Genieten

Bespaartips: Meer dan 15 handige tips om te besparen in het huishouden

  • By
  • 24 september 2019
  • Sticky
Bespaartips / Maudgeniet.nl

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het leven is duur! Het leven met kinderen is nóg duurder! Regelmatig bedenk ik nieuwe maatregelen om bij ons thuis te kunnen besparen. De ene keer is dat op vaste lasten, de andere keer juist op boodschappen.. En toch komt er regelmatig weer de klad in bij ons, zeker bij variabele uitgaven (zoals kleding en boodschappen). Ik deel een aantal tips om te besparen in het huishouden. Niet alleen handig voor jullie, maar ook voor mezelf als stok achter de deur! 😉

Besparen op energiekosten

Besparen op vaste lasten is een handige tip om maandelijks heel wat euro’s te besparen. Zo blijft er aan het eind van de maand meer geld over en hoef je wellicht minder te besparen op de variabele kosten. Om te beginnen kun je kijken hoe je kunt besparen op de energiekosten. Zeker nu de koude maanden er weer aan komen, gebruiken we een stuk meer energie. Denk daarbij aan gas en elektriciteit: de verwarming gaat weer aan, we nemen een extra warme douche en de lampen zijn veel langer aan. Op welke energiekosten kun jij besparen?

Stap over op een andere energieleverancier: Overstappen naar een andere energieleverancier kan je maandelijks heel wat euro’s besparen. Kies voor goedkope energie en zorg er daadwerkelijk voor dat je geld overhoudt. Laat je niet verleiden door leuke welkomstcadeaus, maar zorg ervoor dat ze voor je uitrekenen wat je maandelijks bedrag wordt bij de nieuwe energieleverancier (inclusief belasting, toeslagen, etc.!).

Zet apparaten uit: En dan met name als je ze niet gebruikt. 😉 Check of je alle lampen uit hebt voordat je weg gaat, zet de televisie uit als niemand meer kijkt en haal opladers uit het stopcontact als er niks wordt opgeladen. Daarbij kun je kleding uit de wasmachine natuurlijk ook ophangen in plaats van de droger te gebruiken.

Overweeg een slimme thermostaat: Wij hebben deze nog niet in huis, maar deze staat zeker nog op de wishlist. Ik ben er zo benieuwd naar! Een slimme thermostaat laat je o.a. zien welke verwarmingen en apparaten het meeste verbruiken en waar je dus op kunt besparen.

Let op energielabels: Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten op energielabels. Hoe hoger het label is, des te minder het energieverbruik is.

Kies voor LED lampen: LED lampen zijn een stuk goedkoper qua energieverbruik. Simpele stap om op deze manier te besparen in het huishouden!

Isoleer je huis: Door je huis te isoleren geef je in eerste instantie natuurlijk geld uit. Maar deze investering kan je op de lange termijn behoorlijk veel geld besparen. Kies voor dubbel glas, isoleer je dak goed en je kunt bijvoorbeeld ook de spouwmuur laten opvullen.

Op zoek naar nog meer handige tips? Lees dan dit artikel van Meer met mama!

Besparen op overige vaste lasten

Je kunt op zoveel dingen besparen in het huishouden. Niet alleen op energiekosten natuurlijk, maar ook op heel veel andere vaste lasten. Denk daarbij aan je hypotheek, verzekeringen, abonnementen en noem het allemaal maar op.

Check je verzekeringen: Check welke verzekeringen je nu hebt lopen. Heb je ze daadwerkelijk allemaal nodig? Of heb je ook verzekeringen lopen die je niet gebruikt? Bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering, terwijl je hooguit 1x per jaar op vakantie gaat. Als je toch bezig bent met het checken van verzekeringen, check dan ook of je hierbij kunt overstappen. Onder andere de zorgverzekering is een behoorlijke kostenpost iedere maand.

Check je abonnementen: Welke abonnementen heb je allemaal lopen? Heb je een duur abonnement bij de sportschool waar je geen gebruik van maakt? Of ontvang je wellicht elke maand een tijdschrift die je in een hoek gooit zonder er door te bladeren? Ontvang je iedere dag de krant? Wellicht is een online abonnement goedkoper! En hoe zit het met jouw telefoonkosten? Kies je voor een sim-only abonnement of wil je per se die nieuwe telefoon?

Kijk eens goed naar je hypotheek: Als jouw hypotheek bijna afloopt, is het heel slim om je daarover goed te laten informeren. Met een lagere rente kun je vele euros’ per maand besparen.

Besparen op variabele lasten

Wanneer je vele euro’s hebt bespaard op vaste lasten, zijn er nog meer dingen waar je op kunt besparen in het huishouden. Wat dacht je van boodschappen, kleding en speelgoed bijvoorbeeld? Denk eens aan al die leuke dingen die je kunt doen als je maandelijks veel geld bespaart!

Doe de boodschappen 1 a 2 keer per week: Eerder deden wij meerdere keren per week boodschappen. En wanneer je rondloopt door de supermarkt zorgt dat vrijwel voor impulsaankopen en heel veel lekkere dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt opeten. 😉 Door 1 a 2 keer per week boodschappen doen voorkom je heel veel impulsaankopen!

Maak een weekplanning voor het eten: Bepaal van te voren wat je de hele week eet. Onder andere om te voorkomen dat je op het laatste moment nog weer naar de supermarkt moet (en impulsaankopen doet) of om te voorkomen dat je gaat afhalen. Maak een planning en hou je daar aan. Extra bespaartip: probeer lekkere gerechten te maken met ingrediënten die je overhoudt van eerdere dagen!

Laat de auto vaker staan: Hier kun je echt heel veel mee besparen! Al die korte ritjes naar de school van je kinderen, de supermarkt of de sportschool kosten heel veel benzine. En dat zijn juist afstanden die je ook prima met de fiets (of lopend!) kunt doen. Niet alleen leuk voor de portemonnee, ook een stuk duurzamer!

De 30 dagen regel: Ken je die al? Als je iets heel graag wilt hebben, denk er dan eerst 30 dagen over na. Wil je het dan nog? Koop het dan, dan heb je het verdiend. Maar de kans is groot dat je het opeens een stuk minder nodig vindt of dat je het zelfs alweer bent vergeten.

Shop tweedehands: Kringloopwinkels kom je overal tegen en vaak kun je hier veel mooie schatten vinden. Niet alleen qua spullen in huis, maar ook vind je hier vaak kleding, speelgoed en kun je er zelfs leuke cadeaus scoren.

Speelgoed in de aanbieding: Is er ergens speelgoed in de aanbieding? Koop het vast en bewaar het voor Sinterklaas, Kerst of de verjaardag. Soms zijn er hele toffe kortingen en bespaar je toch weer wat!

Stop kleingeld in een apart potje: Heb je kleingeld over? Stop dit in een apart potje en spaar het op tot een leuk bedrag. Vervolgens kun je er iets leuks mee doen, een extraatje voor kopen of storten voor op de spaarrekening!

Heb jij nog handige tips om te besparen in het huishouden?

tips om te besparen in het huishouden - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply