Eten & drinken Overig

Persoonlijk: op vakantie met een (heftige) voedselallergie

Maud

Ik ben gek op reizen! Of het nou naar een verre vakantie is of een weekendje weg in eigen land, iedere keer geniet ik weer tot de laatste minuut. Hoewel mijn naaste omgeving (lees: vooral mijn ouders) het mij en vriendjelief van harte gunnen, zijn ze toch elke keer weer ontzettend blij als we weer terug zijn.

Ik heb namelijk een hele heftige voedselallergie. Mij hoor je niet klagen, dit is al zolang ik me kan herinneren en eigenlijk weet ik niet beter. Zo ben ik bijvoorbeeld allergisch voor diverse fruitsoorten en andere producten, waar ik dan zo nu en dan een milde reactie van krijg. Maar ik ben ook heeeel allergisch voor vis. Tonijn, zalm, dorade, schol, noem alle vissoorten maar op. En dat is in het buitenland (met name aan zee) toch wel een stuk lastiger. Het gekke is: ik ben dus niet allergisch voor schaaldieren. Garnalen en mosselen bijvoorbeeld mag ik gewoon eten (jammmiieee!).

Voedselallergie - Eten in Lille

Hoe ziet zo’n allergische reactie er dan uit?
De voedselallergie voor vis kan het vakantie vieren af en toe behoorlijk belemmeren. Als ik een reactie krijg is dat niet zomaar een reactie. Vroeger was het zelfs zo dat ik al reageerde op de lucht, gelukkig is dat nu niet meer het geval. Maar een kleine (vaak onbewuste) aanraking kan al een behoorlijke reactie veroorzaken. Mijn ogen zwellen op en ook mijn lippen worden dik. Vaak blijft het daar bij, omdat ik dan nog geen vis binnen heb gekregen. Mocht dit (per ongeluk) wél het geval zijn, dan zijn de symptomen een stukje heftiger. Dan kunnen mijn tong en luchtwegen ook opzwellen, waardoor ik in een hele korte tijd geen adem meer kan krijgen. Maar daarom heb ik altijd, waar ik ook naar toe ga, een EpiPen bij mij. De EpiPen zorgt er tijdelijk voor dat mijn bloedvaten vernauwen en de luchtwegen verwijden. Gelukkig heb ik deze nog nooit zelf hoeven gebruiken, maar ik heb al wel diverse keren gehad dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest.

Mijn voedselallergie klinkt allemaal nogal heftig.. En als ik er wat langer over nadenk, is het eigenlijk ook wel heftig. Maar ik ben er altijd redelijk nuchter onder. Als ik een allergische reactie krijg, kan ik deze 9 van de 10 keer zelf onder controle houden. Daarnaast let ik er altijd op dat ik weet wat ik eet. Hoe graag ik ook zou willen, ik zou vooral in het buitenland nooit iets bestellen waarvan ik niet weet wat het is.

Onlangs ging ik een weekendje naar Arnhem en daar at ik bijvoorbeeld gewoon heerlijke mosselen!

Hoe ging dat vroeger dan tijdens vakanties?
In vergelijking met vroeger is mijn voedselallergie behoorlijk goed onder controle. Vroeger kreeg ik al van de kleinste dingen een hele heftige reactie. Iemand die bijvoorbeeld vis had gegeten, een deurkruk aanraakte met ‘vishanden’ en vervolgens raakte ik die deurkruk ook aan. Als we op vakantie gingen, zorgden mijn ouders er altijd voor dat we briefjes in de desbetreffende taal (meestal Italiaans) hadden waar mijn allergie werd uitgelegd. Zo kon de kok er goed rekening mee kon houden. Daarnaast raak je als kind van alles aan. Nu let ik veel meer op met wat ik wel of niet met mijn handen aanraak, deuren in restaurants zijn bijvoorbeeld altijd ‘gevaarlijk’.

Voedselallergie - garnalen in Malaga

Ik vind het niet erg dat ik zo enorm allergisch ben. Ik vind dat het bij mij hoort en zou het raar vinden als ik er geen rekening mee zou moeten houden. Ik vind het wel vervelend voor mijn omgeving, zij moeten altijd rekening houden met mijn voedselallergie. En voelen zich schuldig als ze er tijdens een feestje met de hapjes of het buffet niet meer aan hebben gedacht. Want is er vis op een feestje? Dan moet ik naar huis. Gaan we uit eten? Dan kan ook de rest geen vis eten. Zijn er op vakantie mensen die naast ons vis eten? Dan moeten wij naar een ander tafeltje. En ga zo maar door..

In het buitenland bezoek ik graag een lokale markt, bijvoorbeeld de Mercado Atarazanas in Malaga. Maar hier moet ik al enorm mee oppassen!

