Overig

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd..

  • By
  • 28 maart 2019
  • Sticky
Opgeruimd huis / Maudgeniet.nl

In de weken dat de man met de hamer kwam, had ik enorm veel onrust in mijn hoofd en dat probeerde ik op te lossen door alles om me heen rustig te maken. Onder het motto ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ ging ik aan de slag en nu de lente in de lucht hangt, wordt het eigenlijk wel tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak bij ons in huis..

Ik heb een hekel aan opruimen en schoonmaken!

Ik kan echt jaloers worden op vrouwen die hun huis altijd zo tip-top in orde hebben. Vrouwen die er een heus schoonmaak-schema op na houden om het iedere dag maar weer netjes en schoon te hebben in huis. Ik daarentegen ben dus echt totaal geen poetsmiep. Ik zie veel dingen niet of ik stoor me er niet (genoeg) aan. En als ik het zie, dan vind ik het vaak zonde van mijn tijd..

Stofzuigen doen we vrijwel iedere dag, de keuken schoonmaken (na het eten) ook en uiteraard wordt de toilet regelmatig schoongemaakt. En het allerbelangrijkste vind ik de was: die moet echt bijgehouden worden. Niet alleen om de berg ellende die anders blijft liggen, maar ook om de lege kasten natuurlijk. Maar eerlijk is eerlijk: heel veel verder dan dat kom ik niet.. Ik heb er zo’n hekel aan!

Opruimen

Sinds Marie Kondo in ons leven is gekomen met haar boeken en serie op Netflix is opruimen -voor mij- een stuk makkelijker geworden. Bedenk waar je gelukkig van wordt (Spark Joy!) en bewaar dat. Al het overige kan zo’n beetje weg, hoppakee in de prullenbak ermee! Haal niet in een keer je hele huis overhoop, maar ga aan de slag per ruimte of per categorie. Bedenk of je iets wilt weggeven (kleding geven wij bijvoorbeeld altijd aan een goed doel) of dat je het echt gaat weggooien.

Ondanks dat ik enorm veel jeuk krijg van Marie Kondo (met name de rust die zij uitstraalt!), heeft ze me wel enorm geïnspireerd. De kledingkasten zijn de laatste maanden allemaal grondig uitgespit (zonder afscheid en knuffels voor de kleding, dat dan weer wel). Maar ook andere kasten in huis zijn uitgebreid opgeruimd: het dressoir in de kamer, de kelderkast, de keukenkastjes, de speelhoek van de kindjes.. Oooohh, ik wist niet dat we zo veel troep hadden in huis.

Daarnaast probeer ik het opruimen nu niet alleen bij te houden, maar ook een stukje leuker te maken. Bijvoorbeeld door leuke opbergboxen te gebruiken en zelfs om de kindjes erbij te betrekken. Op het kinderdagverblijf hebben ze prullenbakken met twee vakken: een voor plastic afval en een voor restafval. Thuis vraagt Fenne regelmatig ‘Is dit plastic? In welke moet het dan?’ Dus het wordt tijd dat wij ook op zoek gaan naar zo’n prullenbak. Zo houden we meteen op een juiste manier rekening met het milieu!

Schoonmaken

Schoonmaken blijft toch wel een dingetje.. Met twee kleine kinderen en een hond in huis, kan ik de hele dag wel stofzuigen, poetsen, dweilen en meer. Dus ik vind het niet alleen zonde van mijn tijd, ik vind het vooral ook heel ondankbaar werk. Maar als ik het niet doe dan wordt het helemaal een bende! Dus gaan we toch regelmatig met een doekje (al dan niet met de Franse slag) door het huis, worden de ramen af en toe gedaan en wordt er soms zelfs een dweil door het huis gehaald.

En dan nu bijhouden!

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste en handigste tip voor mij: houd het bij! Af en toe even met een doekje door het interieur, dagelijks de stofzuiger er door, de was niet uitstellen, de prullenbakken regelmatig leeg maken en ga zo maar door. Ik probeer elke dag een beetje op te ruimen, alles netjes in de keukenkastjes te pakken (zodat het niet wéér een bende wordt!) en vooral de speelhoek netjes te houden.

Hoe doen jullie dat thuis!?

 

De uitgelichte afbeelding komt van People photo created by freepik – www.freepik.com

No Comments
Leave a Reply