Genieten

Leestip: De Fontein – vind je plek – Els van Steijn

  • By
  • 11 april 2020
  • Sticky
De fontein - Els van Steijn / Maudgeniet.nl

Tijdens mijn Burn Out ging ik bijna dagelijks op zoek naar de verschillende redenen, maar misschien nog wel belangrijker.. Ik ging vooral op zoek naar antwoorden. Waar kwam mijn Burn Out zo ‘opeens’ vandaan? Welk patroon in mijn dagelijkse leven zorgde voor chronische stress en spanning? Ik pakte vrijwel alles aan om daar achter te komen – tot ik te maken kreeg met familieopstellingen. Ik kende het eigenlijk nog niet en werd enorm nieuwsgierig door een artikel op Holistik.nl. Niet veel later had ik het boek De Fontein van Els van Steijn in huis.

De fontein

Els van Steijn is dé expert als het gaat om familieopstellingen. Veel patronen komen voort uit jouw familiesysteem en deze patronen zijn vrijwel altijd onbewust. Pas als jij jouw plek in het familiesysteem kent én dat de juiste plek is, kun jij zijn wie je hoort te zijn. Dit geldt niet altijd alleen maar voor jouw familie, maar ook voor de rest van je leven. Klinkt wellicht wat zweverig, maar daarom heeft Els een prachtige metafoor bedacht: de fontein.

Stel je een mooie grote fontein voor, met verschillende bakken waarin het water van boven naar beneden stroomt. De bak boven jou zijn jouw ouders, de bak daarboven jouw grootouders en de bak onder jou zijn jouw kinderen en daaronder eventueel jouw kleinkinderen. Als je op de goede plek in de fontein staat, kun je jouw leven precies leven zoals het hoort. Maar wanneer je (vaak onbewust!) op de verkeerde plek staat, kan het water niet stromen, zoals het stromen hoort.

De link tussen jouw patronen en jouw familieopstelling

Stel dat een van jouw ouders ziek is, is de kans heel groot dat jij een verzorgende rol op je neemt. Mentaal gezien ga je dan niet ‘onder’ hen staan (in de fontein!), maar naast hen of boven hen. Het komt er dan op neer dat je op dat moment meer geeft dan neemt en dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je een tekort voelt. Hierdoor kun je verschillende klachten ervaren en steeds verder van jezelf af komen te staan. Het voorbeeld wat ik hier noemde is slechts een van de vele voorbeelden die benoemd worden in het boek.

Ik wil heel graag benadrukken dat dit vrijwel altijd allemaal onbewust gebeurt en dat je hierin geen verwijten kunt maken naar jezelf. Het mooie is: als je dit inzicht eenmaal hebt, kun je er wel mee aan de slag gaan en je krachtiger gaan voelen dan ooit.

 

Een heel fijn boek met prachtige inzichten!

Ik ben geen fan van het woord ‘zelfhulpboek’, maar dit boek is een heel fijn en krachtig boek om bepaalde inzichten te krijgen. Tijdens het lezen had ik regelmatig ‘oh ja-momentjes’, mede doordat er zo veel mooie praktijk-voorbeelden in staan. Maar er staan ook fijne tips in om steeds beter op je eigen plek te gaan staan, hoe je dit het beste aan kunt pakken en hoe je op die manier steeds dichter tot jezelf kunt komen. Ik vind het boek niet alleen een enorme aanrader, voor mij was het ook echt een eyeopener!

Het boek De Fontein is te koop in diverse boekenwinkels en via de site van Els van Steijn. Het boek bevat 316 pagina’s en kost € 25,95 (prijs april 2020). ISBN 9789492331328.

No Comments
Leave a Reply