Een voedselallergie hebben kan soms behoorlijk lastig zijn, vooral in het buitenland. Ga maar eens wat eten in een Grieks dorpje, waar nog nooit een toerist is geweest en de mensen niet of nauwelijks Engels spreken. Hoe leg je dan uit dat jouw eten absoluut niet in aanraking mag komen met vis? In het buitenland vind ik niks leuker dan rondlopen op de lokale markten, maar pas op! Want ook daar komt de visgeur je vaak van een kilometer afstand al tegemoet.. Hetzelfde geldt voor al die gezellige haventjes. Maargoed, als dat alles is waar je rekening mee moet houden.. Er zijn nog altijd ergere dingen!

 

Zijn er dingen waar jij rekening mee moet houden op vakantie? Heb jij bijvoorbeeld ook last van een voedselallergie?

19 Comments
 • Sandra

  Jeetje, wat enorm vervelend! Ik herken het heel erg, het niet alles kunnen eten en overal rekening mee moeten houden. Ik heb niet hetzelfde als jij, maar herken wel veel dingen. Wel heel heftig dat jij al een allergische reactie kan krijgen van een ‘besmette’ deurkruk. Schrik daar best wel van!
  Op vakantie is het voor mij ook erg lastig om ergens iets te eten. Als er ook maar iéts in zit wat ik niet verdraag, kan zomaar mijn hele vakantie naar de maan zijn omdat ik dan dagen lang koliek pijn aanvallen kan krijgen…
  Toevallig staat er vandaag ook blog online op mijn blog over dit onderwerp, haha.

  • Maud

   Ik heb ‘jouw verhaal’ net gelezen, dat is nog veel heftiger! Zo’n 8 jaar geleden had ik last van een histamine-intolerantie.. Door mijn heftige allergieën en bepaald soort voedsel, had ik veel te veel histamine (een soort hormoon/stof in je lichaam) in mijn lichaam. Daardoor kreeg ik ook enorm veel buikpijn, koorts, overgeven, flauwvallen, etc. etc. Heb destijds ook een heel streng dieet gehad en moest ook zelf uittesten waar ik wel/niet op reageerde.. Ondertussen kan ik gelukkig alles weer eten – op de ‘standaard’ allergieën na. Hoop dat die dag voor jou ook een keer komt!

 • Marcella

  Jeetje, wat heftig Maud! Lijkt me pittig dat ook mensen met wie je bent geen vis kunnen eten. En dat je een reactie kunt krijgen als je een deurkruk aanraadt… 🙁 Ik heb een tijdje gekoelde medicijnen op reis mee moeten nemen. Dat leverde veel stress op natuurlijk, want ze móesten wel goed blijven. Gelukkig ben ik daar nu vanaf en neem ik weer gewone pilletjes mee.

  • Maud

   Ik heb het geluk dat Jasper niet zo houdt van vis.. Fenne kent het ook nog helemaal niet, ik kan het haar gewoon niet leren eten, jammer! Moeten de opa’s en oma’s het maar doen tijdens logeerpartijtjes, hihi 😉 Gekoelde medicijnen meenemen lijkt me ook erg vervelend inderdaad, bah!

 • Marjolein

  Wat een heftig verhaal om te lezen. Zo bewust moet je dan zijn van je omgeving. Het lijkt mij zeker in bepaalde landen erg lastig om rekening mee te houden. Respect voor je dat je zo nuchter blijft!

  • Maud

   Wat een lieve reactie Marjolein! Het kan af en toe behoorlijk lastig zijn inderdaad. Maar ik denk dat er altijd nog ergere dingen zijn, hihi 😉

 • Kirsten | Travelaar.nl

  Jeetje, wat lijkt me dat vervelend zeg! 🙁 Heftig ook dat je zo snel al reageert op vis.. Knap dat je toch gewoon lekker blijft reizen en ontdekken! Ik heb jarenlang last gehad van mn buik na een voedselvergiftiging in Bulgarije en heb daardoor veel rekening moeten houden met wat ik at en dronk. Wel altijd alles blijven proberen, maar regelmatig resulteerde dat in de dag erna op de kamer blijven. In Kuala Lumpur heb ik een paar maand geleden twee accupunctuurbehandelingen gehad en sindsdien gaat het veel beter! Is dat ook niet iets voor allergische reacties?

  • Maud

   Het is soms best wel vervelend inderdaad, vooral omdat het ook heel goed mis kan gaan. Maar daar weet jij alles van, lees ik nu. Accunpunctuur kan inderdaad hele goed helpen tegen allergieën, echter is mijn gehalte zó ontzettend hoog, dat ze hier echt helemaal niks aan kunnen doen. (Wanneer je bloed reageert met een waarde van 0,6 of hoger, ben je allergisch. Mijn bloedwaardes voor vis reageerden met ruim 250! hihi) Fijn dat het bij jou wel goed geholpen heeft!

