Genieten

De documentaire ‘Mijn dochter de vlogger’ | Wat ik hier van vind..

  • By
  • 17 oktober 2019
  • Sticky
Mijn dochter de vlogger / Maudgeniet.nl

Afgelopen week kwam de documentaire Mijn dochter de vlogger online. Heel Nederland lijkt in rep en roer; er waren discussies bij DWDD en ook in bloggerland wordt er veel over gepraat. Dit maakte mij natuurlijk razend nieuwsgierig en ik ben er behoorlijk van geschrokken..

De documentaire Mijn dochter de vlogger

In de documentaire Mijn dochter de vlogger worden worden drie jonge YouTube-influencers en hun ouders gevolgd. Het gaat om Jaydie (3 jaar), Jaylinn (9 jaar) en Nina (13 jaar). Ieder meisje heeft een eigen YouTube-kanaal en doet het vloggen op haar eigen manier. Of nou ja.. Jaydie en Jaylinn doen het met name op de manier van hun ouders.

In de documentaire komt naar voren hoe het er ‘achter de schermen’ aan toe gaat. De ouders zijn er vaak dag en nacht mee bezig: van filmen, foto’s maken, video’s monteren en uitstapjes.. Alles komt aan bod. Jaydie heeft zelfs een hele studio voor deze vlogs. Geen ‘daily life’, maar naar een studio gaan en hier haar zegje doen.. Als de moeder van Jaydie (3 jaar!) haar filmt, hoor je haar op een gegeven moment iets schokkends zeggen.. ‘Iets meer omhoog kijken, denk aan je kin.’ Niet veel later zie je iets dat Jaydie aangeeft dat ze geen zin meer heeft, maar ze moet nog even door… En de vader van Jaylinn (9 jaar!) vraagt haar hoe het komt dat de views zo gedaald zijn en hoe ze dat denkt te kunnen verhogen..

Nieuwsgierig geworden? De docu Mijn dochter de vlogger kun je hier terug kijken!

Hoe ga ik als blogger hier zelf mee om?

We kunnen er natuurlijk allemaal een mening over hebben. Maar ja, ik heb ook een blog en soms schrijf ik ook over de meisjes. Ik wéét dat het mijn blog is en dat de kinderen er niet voor kiezen dat hun mama een blogger is. Hun namen (Fenne en Saar) worden benoemd en regelmatig zijn ze herkenbaar in beeld. Ik voer al jaren een eindeloze discussie met mezelf over het herkenbaar in beeld brengen van de meisjes. De ene keer doe ik niet absoluut niet, de andere keer wel en dan weer niet. Ik vind het een heel moeilijk iets. Maar ik zou mijn kinderen nooit dwingen om te poseren, mee te laten doen of iets te laten zeggen -en al helemaal niet als ze dat niet willen. Daarnaast denk ik ook altijd na over wat ik ‘op het internet gooi’ en zal ik nooit iets ‘schamends’ schrijven waarmee ze later gepest kunnen worden of wat dan ook.

Nu Fenne naar school gaat, merk ik dat ik haar steeds minder in beeld breng en minder over haar deel. Dit is nog niet eens een hele bewuste keuze; wel heb ik er bewust voor gekozen om de nadruk meer op mezelf te leggen in mijn artikelen. Maar wie weet is dat over een tijdje ook wel weer anders. 😉

Wat vind ik hier nou eigenlijk van?

Tsja.. Allereerst vind ik het echt shocking en vooral ook vreselijk sneu voor die kinderen. Ik kan me voorstellen dat Nina hier mee bezig is. Zij zit tenslotte in de puberteit, heeft beschikking tot een telefoon en social media kanalen en noem het allemaal maar op. Maar heel eerlijk? Ik kan me totaal niet voorstellen wat Jaydie met een YouTube-kanaal moet. Daarnaast vind ik het echt vreselijk om te zien hoe die kinderen gepusht worden en ze op zo’n jonge leeftijd al moeten omgaan met zó veel druk. “Nee, het is niet goed. Opnieuw” en “Hoe gaan we de views omhoog krijgen?”.. Dat zijn toch geen dingen waar een kind van drie jaar of negen jaar over na moet denken?

Het valt mij vooral op dat het hele vlog-gedoe met name de wens van de ouders lijkt te zijn – en nog niet eens zo van de kinderen zelf. Die ouders zijn er echt van overtuigd dat ze miljoenen gaan binnen harken met hun YouTube-kanalen.. Ze doen dit zogenaamd allemaal voor de ‘gouden toekomst van hun kind’. VRESELIJK!

Ik vind vooral de druk die bij de kinderen wordt gelegd vreselijk hartverscheurend. Laat die kinderen naar school gaan en na schooltijd lekker met vriendinnetjes buiten spelen. Kinderen van tegenwoordig ‘moeten’ ook al veel: naar school, zwemles, de buitenschoolse opvang, kinderfeestjes, sport, noem het maar op. Ga ze alsjeblieft niet nog meer druk op leggen en laat ze vooral kind zijn. Leuk dat die ouders wereldberoemd willen worden, maar begin dan zelf een kanaal.. En laat je kind er lekker buiten!

Zo.. Klaar met klagen. Dan ga ik nu een mega persoonlijk artikel schrijven over Fenne en Saar, inclusief heel veel poserende foto’s en nog veel meer. 😉 #geintjenatuurlijk

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan me voorstellen dat je nu wellicht nieuwsgierig bent geworden. De documentaire terugkijken en meer informatie over de documentaire vind je op de site van NPO3. Ik ben vooral heel benieuwd wat jij hier van vindt! Laat je het me weten?

1 Comment
  • Lizette

    Wel of niet over je kinderen schrijven en/of foto’s plaatsen vind ik net als jou al ingewikkeld om een standpunt over in te nemen. Ik heb de docu nog niet gezien, maar wat je zo beschrijft… lijkt me verschrikkelijk! Je wilt toch eigenlijk dat je kind alleen maar dingen kan doen waar het gelukkig van wordt (behalve school soms dan). Bijzonder hoe verschillende mensen dat “geluk” dan verschillend invullen he?

Leave a Reply