Genieten

Recept: De lekkerste aspergesoep met verse asperges (glutenvrij en lactosevrij!)

 • By
 • 24 april 2020
 • Sticky
Lekkerste aspergesoep - Maudgeniet.nl

Bij ons in huis zijn we dol op soep. Het maakt niet uit welke soep, je mag Fenne en mij er ‘s nachts wakker voor maken. Regelmatig wordt er hier dan ook een pan soep gemaakt, altijd vers en altijd met veel (verstopte) groente. We eten het voor de lunch, als snack rond een uur of 4 of als avondeten. Nu het seizoen van het witte goud weer is geopend, wordt het natuurlijk ook tijd voor een aspergesoep. Ik deel een recept voor de lekkerste aspergesoep (glutenvrij én lactosevrij!).

Het witte goud: échte seizoensgroente uit Nederland

Nederland heeft nog maar weinig échte seizoensgroenten, maar de asperge is dat absoluut wel. Witte asperges zijn maar een korte tijd per jaar verkrijgbaar en je weet dan zeker dat ze écht altijd vers zijn. Door een zachte winter hebben we dit jaar geluk en is het seizoen vroeg geopend, maar op 24 juni wordt het aspergeseizoen traditiegetrouw gesloten op 24 juni.

Er zijn oneindig veel recepten te bedenken met asperges. Ik ben echt dol op deze groente, zowel de groene als de witte variant. Heerlijk op een klassieke manier, verwerkt in een quiche of salade of natuurlijk in de lekkerste aspergesoep. Onlangs heb ik een soep gemaakt van asperges, maar ik kan niet wachten tot ik er weer wat lekkers mee kan maken.

Lekkerste aspergesoep - Maudgeniet.nl

Ingrediënten: dit heb je nodig

 • 500 gram verse asperges
 • 5 a 6 eetlepels bloem (ik koos voor een glutenvrije variant)
 • Een flinke klont boter (ik koos voor een plantaardige variant)
 • 1 a 2 blokjes groentebouillon
 • 1 liter water
 • Haverroom
 • Bieslook
 • Een beetje peper en zout

Zo maak je de lekkerste aspergesoep!

Dit recept voor de lekkerste aspergesoep is ontzettend makkelijk om te maken. Ik ben dol op lekkere gerechten, maar ik vind het niet fijn om uren in de keuken te staan voor iets. Dit komt mede door twee kleine kindjes die dan aan mijn benen hangen. 😉 Sindskort eet ik glutenvrij en lactosevrij, maar je kunt de glutenvrije bloem ook vervangen voor gewone bloem en de haverroom voor gewone room.

Stap 1: Was de asperges, snij ongeveer een centimeter van de onderkant af en schil de asperges vervolgens. Kook ondertussen 1 liter water in de waterkoker en doe alle schillen van de asperges vast in een pan. Snij de asperges in stukjes (ongeveer 3 stukken per asperge) en doe deze ook in de pan.

Stap 2: Zet het vuur aan en voeg het gekookte water toe aan de schillen en stukken asperges. Voeg 1 a 2 bouillonblokjes erbij en kook de asperges voor ongeveer 10 minuten.

Stap 3: Pak een groot vergiet en zet deze op een andere pan. Giet het gekookte water in deze pan en zorg ervoor dat de asperges en de schillen in het vergiet blijven. De soeppan zet je weer op het vuur en daarbij voeg je de bloem en de boter toe, doe dit op laag vuur en laat het zachtjes garen. Beetje bij beetje kun je er vervolgens wat bouillon bij gieten, maar pas op dat je geen ‘stukken bloem’ in je soep krijgt – blijf dus goed roeren. Voeg net zo lang de bouillon toe tot je alles hebt gebruikt.

Stap 4: Prik de stukjes asperges uit het vergiet en voeg deze toe aan je bouillon. Voeg vervolgens een flinke scheut van de (haver)room toe en breng op smaak met peper en zout. Hak de bieslook fijn en voeg dit als laatste toe. Even goed roeren en je kunt de lekkerste aspergesoep serveren!

Tip: Je kunt eventueel nog stukjes ham of zalm toevoegen als je dat lekker vindt. Of de bieslook vervangen voor peterselie.

Eet smakelijk!

Lekkerste aspergesoep - Maudgeniet.nl

No Comments
Leave a Reply