Genieten

Persoonlijk: Een half jaar thuis met een Burn Out..

  • By
  • 14 augustus 2019
  • Sticky
Maudgeniet.nl / Burn Out

Een half jaar alweer. Soms kan ik gewoon niet geloven dat het alweer een half jaar is geleden dat ik de diagnose Burn Out kreeg. Maanden liep ik rond met vage klachten, was ik zo moe en meerdere keren bij de huisarts geweest. Maar na een weekendje qualitytime met Jasper in een prachtig hotel, een weekend waarin ik écht rust kreeg, was ik geknakt. Pats, boem, OP. Ik was niet alleen meer moe, ik was zó ontzettend op. Dat ene weekendje was bedoeld om op te laden, niet om compleet af te knappen.. Maar daar had ik op dat moment niet veel over te zeggen.

Een Burn Out? Dat overkomt mij toch niet!?

Ik dacht altijd dat een Burn Out mij absoluut niet zou overkomen, ik voelde me vaak een soort van Superwoman, iemand die de hele wereld aan kon. Een gezin runnen met twee kleine kindjes, een baan, meerdere keren per week sporten, bloggen, vriendinnen blijven zien, chronisch slaaptekort en heel veel dingen van mezelf ‘moeten’.. Ik vond dat allemaal de normaalste zaak van de wereld. Nu, ruim een half jaar later, kom ik er wel achter dat het helemaal niet zo normaal was. Dat mijn leventje vreselijk druk, hectisch en chaotisch was!

Pats, boem, OP.

Een Burn Out bouwt zich heel langzaam op.. Maanden (of misschien wel jaren) ben ik over mijn eigen grenzen gegaan. De grote valkuil daarin was dat vrijwel alles wat ik deed, ik ook echt leuk vond om te doen. ‘Nee zeggen’ was geen optie, want ik wilde natuurlijk helemaal niks missen en niemand teleurstellen. En ondanks dat een Burn Out zich heel langzaam opbouwt, voelde het voor mij alsof het er zo ineens was.

Van het ene op het andere moment was ik bekaf, leek alles opeens te veel en veranderde ik in een compleet ander persoon. Ik was echt OP, zowel mentaal als fysiek. Er waren zo veel klachten: van chronische hoofdpijn tot haaruitval en duizelig zijn.. En van huilbuien tot woede-uitbarstingen en me afzonderen van de rest van de wereld. Alles wat er gebeurde leek (en lijkt!) wel honderd keer harder aan te komen. Ik kan de vele prikkels gewoon écht niet (goed) verwerken. Geluiden, bewegingen, geuren.. Alles lijkt te veel.

Lees ook:  Hoe ga ik weer fit worden na een Burn Out?

Herstellen van een Burn Out..

Herstellen van een Burn Out, er zijn wel duizenden boeken over geschreven en iedereen heeft er dé perfecte manier voor. De eerste maanden had ik echt niet de puf om boeken te lezen over Burn Out, zelfs artikelen waren van zo’n 500 woorden waren al te veel voor mijn concentratie. Maar langzaam gaat dat wat beter en kan ik me eindelijk verdiepen in een Burn Out en lees ik er behoorlijk veel boeken over. Ik weet natuurlijk wel voor een groot deel waar mijn Burn Out vandaan komt, maar toch snap(te) ik er maar weinig van.

Het boek 50 lepeltjes energie per dag (van Anne Everard) heeft mij behoorlijk goed geholpen om de Burn Out te snappen. Nog steeds vind ik het moeilijk om uit te leggen wat een Burn Out precies inhoudt en wat het met je leven doet. Maar Anne Everard heeft dat heel goed uitgelegd, met hulp van heel veel andere burnies. Het boek is niet alleen fijn voor mensen die struggelen met een Burn Out, maar ook voor de vrienden, familie, collega’s en andere mensen in de omgeving van een burnie. Aanrader dus!

Lees ook: 10 interessante zelfhulpboeken voor persoonlijke ontwikkeling en groei

Hoe nu verder?

Heel eerlijk? Ik heb nog geen idee.. Het lijkt na een half jaar nog steeds op en af te gaan, lekker cliché. Iedere keer dat ik denk dat het weer goed gaat en ik ooit de wereld weer aan kan, lijkt het alsof ik weer een klap krijg en weer helemaal opnieuw moet beginnen. De ene week heb ik vrijwel geen lichamelijke klachten, terwijl ik de andere week alleen maar hoofdpijn heb en heel veel huilbuien. Het is en blijft voorlopig nog heel lastig om in te schatten wat wel of niet werkt voor mij. Veel dingen geen nog te veel prikkels, maar ook dit verschilt per dag. Om gek van te worden! Voor nu voelt het vooral als een strijd.. Mijn hoofd wil zó graag, maar mijn lichaam niet – en de ene keer kan ik dat beter accepteren dan de andere keer.

To be continued….

Alles wat in dit artikel wordt beschreven is op basis van mijn eigen ervaringen. Ik wil hier geen mensen mee veroordelen en zeggen wat ze wel of niet moeten doen. Dit is puur en alleen mijn eigen verhaal. 🙂

half jaar burn out - Maudgeniet.nl

1 Comment
  • Josine

    Ik herken je verhaal volledig. Ik heb ook een flinke burn out gehad, te lang er mee doorgelopen en daardoor ook heel lang over gedaan om weer een beetje de oude te worden. Nou ja, ik noem het dus ‘een nieuwe ik’. Want ik heb er veel van geleerd. Overigens niet door boeken, maar door een haptonoom die lichaam en geest samenbrengt. Hoe nu verder schrijf je; niet aan denken. Dat pats boem, zo gaat het ook met beter voelen. Op een dag zie je het, en dan gaat het elke keer beter. Liefs, Josine

Leave a Reply