Overig

Bespaartips: geld besparen op vaste lasten

  • By
  • 6 september 2018
  • Sticky
Bespaartips / Maudgeniet.nl

Ooit was ik een echte kniepert, ik wilde echt overal op besparen en gaf vrijwel nooit teveel geld uit. Regelmatig werd ik hierom uitgelachen en ik hoorde ook dat dat écht nog wel ging veranderen. En jup, dat klopt. Met twee kleine kindjes in huis geef ik toch regelmatig meer geld uit dan ik eigenlijk zou willen. Luiers, babyvoeding, nieuwe kleren, nieuwe schoenen, noem het allemaal maar op! En dan te bedenken dat het leven met kindjes pas écht duur wordt als ze ouder zijn. Dan zitten we met vakanties vast aan hoogseizoenen, gaan ze sporten, moeten ze nieuwe fietsen en bla bla bla bla bla! Daarom deel ik vandaag een paar bespaartips zodat jij geld kunt besparen op de vaste lasten. Dan hou je sowieso elke maand een beetje geld over!

1. Kijk naar jullie ingaven en uitgaven
Zet al jullie ingaven en uitgaven eens duidelijk op papier. Zo krijg je duidelijk in een overzicht hoeveel geld jullie overal aan kwijt zijn én kun je meteen kijken of er uitgaven tussen zitten die omlaag kunnen. Bespreek samen welke uitgaven jullie veel te veel vinden of die jullie echt belangrijk vinden om wel zo te houden (dagjes uit bijvoorbeeld). Zitten er uitschieters tussen die wellicht omlaag kunnen? Vind je het veel te veel om € 150,- per week uit te geven aan boodschappen? Kijk dan hoe je hier op kunt besparen!

2. Bespaar op boodschappen
Boodschappen zijn zeker een dingetje waar je goed op kunt besparen. Zo gaan wij niet elke dag naar de supermarkt, maar gaan we in het weekend voor de hele weekvoorraad. Door de week hoeven we dan alleen nog maar een keer extra voor brood, groente en fruit. Daarnaast gaan we vaak met een lijstje en houden we ons daar ook best heel goed aan. Let op aanbiedingen en ga regelmatig naar de Lidl of Aldi; scheelt bakken met geld!

3. Bespaar op energiekosten
Onlangs deelde ik al een artikel over besparen op de energiekosten. Zet overbodige apparaten uit, kies voor een slimme thermostaat, let op energielabels of kijk eens of je kunt overstappen. Misschien is er wel een energie aanbieding die enorm de moeite waard is!

Lees ook: Bespaartips – Zo bezuinig jij op de energiekosten

4. Bespaar op hypotheekkosten
Loopt je hypotheek bijna af? Soms is het heel voordelig om te kijken of je je hypotheek kunt overzetten, zodat je een lagere rente hebt bijvoorbeeld. Niemand wil teveel betalen toch?

5. Voorkom impulsaankopen
Oh boy, dit is voor mij best wel een valkuil. Als ik in een winkel iets leuks tegen kom, dan kan ik het vaak niet laten liggen. Zeker als het gaat om spulletjes voor de kindjes. Kleding, speelgoed, hebbedingetjes, accessoires voor hun kamertjes of speelhoek.. Ik vind het allemaal veel te leuk om te laten liggen. En tóch weet ik dat die dingen allemaal niet nodig zijn! Denk dus eerst drie keer (of vaker als dat nodig is) of je de aankoop echt nodig hebt.

6. Bespaar op eventuele abonnementskosten
Heb jij bijvoorbeeld een abonnement lopen bij een tijdschrift of een krant, of misschien zelfs wel bij meerdere? Denk dan eens goed na of je dit nog de moeite waard vindt! Datzelfde geldt voor een smartphone; wil je echt per se een nieuwe telefoon of is een Sim-only abonnement ook voldoende?

Lees ook: Bespaartips – Zo kun jij besparen op jouw telefoonkosten!

7. Denk goed na over eventuele leningen
Zijn er dingen die je écht nodig hebt, maar wat je niet kunt betalen?  Is de auto bijvoorbeeld kapot gegaan, maar staat er niet voldoende geld op de spaarrekening voor een nieuwe? En dat terwijl je wel met vier kinderen overal naartoe moet? Kortom: moet je geld lenen? Denk hier dan altijd heel goed over na, want geld lenen kost altijd geld! Kies je echter voor een lening, zorg er dan voor dat je niet onnodig te veel betaalt. Geld lenen vergelijken zorgt ervoor dat je direct de lening met de laagste rente vindt voor jouw leendoel.

 

No Comments
Leave a Reply