Genieten

Tips om ook op vakantie minder plastic gebruiken | Minderen op plastic

 • By
 • 21 juli 2019
 • Sticky
op vakantie minder plastic gebruiken - Maudgeniet.nl

Wij zijn thuis gek op vakanties en weekendjes weg! Regelmatig gaan we een weekendje weg wat (redelijk) dichtbij huis is, maar ook gaan we vrijwel jaarlijks met het vliegtuig op vakantie. All inclusive nog wel! Niet echt duurzaam, maar toch probeer ik ook hierin steeds betere keuzes te maken. Dit is en blijft een dingetje, want de rest van ons gezin moet het daar natuurlijk ook mee eens zijn.. 😉 Toch heb ik een aantal tips verzameld, want je kunt ook op vakantie minder plastic gebruiken!

Het vele single use plastic

Single use plastic: plastic dat vreselijk snel gemaakt wordt, maar héél kort gebruikt wordt en vervolgens nooit (!) meer verdwijnt.. Het is vrijwel onmogelijk om plastic af te breken, er zullen altijd restjes over blijven. Tot aan de documentaire A Plastic Ocean stond ik er nauwelijks bij stil, maar sinds ik deze documentaire heb gezien wil ik absoluut mijn steentje bijdragen. Nee, ik kan niet in mijn eentje de wereld verbeteren of redden.. Maar ik ben er van overtuigd dat kleine stapjes het verschil kunnen maken. Zeker als we de boodschap door blijven geven en steeds meer mensen kleine stapjes gaan maken.

De gevolgen van al dit single use plastic zijn bijna niet meer te overzien. De oceanen liggen er vol mee, de dieren in de oceaan zien het aan voor eten, ze worden er doodziek van en overlijden er aan.. Maar ook wij eten het plastic op, via die vissen etc. etc. Steeds meer artikelen worden verpakt in single use plastic en onbewust vervuilen wij de wereld steeds meer. Maar gelukkig kunnen we hier met z’n allen wat aan doen, zelfs op vakantie!

op vakantie minder plastic gebruiken - Maudgeniet.nl

Lees ook: Handige tips om te minderen op plastic!

Tips om op vakantie minder plastic te gebruiken

Eerder schreef ik een artikel met tips om te minderen op plastic, hier kreeg ik veel reacties op.. Ik heb er mensen mee geïnspireerd en gemotiveerd, om ook te beginnen met kleine stapjes. Veel van deze kleine stapjes zijn namelijk écht niet moeilijk om toe te passen in de praktijk! En als je in je dagelijkse leven kunt besparen op plastic, dan kun je ook op vakantie minder plastic gebruiken!

 • Tip 1: De makkelijkste van allemaal: vraag om drankjes zonder rietjes! Zeker op vakantie krijg je vrijwel bij ieder drankje een rietje, vermijd deze zoveel mogelijk! Wil je toch drinken met een rietje? Neem dan je eigen aluminium rietje mee, deze zijn verkrijgbaar in verschillende webshops en winkels. Onder andere bij Bol.com en Dille & Kamille.
 • Tip 2: Nog een hele simpele: neem een nettasje mee in je koffer. Deze kun je altijd makkelijk opproppen en meenemen in je tas (of desnoods je broekzak) en zo heb je altijd een tasje mee om je eigen (kleine) boodschappen in mee te nemen. Daarbij is het nettasje ook erg handig als je naar het strand gaat; terwijl je terug loopt naar je accommodatie, valt al het overgebleven zand vanzelf uit het tasje! De nettasjes zijn in heel veel webshops en winkels te koop. Onder andere bij Dille & Kamille, Sostrene Grene en Ekoplaza.
 • Tip 3: Laat de minitatuurflesjes met shampoo in je hotel staan en neem gewoon je eigen verzorgingsproducten mee. Al die ini mini flesjes zijn van plastic, moeten worden weggegooid en door ze niet te gebruiken scheelt dat enorm veel wegwerpplastic!
 • Tip 4: Let dus op je verzorgingsproducten! Niet alleen door je eigen verzorgingsproducten mee te nemen, maar kies dan ook voor shampoo, zeep en tandpasta zonder microplastics. En let dan ook op jouw zonnebrand! Heel veel soorten zonnebrand zijn schadelijk voor het milieu en de dieren (en koraal) in het water. Bianca schreef een tof artikel over duurzame zonnebrand!
 • Tip 5: In het buitenland kun je vaak niet uit de kraan drinken. Neem je eigen waterfles mee, bijvoorbeeld een Dopper of een thermofles. In all inclusive resorts kun je daarmee bijvoorbeeld je eigen water tappen. Of als je dan toch water in plastic flessen moet kopen, koop ze dan zo groot mogelijk én niet steeds kleine flesjes. Dat scheelt al enorm veel plastic! Wil je het echt goed doen? Neem dan een waterfilterfles mee op vakantie, zodat je je kraanwater kunt filteren. Het merk BRITA heeft daar verschillende oplossingen voor.

Lees ook:  Getest – shampoo en conditioner van Shampoobars.nl

Misschien een beetje hypocriet?

Het voelt bijna hypocriet om dit artikel te schrijven: wij gaan namelijk heel vaak all inclusive op vakantie. Met het vliegtuig, plastic wegwerp-bekertjes bij ieder drankje (vaak inclusief rietje!), veel eten wat wordt weggegooid.. Echt duurzaam is dat niet nee. Maar toch kun je ook op vakantie minder plastic gebruiken en daarmee een beetje liever zijn voor de wereld. Met kleine stapjes kun je dus steeds duurzamer bezig zijn.. En nee; ik kan dit niet in een keer perfect doen, maar kleine stapjes helpen ook! 🙂

Fijne vakantie!

op vakantie minder plastic gebruiken - Maudgeniet.nl

Dit is geen gesponsord artikel, maar het artikel bevat wel diverse affiliate links. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik daarvoor een klein bedrag. Jij als bezoeker/besteller betaalt daar niks extra’s voor en hebt het in principe helemaal niet door. Maar mij help je er natuurlijk wel mee! 🙂

1 Comment
 • Marcella

  Zonder dat ik me er bewust van was pas ik al jouw tips al toe. Behalve de zonnebrand, daar kan ik nog wel eens kritisch naar kijken. Goed dat je met dit artikel meer bewustzijn creëert!

Leave a Reply