Genieten Ukkiegeniet

Veilig internetten voor kleine kinderen | Hoe gaan wij daar thuis mee om?

  • By
  • 28 oktober 2019
  • Sticky
App aankomen door je kindje voorkomen - Maudgeniet.nl

Kinderen in deze tijd worden echt opgegroeid met heel veel beeldschermen; ongelooflijk vind ik dat soms. Ik kan me nog zo goed herinneren dat het internet de huishoudens ging veroveren, dat ik ‘schermtijd’ kreeg (of eigenlijk internettijd).. Dat ik van het internet af moest als mijn moeder wilde bellen en dat onze monitor nog zo’n enorme achterkant had. Nu zijn we maar een paar jaar verder en zijn er overal beeldschermen en is er gratis wifi en non-stop toegang tot het internet.

Zelf ben ik dol op het internet, de verschillende beeldschermen en alle content die (vrijwel gratis) voor iedereen beschikbaar is. Waar mijn moeder vroeger naar de bieb moest voor opvoedboeken, EHBO-boeken en recepten.. Klap ik nu mijn laptop over en vind ik enorm veel informatie over miljoenen onderwerpen. Ik hou er van! Ook voor de kinderen vind ik het ideaal, zij mogen bijvoorbeeld regelmatig een filmpje kijken op YouTube op de televisie of een spelletje spelen op de iPad. Om deze schermtijd te combineren, kun je onder andere internet en tv aanschaffen bij KPN.

Onze kinderen en schermtijd

Thuis hebben wij eigenlijk niet echt regels voor filmpjes en spelletjes. Via onze smart-tv kijken ze regelmatig naar filmpjes op YouTube of Netflix en op de iPad mogen ze af en toe een spelletje spelen. De iPad is een gezamenlijke tablet waar iedereen gebruik van mag maken; de meisjes hebben (nog) niet allebei hun eigen tablet. Hoewel ik bang ben dat ik daar de komende paar jaar niet onderuit ga komen.. 😉 Qua tijd hebben we niet veel regels; de ene dag kijken ze maximaal een kwartiertje, de andere dag ruim een uur.. Het ligt er maar net aan hoe het met iedereen gaat en wat de planning van de dag is. Gelukkig komt het nooit voor dat de televisie of iPad de hele dag aan staat!

Ondanks dat het internet heel veel mooie mogelijkheden biedt, zitten er helaas ook heel nadelen aan internet. Er is veel content online waarvan je niet wilt dat je kinderen het zien, er zitten veel enge mannetjes op internet met verkeerde bedoelingen, vrijwel overal kun je aan een virus komen en ga zo maar even door. Veilig internetten is dus soms een behoorlijke uitdaging, zeker met kleine kinderen die op alle knopjes en buttons klikken.

Lees ook: Hoe voorkom je ongewenste aankopen door je kindje via de smartphone? 

Onze kinderen en het internet

Om ervoor te zorgen dat onze meisjes veilig gebruik maken van YouTube, spelletjes en andere internetactiviteiten zorg ik er voor dat ik vrijwel altijd in de buurt ben tijdens hun schermtijd. Zodat ik op z’n minst met een half oor of oog meekrijg wat ze aan het doen zijn. Daarnaast heb ik een aantal tips opgezocht (op het internet ja!) om het allemaal iets kindvriendelijker te maken. Via deze site vind je heel veel tips voor diverse vragen. Zo heb ik onder andere op YouTube de ‘Beperkte modus’ ingeschakeld, zodat ongepaste video’s gefilterd worden.

Aangezien ze niet veel meer doen dan YouTube en spelletjes (in apps) heb ik voor nu niet heel veel meer nodig. Maar als de meisjes wat ouder worden, zal ik ongetwijfeld ook andere maatregelen moeten nemen. Dan moet ik ineens gaan nadenken over toepassingen als ‘Ouderlijk toezicht’, ‘Kinderbrowsers’ en alle ‘Social media ellende’.

Hoe gaan jullie thuis om met het internet en de kinderen!? 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Ik ga geen samenwerkingen aan die niet passen bij mij of bij Maudgeniet.nl. 

1 Comment
  • Jolien

    Wij gebruiken YouTube kids. Daar zit geen reclame in en ze kunnen niet anders dan kinder filmpjes kijken ideaal!

Leave a Reply