 • Annemieke

  Beste Maud,

  Wat goed dat jij het reizen niet afgezworen hebt! Sinds een klein jaar zijn wij er achter gekomen dat onze zoon (net 4) anafylactisch reageert op een groot aantal noten (we zitten midden in de provocatietesten, ronde 1 was 100% score). Wij hebben voorheen met ons gezin Scandinavie en Curacao bezocht, maar toen was dit allemaal nog niet aan de orde. Nu gaan wij in december naar Lapland en als ouder krijg is het Spaans benauwd bij de gedachte dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis op 50 minuten rijden zit…

  Mijn vraag aan jou is; hoe zijn jouw ouders hier vroeger mee omgegaan? Want jij lijkt mij hierin relaxed doch accuraat. Ik wil natuurlijk niet mijn angst op hem projecteren, maar hij moet wel bewust worden van zijn ‘probleem’. Hij vraagt nu overigens keurig aan iedereen die hem iets aanbiedt of er ook sporen van noten/pinda in kunnen zitten. Maar helaas is de omgeving vaak laks (bij een overkill aan zogenaamde allergische kinderen).

  * En een waarde van boven de 0,3 geeft aan dat je een talent hebt om een eventuele allergie op het eiwit te ontwikkelen. Of het talent ook tot uiting komt is altijd maar de vraag. W scoorde op cashew 0,16 en blijkt toch anafylactisch te zijn. “Welkom in de wondere wereld van allergieën, niks is wat het lijkt” zijn onze allergoloog.

  • Maud

   Hoi Annemieke,

   Dankjewel voor jouw reactie en jouw compliment over mijn nuchtere gedrag ;-).

   Ik kan me maar al te goed voorstellen dat het voor ouders ontzettend eng is om alsnog op vakantie te gaan met een zeer allergisch kindje.
   Mijn ouders waren vroeger (en nu trouwens nog steeds) als de dood dat mij iets overkwam. Dus zij waren met alles extreem voorzichtig. Wel leerden ze mij vooral dat ik niet ‘anders’ was en dat het helemaal geen probleem is dat ik hier last van heb. Ik weet zeker dat dat er ook voor heeft gezorgd dat ik er zo nuchter onder ben.

   Ik reageerde als klein kindje al op een aanraking (en zelfs op de lucht van vis) en als kind raak je nou eenmaal veel aan en is vis helaas niet altijd zichtbaar.
   Uiteraard is het heel belangrijk dat jouw zoontje zich bewust wordt van zijn ‘probleem’. Mijn ouders probeerden het mij (en anderen om mij heen) altijd zo goed mogelijk uit te leggen. Ook had ik altijd een tas bij mij waar een EpiPen (en allergietabletjes) in zat waar ook nog eens het hele verhaal werd uitgelegd op een papiertje. – Waar ben ik allergisch voor? – Hoe ziet zo’n reactie eruit? – En wat moet je doen als je denkt dat ik een allergische reactie heb? Diezelfde brief ging rond op school, bij de sport en werd meegegeven aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Het werd zo’n 100x verteld, beter 100x te vaak dan net die ene keer te weinig. Uiteraard blijft het lastig, want er zijn altijd mensen die vinden dat jouw kindje helemaal niet ‘allergisch’ is.

   Als je er meer over wilt weten, kun je me altijd een mailtje sturen via info@maudgeniet.nl. Dat communiceert dan iets makkelijker :-)!

 • Miranda

  Wat fijn dat je hierover schrijft en wat goed ga je ermee om. Net als Annemieke hierboven hebben wij een zoon (nu 8 jaar) met een ernstige voedselallergie. Eerst werd op de leeftijd van 1,5 jaar een ernstige pinda- en notenallergie vastgesteld. Sinds 2 jaar voor alle noten (daarvoor alleen pistache en cashew). Zelfs sporen mag hij niet dus ook geen eventuele sporen. En ja, dat kan ook zitten in een waterijsje, koekje, snoepje en zelfs bakproduct. Ook al kan niet iedereen dat geloven. Een provocatietest is al in een ernstige anafylactisch reactie geeindigd. Enorm beangstigend voor hem en voor ons als ouders. Het lastigste eraan vind ik de onbegrip. Zelfs van naaste familieleden. En als je denkt dat ze het begrijpen dan komt er weer een moment dat je het toch weer uit moet leggen. Men gaat er inderdaad heel laks mee om. Wij hebben ervoor gekozen om de vakanties in Nederland door te brengen. Uitzoeken waar ziekenhuizen zitten hoort standaard bij de voorbereidingen van de vakantie. Wij zeggen altijd dat het “normale” dagelijkse leven prima gaat. Het is zoals het is en daar pas je je simpelweg op aan. Het zijn de bijzondere dingen die altijd alertheid vragen. Verjaardagen, (kinder)feestjes en vakanties zijn niet altijd even makkelijk te regelen. Een hand van iemand met pinda of noten handen geeft gelijk reactie. Ik gun het hem zo dat hij (en wij) zich eens geen zorgen zou moeten maken en alles zou kunnen doen en laten. Gelukkig hebben wij een kanjer van een zoon die het altijd goed vindt dat mama wel iets anders regelt en vaak mee “moet”.

