Genieten

Recept: Unicorn cupcakes bakken met fondant en roze botercreme

 • By
 • 13 augustus 2019
 • Sticky
Unicorn cupcakes - Maudgeniet.nl

Ik vind het altijd leuk om iets lekekrs te bakken.. De meeste taarten, cakejes en koekjes vind ik te zoet (ja echt), maar als het aan de meisjes ligt kan het niet zoet genoeg zijn. Hoe ouder Fenne wordt, hoe leuker het wordt om met haar te bakken! Ze weet nu precies wat ze moet doen en de cupcakes versieren is natuurlijk het állerleukste. Onlangs kwam ze zelf met het idee om Unicorn cupcakes te bakken..

Lees ook: Recept – Mermaid cupcakes met zeeblauwe crème 

Unicorn cupcakes bakken

Fenne kijkt regelmatig naar vlogs van de Zoete Zusjes.. Ik ben er (nog) niet een heel groot fan van, maar ze doen wel vaak leuke dingen. Toen Fenne een filmpje zag waarin ze Unicorn cupcakes gingen bakken, moest Fenne dat natuurlijk ook doen. Saar was bij het kinderdagverblijf en Fenne had vakantie, dus vooruit.. We reden naar een winkel met allemaal bakspulletjes en een tijdje later doken we samen de keuken in om Unicorn cupcakes te bakken.

Tip: De Zoete Zusjes hebben sinds kort een boek met allemaal leuke dingen om te doen. Van leuke spelletjes tot toffe DIY en ook verschillende recepten! Het boek Woensdagmiddag met de Zoete Zusjes is onder andere te koop via Bol.com. 

Ingrediënten: dit heb je nodig

Voor cupcakes gebruik ik vrijwel altijd het basisrecept voor vanille cupcakes van Laura’s Bakery. Een makkelijk recept en altijd precies genoeg voor 12 cupcakesWat mij betreft mag er iets minder suiker in, want de cakejes zijn behoorlijk zoet. Wanneer je ze ook nog eens gaat versieren met fondant, botercreme en andere zoetigheid wordt het natuurlijk nóg zoeter!

Voor de cupcakes:

 • 180 gram boter
 • 135 gram suiker
 • 8 gram vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 180 gram zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout

Voor de toppings en versiering

Je kunt de unicorn cupcakes zo uitgebreid versieren als je zelf wilt. Wij kozen er voor om een aantal cupcakes te versieren met fondant en een aantal cupcakes te versieren met botercrème en sprinkles. Wij hebben de volgende ingrediënten daarvoor gebruikt:

 • Fondant (wit, pastel roze en pastel paars)
 • Unicorn suikerdecoraties (van FunCakes)
 • Unicorn sprinkles (van Funcakes)
 • 40 gram Botercrème-mix (van BrandNewCake) + 50 ml water + 60 gram boter / roze kleurstof
 • Eetbare lijm + eetbare stift
 • Eventueel gouden glitters en crisco

En verder heb je nodig:

 • Een mixer
 • Een beslagkom
 • Cupcake baking cups (met unicorn ontwerp)
 • Een spuitzak
 • Een deegroller

Unicorn cupcakes - Maudgeniet.nl

En zo maak je deze lekkere unicorn cupcakes!

De cupcakes:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Mix ondertussen de boter, suiker en vanille suiker in een beslagkom en voeg de eieren een voor een toe terwijl je blijft mixen. Voeg vervolgens het zoet en zelfrijzend bakmeel schepje voor schepje toe. Mix net zo lang tot het een luchtig beslag is. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in zo’n 20 tot 25 minuten tot ze mooi gaar zijn. Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen.

De botercrème:
Terwijl de cupcakes goed afkoelen kun je de botercrème maken. Meng de mix met het water en laat dit mengsel minimaal een half uurtje opstijven. Mix vervolgens (het liefste het met een mixer) de boter tot het zalvig is en voeg het opgestijfde mengsel in drie a vier gedeeltes toe aan de boter. Blijf daarna mixen tot het een mooi glad geheel is en voeg de kleurstof vervolgens toe aan de botercrème. Stop de roze botercrème in een spuitzak en het versieren kan beginnen!

cupcakes bakken - Maudgeniet.nl

De unicorn cupcakes versieren!

Als de cupcakes helemaal goed zijn afgekoeld kan het leukste gedeelte beginnen: de cupcakes versieren! Fenne vond het een groot feest om er echte unicorn cupcakes van te maken en zelfs papa hielp met het versieren!

Unicorn cupcakes versieren met fondant

Rol de witte fondant uit en steek er rondjes uit die precies op de cupcake passen. Plak het fondant met eetbare lijm op de cupcake en maak ook twee oortjes en een hoorntje. Een hoorntje kun je maken door twee rolletjes fondant in elkaar te ‘vlechten’. Plak met de eetbare lijmTeken met de eetbare stift twee unicorn oogjes op het fondant en doe een beetje botercrème bij het hoorntje en doe een paar unicorn sprinkles op de botercrème. Eventueel kun je de unicorn nog een beetje versieren met gouden glitters. Meng deze glitters wel eerst even met een beetje crisco.

Je kunt ook nog een klein rondje steken uit pastel roze fondant en deze gebruiken als neus. Om twee ‘gaatjes’ in de neus te maken kun je een satéprikker gebruiken. Wij gebruikten de roze en paarse fondant ook voor de hoorntjes.

Unicorn cupcakes versieren met botercrème

De cupcakes op deze manier versieren is een stuk makkelijker, maar net zo leuk! Spuit een flinke klodder botercrème op de cupcake en versier de botercrème met de unicorn suikerdecoratie en uiteraard de sprinkles. Eventueel kun je er nog een hoorntje bij in prikken en je unicorn cupcake is klaar!

Eet smakelijk!

Unicorn cupcakes - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply