maar bijvoorbeeld ook als je eten afhaalt. Ik heb een nettasje en een tasje van bio-katoen, deze zitten vrijwel altijd in mijn tas. Even opvouwen en ze nemen bijna geen ruimte in beslag!

Koop groente en fruit wat niet in plastic is verpakt.

Heel veel groente en fruit zit verpakt in plastic en ik blijf me daar over verbazen. Na een klein beetje onderzoek kwam ik er achter dat dit vooral gebeurt bij groente en fruit wat uit Verweggistan komt. En dat terwijl er ook zo veel groente en fruit van Nederlandse bodem komt… Veel biologische varianten zijn vaak niet verpakt in plastic en in de prijs scheelt dit (gelukkig) niet zo veel. Probeer dus groente en fruit te kopen wat niet in plastic zit verpakt. Dit kan vaak gewoon in de supermarkt, in een Turkse winkel, op de markt of misschien zit er wel een leuke boer bij jou in de buurt!

Wanneer je groente en fruit koopt wat niet is voorverpakt in plastic, koop je ze natuurlijk ook niet in die handige plastic zakjes die in de supermarkt liggen. Neem je eigen netje voor groente en fruit mee!

Minderen op plastic - Maudgeniet.nl

Let op alternatieven tijdens het boodschappen doen

Behalve groente en fruit zit er in de winkel natuurlijk nog véél meer verpakt in plastic. Wanneer je in de supermarkt een beetje goed oplet, kun je ook heel wat alternatieven vinden. Rijst en pasta wat verpakt zit in karton of appelsap uit een glazen fles bijvoorbeeld (die glazen fles kun je nog opnieuw gebruiken ook!). Of wat dacht je van brood? Neem je eigen katoenen zak mee en neem daarin je brood mee. 🙂

Er bestaan ook verschillende bulkwinkels, dit zijn winkels waar je met je eigen potjes en flesjes producten kunt aftappen. Denk dan bijvoorbeeld aan olijfolie, pasta, rijst, noten en schoonmaakmiddelen. Eerlijk is eerlijk.. In Twente heb ik nog niet zo’n winkel gevonden, maar in sommige delen van Nederland vind je er heel veel!

Neem onderweg je eigen waterfles mee

Ik heb het regelmatig gehad hoor: dat ik onderweg was, dorst had en een flesje water kocht.. Maar gelukkig zijn er ook heel veel leuke hervulbare waterflessen te krijgen in allemaal verschillende materialen: gerecycled plastic, aluminium of rvs bijvoorbeeld. Zeker met een dagje uit is dit ideaal, je kunt het flesje op heel veel plekken weer vullen met nieuw water.

Voor een dagje uit is het ook heel slim om je eigen eten mee te nemen, zoals bijvoorbeeld fruit, brood, nootjes of (zelf gebakken) koekjes. Doe dit in leuke bakjes en je bespaart tijdens zo’n dagje niet alleen op plastic, maar het is ook een stuk voordeliger voor jouw portemonnee!

Sla rietjes af

Wanneer je met kinderen ergens wat gaat drinken, krijgen ze er vrijwel altijd een rietje bij. Vraag bij het bestellen van het drinken of het geserveerd kan worden zonder rietje. Uiteindelijk heb je die helemaal niet écht nodig.. En anders zijn er ook hele leuke metalen varianten te verkrijgen: even schoonmaken en daarna gewoon weer opnieuw gebruiken! Datzelfde kan natuurlijk ook voor bestek.

Vervang de plastic flessen in de badkamer.

Toen ik laatst onze badkamer ging opruimen (na het kijken van die documentaire), betrapte ik mezelf op de hoeveelheid plastic in onze badkamer. Shampoo, douchegel, scheerschuim, make-up, en noem het maar op.. Allemaal verpakt in plastic, dus hier is nog werk aan de winkel voor mij. Een shampoobar gaat ongeveer net zo lang mee als drie flessen shampoo, daarmee kun je dus heel wat minderen op plastic! Shampoobars zijn onder andere te koop bij Lush of Dille & Kamille, maar ze zijn nog in veel meer winkels en webshops te verkrijgen!

Het zeeppompje en de douchegel heb ik vervangen voor een stuk zeep. Hiermee bespaar ik wederom heel wat plastic, zoals het zeeppompje en heel veel verschillende douchegels die onder de douche stonden. Maar laten we eerlijk zijn: er valt hier voor mij echt nog meer resultaat te behalen.

