Genieten

Social Media Detox | Een week offline – hoe was dat?

 • By
 • 28 mei 2019
 • Sticky
social media detox - Maudgeniet.nl

Die Burn Out doet rare dingen met me.. Waar eerder kickboksen mij nog niet hard en snel genoeg ging, ga ik nu naar Yoga. Ging ik eerder vrijwel altijd op zoek naar plekken waar veel mensen zijn, krijg ik daar nu de kriebels van. Alles in mijn lijf vraagt om rust. Niet alleen in mijn hoofd is het chaos, de lichamelijke klachten die er bij komen kijken maken het allemaal nog lastiger. En in mijn zoektocht naar rust besloot ik ook heel spontaan om een hele week offline te gaan. Acht dagen lang geen social media. Hoe was dat? Ik vertel over mijn Social Media Detox!

Social media..

Op social media lijkt alles zoveel mooier dan het is; zelfs als je deelt dat het even wat minder gaat. Als blogger doe ik daar natuurlijk net zo goed aan mee, maar ik probeer ook de ‘echte kant’ te laten zien. Als het allemaal even teveel is bijvoorbeeld. Maar als ik deel dat ik een fijne dag heb (want die zijn er ook tijdens een Burn Out!), denken heel veel mensen dat ik weer ‘beter’ ben. Logisch, dat is wat Social Media doet. Zelf oordeel ik ook over foto’s van anderen en juist dat wilde ik even niet meer.

Onlangs besefte ik me opeens dat ik Instagram en Facebook zó vaak op een dag open. Zelfs wanneer dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling is. Uit automatisme, uit verveling, uit nieuwsgierigheid… Allemaal prikkels door foto’s uit andere leventjes. Prikkels die ik in mijn situatie niet altijd kan ‘handelen’.. Met een vakantie in het vooruitzicht, leek een Social Media Detox mij opeens een heel goed idee.

Maar social media brengt me ook zo veel moois! Het contact met die hard volgers vind ik zo leuk: de interactie, het kletsen, de belangstelling. Door op social media te delen dat ik thuis zit met een Burn Out, word ik nog steeds dagelijks overspoeld met lieve reacties. Dat het zo ‘knap’ is van mij om online te delen dat het even niet zo lekker gaat bijvoorbeeld. Wat dat betreft merk ik dat er een behoorlijk taboe ligt op ‘een Burn Out hebben’. Maar ik krijg ook regelmatig een ‘virtuele knuffel’ toegestuurd en ook veel berichtjes van andere mama’s, dat het hele Burn Out verhaal zo herkenbaar is. Shocking vind ik dat! Wij mama’s ‘moeten’ altijd zo veel en het is logisch als dat soms even niet lukt.

Social Media Detox

De dag voordat ik helemaal offline zou gaan, gooide ik dit als ‘een grote boodschap’ op Facebook en Instagram. Ik kreeg hier leuke en grappige reacties op! Van ‘Dat kan niet, je moet alles blijven delen!’ tot ‘Oooohh, wat knap!’ en ‘Succes!’. Maar ik kreeg ook veel reacties van mensen die lichtelijk ‘jaloers’ waren, omdat zij het ook zo graag zouden willen – maar denken dat ze het niet kunnen. Say what!? Dat laat juist zien dat wij denken dat wij afhankelijk zijn van social media.

Op donderdagavond om 21.00 uur gooide ik Instagram en Facebook van mijn telefoon af. Apps verwijderen en afwachten tot ik afkickverschijnselen zou krijgen.. Ik had verwacht dat ik social media enorm zou missen, juist omdat ik het regelmatig veel te vaak open op een dag. Het zit zó erg in mijn systeem om Instagram of Facebook even te openen, dat ik het vaak niet eens echt door heb dat ik er op kijk. Maar tot mijn grote verbazing miste ik het totaal niet!

Tuurlijk vond ik het jammer dat ik niet meer dagelijks contact had met een paar ‘online vriendinnen’, maar verder miste ik Instagram en Facebook totaal niet. Ik werd niet onrustig, begon niet raar te doen en had zelfs geen afkickverschijnselen. Ik gooide m’n telefoon aan de kant en keek er nauwelijks nog op. Af en toe om even een berichtje te sturen naar iemand, om online iets op te zoeken of om er een liedje op te zetten. Maar that’s it!

Maudgeniet.nl

Misschien een klein beetje vals gespeeld..

Misschien heb ik tijdens mijn Social Media Detox een klein beetje vals gespeeld. Tijdens deze offline week waren we namelijk op vakantie in het mooie Zakynthos! Ik denk dat ik social media niet heb gemist omdat we in een compleet andere omgeving zaten. Maar juist om het tijdens deze week te doen, besef ik hoe fijn het is om af en toe even offline te zijn. Ik heb enorm genoten van de vakantie, kon voor 200% genieten van de kindjes en voelde me een stuk relaxter. Door tijdens de vakantie offline te zijn, kon ik écht even tot rust komen – zoals een vakantie bedoeld is!

Samen met de kindjes hebben we zandkastelen gebouwd, gingen we zwemmen, spelen op het strand en daarnaast had ik ook nog tijd voor mezelf. Ik heb veel verschillende boeken gelezen,  ‘speelde’ met het boek Creative flow van Jocelyn de Kwant (aanrader!) en deed uiteraard gewoon mijn middagdutjes en lag ‘s avonds lekker op tijd in bed.

Snel weer offline!

De Social Media Detox heeft me goed gedaan. Ik vond het heerlijk om niet steeds afgeleid te worden en andere leventjes te bekijken, maar juist even bezig zijn met mijn eigen leventje. Toen we terug kwamen van vakantie installeerde ik de apps weer om ze een paar minuten later alweer te verwijderen. Toch won mijn nieuwsgierigheid het weer en installeerde ik ze de volgende dag alsnog. Haha!

Maar ik heb wel besloten dat ik heel binnenkort gewoon weer even offline ga. Want de rust die het me gaf was heerlijk!

social media detox - Maudgeniet.nl

2 Comments
 • Tineke

  Ik ben hier ook meer mee bezig. Ik vind het bloggen ontzettend leuk. Ik denk dat ik mij hier ook meer op wil focussen en niet meer alle social media die je ernaast ook bij moet houden. Ik heb gisteren Facebook al automatisch weer gekoppeld aan mijn blog. Instagram volg ik alleen nog maar een paar mensen. Zelf plaats is er vrij weinig.
  Liefs

 • Mariska

  Thanks voor de terugkoppeling! Leuk om te lezen. Zo gek..ik ben ik het eigenlijk ook maar doe ‘t dan toch nog niet. Voor mij ook stukje focus op andere zaken waardoor ik even uit mijn hoofd ben. Denk ik…
  Ik ken Jocelyn trouwens persoonlijk..oud teamgenoot van mij. Maar nog steeds boek niet gelezen.. Op de 2 do lijst! Groetjes

Leave a Reply