  • Maud

   Hoi Miranda,

   Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat het heel beangstigend is voor jullie. Een notenallergie is natuurlijk nog lastiger dan een visallergie. Het onbegrip blijft een punt wat wij als (naasten van) ‘allergische mensen’ maar niet kunnen accepteren. Vooral het ‘laks’ ermee om gaan is inderdaad soms erg vervelend. Ik heb het ‘geluk’ dat er in mij naaste omgeving veel mensen zijn, die een heftige reactie bij mij al eens gezien hebben. Daardoor gaan zij er niet meer zo laks mee om én is het onbegrip een heel stuk minder.

   Verstandig van jullie om (voorlopig?) de vakanties in Nederland door te brengen. Mocht er iets gebeuren, dan kun je in ieder geval op een duidelijke manier communiceren met artsen etc. Jullie mogen trots zijn op die kanjer van een zoon van jullie! 🙂

 • Irma

  Heftig, maar ook heel herkenbaar. Voor mij geldt het (wel) voor schaal- en schelpdieren. Probleem is daarbij ook, dat tegenwoordig de meeste vis (hier) kweekvis is. En die wordt gevoerd met oa garnalen (…)
  Ach en dan heb ik nog iets met noten en nikkel en steenvruchten en kiwi en ananas en…
  Om het mezelf ahum makkelijk (haha) te maken ben ik ook nog vegetarisch/vegan. Alhoewel ik wel tonijn en zwaardvis eet (in Italie goddelijk, want vers)
  Je leert er mee leven. Zoals jij ook zegt. De omgeving is er vaker bang voor dan ik, dat er iets misgaat met me.
  Gewoon je ding doen en genieten van alles. Dat is leven met allergie En leeft best lekker
  Succes !

  • Maud

   Wat ‘leuk’ om eens te horen dat herkenbaar is voor anderen.. Gelukkig klink jij net zo nuchter als ik. Genieten is zo belangrijk!

 • Loïs

  Hoi Maud,

  Herkenbaar verhaal om te lezen. Ik ben echter niet de allergische.. mijn vriend heeft een ernstige allergie voor alle noten en voor pinda’s. Ik zit nu een beetje te googlen voor onze vakantie naar Kroatië. Die allergie levert me altijd veel stress op (omdat ik mezelf in de keuken na 8 jaar wel vertrouw maar andere mensen niet echt :-).) Zo’n gedoe! Gelukkig is het nog nooit mis gegaan op vakantie omdat we extreem voorzichtig zijn.. maar ik vind het altijd zo eng dat ik hem de eerste paar happen van elke maaltijd vragend aan zit te kijken of alles goed gaat hihi.

  Groetjes
  Loïs

  • Maud

   Hoi Loïs,

   Vervelend om te horen dat jouw vriend ook zo allergisch is! Toch is het voor mij wel ‘leuk’ om te lezen dat mijn verhaal heel herkenbaar is voor anderen. Ik hoop dat jullie een fijne en vooral een gezonde vakantie hebben!

 • sylvia blaas

  Beste Maud,
  Ik ben 47 jaar, getrouwd, 2 kinderen (van 11 en 17 jaar) en ik heb een zware voedselallergie voor Soja, E322(sojalechitine), kiwi, banaan, kokos, erwten, peulvruchten. Ik heb ook epipenen etc. bij mij, en ook handdoekjes. Wij zijn altijd naar Frankrijk geweest. Dat ging altijd goed. Wij gaan dit jaar (altijd met de caravan) naar Kroatie. Dit land is al een paar jaar in de EU en moet zijn producten kenbaar maken op de verpakking. Ben jij ook wel eens in kroatie geweest. Wij gaan dichtbij Porec op een camping. Maar weet jij of er op de verpakkingen de ingredienten staan. Ik hoor het van jouw. Groetjes Sylvia Blaas

  • Maud

   Hi Sylvia. Dankjewel voor jouw reactie. Ik stuur je even een mailtje met alle informatie die ik heb.. 🙂

 • sylvia blaas

  Ik hoor graag van jou

Leave a Reply