Vervang je tandenborstel voor een bamboe tandenborstel

Als we dan toch bezig zijn in de badkamer, vervang dan meteen je tandenborstel! Een tandenborstel is niet alleen verpakt in plastic, maar ook helemaal gemaakt van plastic. Ik bestelde twee tandenborstels bij Swoods, de tandenborstels zijn gemaakt van bamboe en houtskool (en houtskool is ook nog eens een natuurlijke witmaker voor je tanden). Ik koos voor een Starterset, waar ook een bamboe houder bij zit – ideaal voor vakanties en weekendjes weg. Extra handig is dat ze bij Swoods een service hebben, waarbij je periodiek een nieuwe tandenborstel toegestuurd krijgt. Dan hoef jij niet meer na te denken dat je een nieuwe moet bestellen, handig! Ik ben er enorm blij mee en hij staat nog stylish in de badkamer ook! Uiteraard kun je ook je haarborstel of kam vervangen voor een bamboe variant.

Minderen op plastic - Maudgeniet.nl

Maak zelf de lekkerste dingen

Het is heel makkelijk om veel supermarkt-producten zelf te maken, denk bijvoorbeeld maar eens aan granola, verschillende sausjes of pannenkoekenmeel. Wij vinden het thuis bijvoorbeeld enorm leuk om lekkere dingen te bakken. Bak zelf een heerlijk bananenbrood, granola, de lekkerste koekjes of misschien zelfs wel je eigen wraps of brood. Scheelt uiteindelijk heel veel plastic, want heel veel van de ingrediënten kun je plastic vrij kopen.

Denk na over jouw schoonmaakmiddelen

Denk goed na over welke schoonmaakmiddelen je allemaal in huis hebt. Allesreiniger, badkamerreiniger, keukenreiniger, glasreiniger, afwasmiddel, rvs-reiniger, etc. etc. Heb je deze echt allemaal nodig? Want de badkamer en de keuken kun je toch ook gewoon schoonmaken met allesreiniger? Daarnaast kun je ook heel makkelijk zelf een aantal schoonmaakmiddelen maken (als je dat zou willen). En die afwasborstel vervang je natuurlijk gewoon voor een houten exemplaar! 🙂

Denk aan de kinderen

Tuurlijk denk je aan de kinderen! Dag en nacht, zelfs als je even niet zou willen. 😉 Maar ook kinderen zorgen voor een boel plastic in huis: snoepjes in verschillende verpakkingen, ál die luiers en ook nog heel veel speelgoed.. Koop het liefst koekjes en snoepjes die niet allemaal per stuk verpakt zijn, ga bijvoorbeeld met je fruitnetje snoep scheppen. Of misschien zijn wasbare luiers een optie voor jou? En wat denk je van houten speelgoed? Bepaal voor jezelf wat je hierin wel en niet oké vindt. Fenne zou mij echt vreselijk vinden als ik haar stickers afpak!

Verdiep je in de consequenties van plastic

Dit is niet een tip die je meteen kunt toepassen, maar verdiep je eens in de consequenties van plastic. Na het zien van de documentaire heeft mij dat enorm gemotiveerd. Niet alleen omdat het slecht is voor de natuur, de oceaan en alle dieren die daar in leven, maar ook omdat het voor ons als mensen heel slecht is! Bekijk een aantal documentaires, lees verschillende artikelen op internet of koop (of leen!) een boek over plastic en alle gevolgen daarvan..

Boeken over het minderen op plastic

Na het zien van de documentaire kocht ik vrijwel meteen het boek Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon. Zij laten in dit boek vooral zien hoe hun zoektocht naar een leven zonder afval is gegaan, waar ze tegen aan liepen, hoe ze het nu allemaal doen en geven daarbij heel veel tips om te minderen op plastic en ander afval. Een leuk boek waar ik veel inspiratie uit heb gehaald! Zelf ben ik erg nieuwsgierig naar het boek ‘Hoe je stopt met plastic‘ van Will Mccallum. Maar er zijn nog zó veel meer boeken, zoals het boek ‘Weg ermee‘ van Dennis Storm. Dat gaat niet per se over plastic, maar wel over milimalisme.

Zelf lijkt het me ook leuk om een aantal boeken te lezen over hoe je zelf schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten kunt maken. Zoals het boek ‘Doe het zelf – ecologie op hoge hakken‘ van Anne Drake of het boek ‘Groene Beauty‘ van Hester de Goede.

Heb jij nog aanvullende tips om te minderen op plastic?

Minderen op Plastic - Maudgeniet.nl

1 Comment
  • Bespaarfreak

    Wat een leuk stukje Maud! Gelukkig worden rietjes (en andere plastic wegwerpartikelen) verboden! Ook zie je dat het steeds meer een trend wordt om zo duurzaam mogelijk te zijn in het dagelijks leven. Alleen maar goed. Bij sommige winkels en kiosken krijg je bijvoorbeeld korting op koffie als je je eigen beker meeneemt. Vooral interessant voor mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer.

Leave a Reply