Overig

Tips & Tricks: Het huishouden doen met kleine kinderen. Waarmee kunnen ze helpen?

  • By
  • 8 september 2019
  • Sticky
Huishouden doen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

Ik ben geen geweldige huisvrouw. Sterker nog: ik ben een vreselijke huisvrouw. Ik ben ontzettend lui, vind poetsen zonde van mijn tijd (en vooral heel ondankbaar met twee kleine kinderen en een hond) en laat het dus regelmatig verslodderen. Wel vind ik dat het huis altijd opgeruimd moet zijn, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Gelukkig heb ik twee hele behulpzame meisjes in huis, die niks leuker vinden dan mama in de weg lopen, euh.. helpen. 😉 Ik deel een aantal tips voor het huishouden doen met kleine kinderen. Als het opruimen en poetsen dan toch moet gebeuren, kunnen we het maar beter gezellig samen doen!

Lees ook: Ik ben zo’n huisvrouw die…

Mama helpen met opruimen en poetsen

Zelf vind ik het behoorlijk belangrijk dat de meisjes iets meekrijgen van het huishouden. Ze hoeven van mij echt nog niet hun eigen kamer op te ruimen (als ze ouder zijn wel!), maar ik vind het wel goed dat ze beseffen wat er allemaal moet gebeuren in huis. Zeker als het om hun eigen troep gaat, hun eigen speelgoed moeten ze altijd zelf opruimen en sorteren.

Gelukkig zien zij het huishouden en alles wat daar bij komt kijken als iets wat leuk is. Ik kan alleen maar hopen dat ze dat over 10 of 20 jaar ook nog steeds vinden, want dan heb ik vast veel meer aan hun hulp. Op dit moment lopen ze meer in de weg dan dat ze echt helpen, maar als we er een spelletje van maken is het best gezellig.

Survivaltips boodschappen kleine kinderen / Maudgeniet.nl

Het huishouden doen met kleine kinderen

Gelukkig zijn er ook heel veel klusjes in huis waar de meisjes prima mee kunnen helpen, het huishouden doen met kleine kinderen wordt soms zelfs een klein feestje. Allebei de meisjes vinden het heerlijk om mama te helpen en als we er een spelletje van maken kan het nog educatief zijn ook.

Speelgoed opruimen en sorteren: Hun eigen speelgoed moeten ze bij ons in huis altijd zelf opruimen. Duplo in de daarvoor bestemde bak, boekjes in de boekenkast, alle boodschapjes weer terug in het keukentje en niks laten slingeren!

Vaatwasser uitpakken: De vaatwasser uitpakken samen met Saar is soms een hele uitdaging, maar er is nog nooit een bord of glas gesneuveld. Dat is een vreugdedansje waard!

Was in de wasmachine of droger doen: Om de beurt doen we iets in de wasmachine of de droger. Het duurt een stuk langer, maar vaak maken we er een spelletje van. Welke kleur is dit? Is dit een broek of een jurk? Etc. etc. Nog educatief ook!

Was opvouwen: Ook hier maak ik vaak een spelletje van. Ik zet Saar in haar Tripp Trapp stoel en pleur de hele was op tafel, bij alles vraag ik van wie het is. De jurk van Saar, het shirt van papa, het rokje van Fenne en de broek van mama.

Helpen met koken en bakken: Groente afspoelen en schoonmaken, bloem in de beslagkom doen, roeren door de pan, alles netjes in een bakje doen.. Noem het maar op en ze kunnen wel ergens mee helpen tijdens het koken. Vooral iets lekkers bakken vinden onze dames heel erg leuk!

Huishouden doen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

Auto wassen: Geef de kinderen een spons en ze hebben de tijd van hun leven. Zeker in de zomer is het heerlijk verkoelend!

Stofzuigen: Ik geef Saar bijvoorbeeld altijd het opzetstukje van de stofzuiger, zodat ik zelf rustig de rest kan doen. 😉

Poetsen: Een doekje voor mama en een doekje voor Fenne en/of Saar, ideaal! Ik vertel ze precies wat ze wel mogen doen (de tafel) en wat ze niet mogen doen (de ramen!!) en voor we het weten is het hele huis schoon. 🙂

Boodschappen doen: Geef de kinderen een eigen karretje en een aantal taken, bijvoorbeeld door ze zelf bananen te laten pakken. (Lees ook deze handige survivaltips voor boodschappen doen met een peuter!)

Planten water geven: Zeker in de tuin is dit ideaal! Geef ze een klein gietertje, wijs aan welke plantjes ze water mogen geven en met een beetje geluk zijn ze niet eens helemaal zeiknat als ze klaar zijn.

Klussen: Dit kan natuurlijk niet met alles, maar Fenne vindt het altijd heel leuk om te klussen met papa. Spijkers (voorzichtig) aangeven, een tang aannemen, you name it. Pas natuurlijk wel op met scherpe voorwerpen!

Klussen met papa / Maudgeniet.nl

Tips zijn welkom!

Natuurlijk zijn er per leeftijd verschillende taken die je kunt geven. En het ene kind is het andere kind niet.. Bij ons in huis helpen de meisjes in ieder geval best vaak mee met poetsen en opruimen en dat maakt het huishouden doen met kleine kinderen toch net wat makkelijker en gezelliger. Uiteraard doe ik de grotere klusjes vaak als ze in bed liggen of op school zijn.

Heb jij nog tips voor klusjes in huis waar de kinderen mee kunnen helpen? Ik ben heel nieuwsgierig hoe andere mama’s van kleine kinderen dit doen en aanpakken!

Huishouden doen met kleine kinderen - Maudgeniet.nl

 

1 Comment
  • Sofija

    Super leuk om te lezen! Ik hoop binnenkort moeder te worden, en dit vond ik echt heart-warmin.

Leave a Reply